Hyppää sisältöön

Itse tehty on jälleen arvossaan

Itse tehty on jälleen arvossaan

13.12.2023

Plektra Trading tunnetaan nikkaroinnin karkkikauppana, joka satsaa parhaaseen laatuun sekä palvelussa että valikoimassaan. Kauppias Aleksi Kiianlinna kertoo sen kannattavan: laatu kestää vuosikymmenestä toiseen.

Töölössä sijaitseva Plektra Trading on kotinikkareiden ja ammattipuuseppien pyhiinvaelluspaikka, jonne tullaan asioimaan jopa ulkomailta asti. Liikkeen osaavan henkilökunnan neuvoilla moni vanha kaluste on saanut uuden elämän.

TEKSTI timo sormunen | kuva petri mulari

Harvalla suomalaisella kivijalkakauppiaalla on asiakkaita Aasiaa ja Sveitsiä myöten – varsinkin kun kyse on puun työstämiseen ja nikkarointiin liittyvistä työkaluista ja tarvikkeista.

Helsingin Taka-Töölöstä löytyy kuitenkin kauppapaikka, joka on harvinaisuus paitsi kotimaassa myös Pohjoismaiden mitassa. Kauppias Aleksi Kiianlinnan kipparoiman Plektra Tradingin asiakaskuntaan kuuluu niin aloittelevia kotinikkareita, kuvanveistäjiä, ammattipuuseppiä kuin puutyöharrastustaan uudessa kohdemaassa jatkavia diplomaatteja.

Verkko-ostosten ohella tässä nikkarien ”karkkikaupassa” käydään usein myös paikan päällä, eikä ihme. Hyllyissä on kymmeniä tuhansia eri nimikkeitä ja repertuaaria riittää perinteisistä Mora-puukoista, puutavaranpätkistä ja viilupaketeista tuhansien eurojen arvoisiin laatutyökaluihin.

– Ja mitä hyllystä tai varastosta ei löydy, se tilataan jostain päin maailmaa – toki kustannukset huomioiden, Kiianlinna kertoo.  

Tärkeää asiakaskuntaa ovat myös koulut ja oppilaitokset, jonne helsinkiläisyritys on toimittanut muun muassa sorveja, käsityökaluja ja sahoja jo vuosikymmenien ajan.

– Valitettavasti niiden säästökuuri alkaa näkyä hankinnoissa. Moni opettaja on sanonut suoraan, että rahat riittävät enää halpatuontityökaluihin, jotka eivät kestä opetuskäytössä, Kiianlinna toteaa.

Asiantuntevaa ja aktiivista apua jokaiselle asiakkaalle

Nikkaroinnin suosio on ollut jo pitkään myötätuulessa, mikä näkyy esimerkiksi kansalais- ja työväenopistojen puutyö-, entisöinti- ja kalustekorjauskurssien suosiossa.

Lisäbuustia on tullut kiertotalouden ja kierrätyksen lisäksi myös koronapandemiasta, jolloin moni aloitti aikansa kuluksi uuden harrastuksen tai päätti verestää vanhoja nikkarintaitojaan. Joukossa on entistä enemmän myös naisia.

– Usein nikkarointi aloitetaan jostain tarve-esineestä tai korjausta kaipaavasta kalusteesta, kuten esimerkiksi keikkuvasta tuolista, naarmuuntuneesta pöydästä tai uutta jalkaa kaipaavasta lipastosta, Kiianlinna listaa.

On palkitsevaa nähdä, mitä asiakkaat ovat itse saaneet aikaiseksi.

Näistä asiakkaiden tarpeista löytyy myös ammattinsa osaavan kivijalkakauppiaan vahvin valtti. Isossa rautakaupassa asiakas joutuu usein harhailemaan hyllyjen välissä ilman myyjän apua. Töölöläismyymälässä sen sijaan selvitetään ensin asiakkaan ongelma ja haetaan sitten työhön sopivat työkalut ja tarvikkeet.

– Sen verran pitää toisaalta olla pelisilmää, että uskaltaa tarvittaessa sanoa myös varoituksen sanan. Vanhan kunnostaminen on hieno asia, mutta ensimmäiseksi kohteeksi saatan suositella jotain muuta kuin Aallon arvokalustetta, Kiianlinna naurahtaa.

– On myös palkitsevaa nähdä, mitä kaikkea asiakkaat ovat saaneet autotalleissaan ja verstaissaan aikaiseksi. Esimerkiksi monista tietotyöntekijöistä on kehittynyt melkoisia käsityötaitureita. 

Mikä sitten saa asiakkaan maksamaan tavallisesta käsihöylästä satoja euroja tai hakemaan talttasarjan tuhansien kilometrien päästä Helsingistä asti?

– Laatutyökaluilla syntyy hyvää jälkeä, minkä lisäksi ne kestävät vuosikymmenestä toiseen. Pitkälti käsityönä tehdyt ja huolellisesti viimeistellyt työkalut tuntuvat hyvältä kädessä, mutta ovat myös kauniita katsella. Jos haluaa panostaa laatuun, hinta on usein sivuseikka.

Työkalukauppaa jo kolmen vuosikymmenen ajan

Plektra Tradingin juuret ulottuvat vuoteen 1994, jolloin kahden veljeksen ja yhden osakkaan perustama maahantuontiyritys aloitti toimintansa Lepaan kylässä Hattulassa. Päätuotteina olivat tuolloin sorvit ja niihin liittyvät työkalut, joita yritys myi erityisesti puusepänliikkeille ja oppilaitoksille. 

Vuotta myöhemmin Plektra Trading muutti Helsinkiin Linnankoskenkadulle ja vuonna 2004 nykyisiin tiloihin Ruusankadulle Taka-Töölöön. Perustajaomistajien ikäännyttyä liike sai uudet omistajat vuonna 2006. Samalla tuoterepertuaaria laajennettiin entistä enemmän käsityökaluihin.

– Uusien omistajien avatessa ovella kuului olleen todella pitkä jono. Se kertoi, että tämän alan kivijalkamyymälälle oli edelleen tilausta myös keskusta-alueella. Kaikki eivät voi – eivätkä myöskään halua – asioida jättimarketeissa.

Kiianlinnasta tuli Plektra Tradingin omistajayrittäjä vuonna 2020 yrityskaupan kautta.

– En ollut varsinaisesti aktiivinen puutyöharrastaja, mutta työkaluista olen aina tykännyt. Haeskelin tuolloin itselleni sopivaa valmista yritystä pyöritettäväksi ja Plektrassa nuo palikat olivat kohdallaan. Tässä oppii asiakkailta uutta lähes päivittäin.

Haku