Hyppää sisältöön

IT-laitteet uusiokäyttöön

IT-laitteet uusiokäyttöön

26.01.2023

Elkerin Sakari Hietala ja Inregon Teemu Simola seuraavat kun IT-teknikko Jani Könönen esittelee uusiokäyttöön menevän tietokoneen työvaiheita Inregon toimitiloissa Vantaalla.

Käyttämättä jääneiden elektroniikkalaitteiden asianmukaisella kierrättämisellä ja uusiokäytöllä voidaan saavuttaa huomattavia ympäristöhyötyjä. Laitteiden tietoturvallinen uusiokäyttö on sekä helppoa että edullista.

TEKSTI | VILMA TIMONEN   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Elektroniikkajäte on maailman nopeimmin kasvava jätemuoto. Elektroniikka-ala on trendiherkkä, ja kun uusi laitemalli julkaistaan, käyttäjät luopuvat vanhoista laitteistaan, vaikka niillä olisi käyttöikää jäljellä vielä vuosia. Lisäksi uusien laitteiden valmistaminen kuormittaa ympäristöä – noin 80 prosenttia IT-laitteen ympäristövaikutuksista syntyy tuotannon aikana.

Kodeissa ja yrityksissä lojuvat, käytöstä poistetut IT-laitteet olisi tärkeää saada kiertoon.

– Vanhojen laitteiden turha varastointi on epäekologista ja materiaalien sekä resurssien tuhlausta. Lisäksi laitteen vanha akku voi olla tulipaloriski, mitä ei kannata unohtaa, toteaa toimitusjohtaja Teemu Simola Inrego Oy:stä.

Inrego Oy on käytettyjen IT-laitteiden uudelleenkäyttöön erikoistunut yritys, joka on 27 toimintavuotensa aikana kehittänyt luotettavan prosessin vanhojen datalaitteiden kunnostamiseen. 

– Materiaali vaikkapa akkuihin ei tule riittämään mineraalivarantojen näkökulmasta, ja elektroniikkalaitteista puretun ja hyödynnetyn materiaalin merkitys nousee keskiöön, puhumattakaan Kiina- ja Venäjä-riippuvuuksista laitevalmistukselle kriittisten materiaalien hankintalähteinä, sanoo toimitusjohtaja Sakari Hietala Elker Oy:stä.

Voittoa tavoittelemattoman Elker Oy:n kehittämän SEIFFI-palvelun avulla pyritään minimoimaan IT-laitteista aiheutuva jäte ja saamaan laitteet hyötykäyttöön tai asianmukaiseen materiaalikierrätykseen. Palvelua tarjotaan yhteistyössä Inregon, Kuusakosken, SER-kierrätyksen ja Postin kanssa.

Helppoa ja jäljitettävää

SEIFFI-palvelun etuja ovat helppokäyttöisyys, jäljitettävyys ja edullinen hinta. Palvelu sopii hyvin myös yksityisyrittäjille ja mikroyrityksille, joille voidaan maksaa hyvitys toimivista laitteista. Osa SEIFFIn kautta kierrätettävien laitteiden arvosta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Vuorokauden ympäri toimivassa SEIFFI-verkkokaupassa asiakas valitsee neljästä tarjolla olevasta palveluvaihtoehdosta itselleen sopivan ja toimittaa sen jälkeen laitteet Postin palvelupisteeseen tai hallintapaneelilla varustettuun pakettiautomaattiin. Seurantakoodin avulla asiakas voi tarkkailla laitteidensa kulkua käsittelypisteeseen, jossa kontrolloidussa turvatilassa työskentelevä henkilökunta ensimmäisenä poistaa kaiken niihin tallennetun datan. Ketju asiakkaalta käsittelyyn on katkeamaton ja jäljitettävä. Asiakas saa lopuksi tietoturvaraportin.  

– Ratkaisu löytyy isompiinkin laitemääriin. Myös palautuspisteitä on valtakunnallisesti helposti ja kattavasti saatavilla, Simola sanoo. 

Inregolla on käytössään yhteistyössä Ruotsin ympäristöinstituutin kanssa kehitetty laskentamalli, jolla pystytään laskemaan IT-laitteiden uusiokäytöllä saavutettavat säästöt hiilidioksidipäästöissä. 

– Esimerkiksi 100 älypuhelimen uusiokäyttö tuottaa 5 500 kiloa CO2-säästöä. Se vastaa energiamäärää, joka kuluu 520 jääkaapin vuoden aikana käyttämän energian tuottamiseen. Puhutaan siis mittavista säästöistä, Simola toteaa.

Simola ja Hietala arvelevat, että ihmisillä on tietämättömyyttä vanhojen laitteidensa kierrätysarvosta. Erityisesti pienet laitteet mielletään helposti kertakäyttötavaraksi, vaikka ne olisivat hyödyntämiskelpoisia joko uusiokäytössä tai materiaalina. 

– Pienistä puroista syntyy iso muutos, Simola sanoo. 

Materiaaleista suuri hyöty kotimaan kiertotaloudelle

Kierrättäminen uusiokäyttöön on sekä Suomen että EU:n ICT ilmasto- ja ympäristöstrategian mukaista.

Vihreän siirtymän edetessä Suomen kaltaisessa modernissa toimintaympäristössä pystytään tehokkaasti kehittämään uudelleenkäyttöön ja kierrättämiseen liittyviä prosesseja. Toimivan kiertotalouden edellytys kuitenkin on, että riittävän suuri osa uudelleen hyödynnettäväksi kelpaavasta materiaalista saadaan kiertoon. Hietala korostaa, että on hyödyllistä kierrättää laitteet ja materiaalit juuri kotimaassa. 

– Laitteiden laajamittaisessa liikuttelussa ympäri maailmaa riskit tietoturvallisuuteen liittyen moninkertaistuvat. Sillä, että Suomi on laitteiden päätepiste, on iso merkitys ja jossakin määrin vaikutusta myös laittoman jätteiden viennin ehkäisyssä, Hietala sanoo.

Simola ja Hietala haastavat ja kannustavat muita alan toimijoita mukaan kehittämään kotimaista kiertotaloutta eteenpäin. He muistuttavat myös kierrätyksen hyödyistä sekä tietoturvan tärkeydestä.

– Uuden laitteen valmistaminen kuluttaa tuhansia litroja vettä ja muun muassa arvokkaita maametalleja. Paras tapa on korjata laite ja ottaa se uusiokäyttöön, mutta myös kierrätys on äärimmäisen kehittynyttä ja hyvä vaihtoehto. Ei siis kannata epäröidä toimittaa laitetta kierrätykseen, Simola sanoo. 

Haku