Hyppää sisältöön

Irti päihderiippuvuudesta

Irti päihderiippuvuudesta

6.07.2022

Fria-klinikan Miska Mikkonen toimii päihde- ja läheisterapeuttina.

Päihdehoito toimii riippuvaisen tukena. Se auttaa raitistumaan ja toipumaan.

TEKSTI JA KUVA | FRIA-KLINIKKA

Oletko juonut? ”En”.Vastaus voi olla myös ”vähän” tai ”pari”. Tämä keskustelu käydään lukemattomissa perheissä, jossa perheenjäsen sairastaa päihderiippuvuutta. Useimmiten läheisillä on mielessään kysymys: miten saada alkoholisti hoitoon? 

– Päihderiippuvuuteen kuuluvasta kieltomekanismista johtuen riippuvainen ei yleensä itse myönnä tarvitsevansa apua. Hän ei välttämättä ajattele juomisen olevan ongelma, kertoo Fria-klinikan Miska Mikkonen, jolla on yli vuosikymmenen kokemus päihdehoidosta.

Alkoholismiin voi sairastua riippumatta taustoista tai ammatista. Suurin osa Fria-klinikan hoitoon tulevista henkilöistä tulevat suoraan työelämästä. Usein saattaa olla, että perheen ulkopuolella ei tiedetä päihdeongelmasta.

Päihderiippuvaisen lähellä elävät ihmiset ovat yleensä ensimmäisiä, jotka huolestuvat päihteiden käytöstä. Läheisillä on myös keskeinen ja iso merkitys päihderiippuvaisen saamiseksi hoitoon. Suurin osa päihderiippuvaisista tulee hoitoon läheisten tekemän intervention eli puheeksioton ansiosta. Interventio vaatii oikeaa tekniikkaa ja ajoitusta. 

– Usein sanotaan, että alkoholistin täytyy olla itse motivoitunut, jotta voi raitistua. Tämä väite pitää osaltaan paikkaansa ja osaltaan ei. On totta, että raitistuminen, kuten mikä tahansa muukin elämänmuutos lähtee ihmisen sisältä. Sitä varmasti tarvitaan, jotta raittius kantaa, Mikkonen kertoo. 

Toipuminen on mahdollista

– Toisaalta harva päihderiippuvainen on motivoitunut jättämään päihteen vielä hoitoon tullessaan. Laadukkaan hoidon tehtävä on muuttaa ulkoinen paine tulla hoitoon sisäiseksi motivaatioksi raitistua. Tämä puolestaan on meidän erityisosaamistamme. Kun tämä tapahtuu, hoitoon tulon alkuperäinen syy ei ole enää tärkeää. Raitistumiseen johtavan hoitoprosessin myötä toipunut alkoholisti kokee yleensä raittiuden itsessään hyvin luonnolliseksi ja helpoksi tavaksi elää, Mikkonen jatkaa.

Ammatillisen kokemuksen ja osaamisen lisäksi Fria-klinikan työntekijöillä on henkilökohtaisen elämän kosketuspinta alkoholismiin. Mikkonen on itse raitistunut vuonna 2007. 

– Oman alkoholismin toipumiskokemus antaa näkökulmia työhöni. Sain itsekin aikanaan apua, ja se muistuttaa, että toipuminen on  mahdollista. Läheiset eivät voineet luottaa minuun ja pettyivät toistuvasti juomiseeni. Tämä pelko ei ole ollut enää läsnä vuosikausiin.

INTERVENTION ASKELEET

  • Tavoitteena on saada päihderiippuvainen hoitoon.
  • Tutustu etukäteen päihderiippuvuuden mekanismeihin.
  • Ole lämmin mutta määrätietoinen ja luja sairauden edessä.
  • Puheeksiotto kannattaa ajoittaa oikein.

Haku