Hyppää sisältöön

Isännöinnin hankinta käy helposti ja vaivattomasti

Isännöinnin hankinta käy helposti ja vaivattomasti

9.02.2021

Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:n toimitusjohtaja Esko Pietikäinen korostaa isännöitsijän tietoa, osaamista ja yhteyksiä hankintoja tehtäessä.

IJos taloyhtiössä ollaan tyytymättömiä isännöintiin, hallitus voi vaihtaa isännöitsijätoimistoa. Uuden isännöitsijän hakuprosessi etenee suoraviivaisesti.

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Huonoa isännöintiä ei kannata sietää Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:n toimitusjohtajan Esko Pietikäisen mukaan.

– Isännöitsijän vaihtaminen ei vaadi mahdottomia hallitukselta. Siihen ei tarvita konsultteja eikä se yleensä aiheuta kuluja.

Valinta tulisi tehdä huolellisesti, sillä isännöitsijä vastaa taloyhtiön asioiden hoidosta. Hänellä on myös iso rooli, kun taloyhtiö hankkii ulkopuolisia palveluita siivouksista ja huolloista isoihin remontteihin.

Kustannukset selville

Uutta isännöitsijää hakiessaan taloyhtiön hallitus laatii isännöintitoimistoille tarjouspyynnön. 

– Hyvä tarjouspyyntö on selkeä. Siinä kartoitetaan, millaisia tarpeita ja tavoitteita taloyhtiöllä on.

Pietikäisen mukaan tarjouspyyntö kannattaa lähettää vain niille, joiden kanssa hallitus uskoo yhteistyön mahdolliseksi. Keskustelu naapuritaloyhtiöiden edustajien kanssa heidän kokemuksistaan voi helpottaa kandidaattien löytämistä.

Tarjousten vertailussa puntariin asettuvat hinnan lisäksi isännöitsijöiden vahvuudet ja heikkoudet. Vertailun perusteella hallitus kutsuu yleensä kahdesta kolmeen palveluntarjoajaa haastatteluun. 

– Haastattelussa pitää olla läsnä myös taloyhtiön vastuuisännöitsijä. Häneen henkilöityy usein yhteistyön sujuvuus. Hyvien taloudellisten ja teknisten taitojen lisäksi isännöitsijällä on oltava kelvolliset sosiaaliset taidot. IAT-ammattitutkinto on minimivaatimus isännöitsijälle.

Entä onko isännöitsijällä riittävästi aikaa taloyhtiöiden asioiden hoitamiseen? Pietikäisen mukaan yhdellä isännöitsijällä saisi olla 12–15 kohdetta. Sopiva määrä riippuu kohteiden vaativuudesta.  

Sopimukset on syytä käydä läpi huolellisesti. Haastattelun aikana voi tarkentaa, mitä palveluita kuukausiveloitus sisältää ja minkä suuruisin lisäveloituksin. Isännöintitoimisto pystyy kertomaan, paljonko kiinteän- ja lisäveloituksen osuudet ovat normaalina vuotena. 

Pietikäisen mukaan kolme kuukautta on sopiva sopimuksen irtisanomisaika. Sitä pidempään aikaan ei ole kannattavaa sitoutua.

Ei harjoittelukohteeksi

Jos taloyhtiöön on tulossa isoja peruskorjauksia, on syytä selvittää, että isännöitsijällä on kokemusta vastaavista projekteista. On myös hyvä tarkistaa, että projektit ovat sujuneet onnistuneesti. 

– Valittavan isännöitsijän ja isännöintitoimiston kokemus ja resurssit voivat suurissa korjaushankkeissa korostua. Vaikka isoja remontteja ei olisikaan lähiaikoina tiedossa, ei taloyhtiön kannata asettua isännöitsijän harjoittelukohteeksi.

Digitaaliset tietojärjestelmät ja niiden kautta taloyhtiölle avautuva mahdollisuus dokumenttien, kuten sopimusten, laskujen, isännöinnin veloitusten ja tilisaldon, tarkasteluun on isännöinnissä tätä päivää.

– Isännöinnin hankintaan löytyy hyviä ohjeita Kiinteistöliiton verkkosivuilta. Myös meidän sivuillamme on vapaasti käytettävissä materiaalia järjestämästämme verkkokoulutuksesta, Pietikäinen vinkkaa.

Haku