IPR-toimisto on eko-startupin tärkeä kumppani

Puupohjaisia muoveja kehittävä Woodly hankki patenttiasiamiehen kumppanikseen. Kumppanin avulla yritys loi vahvan IPR-suojauksen ja ohjasi tuotekehitystään kannattavaan suuntaan.
TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | WOODLY
Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen muistelee olleensa yhteydessä patenttiasiamiehenä toimivaan Linda Norrgårdiin toisena työpäivänään reilut kolme vuotta sitten. Yritys oli kehittämässä uutta innovaatiota, kierrätettävää ja hiilineutraalia Woodly-muovia, jonka pääraaka-aine on puuselluloosa.
– Kehitämme täysin uudenlaista muovia puusta, jota voidaan työstää muoviteollisuuden nykyisillä menetelmillä. En tuntenut IPR-maailmaa entuudestaan. Ymmärsin kuitenkin, että tuotesuojaukseen ja -kehitykseen on panostettava, Kaminen avaa.
Woodly sai avukseen Suomen suurimmassa patenttitoimistossa, Papula-Nevinpatissa nykyään työskentelevän Norrgårdin. Kemiantekniikan diplomi-insinöörinä ja polymeerikemian asiantuntijana Norrgård pääsi yrityksen tuotekehitysprosessiin ja liiketoimintaan hyvinkin nopealla tahdilla kiinni.
– Jaakon varhainen yhteydenotto oli hieno juttu. Selvitimme aluksi, millaisia suojaustoimenpiteitä maailmalla oli jo tehty ja loimme Woodlylle alustavan IPR-strategian. Se auttoi yritystä suuntaamaan tuotekehitystään, säästämään resurssejaan ja luomaan tuotteen, jolle on saatavissa vahva patentti. Kaikki suojaustoimenpiteet teimme etupainotteisesti, Norrgård muistuttaa.
Kehitystyön ohella tulee muistaa valvoa, että patentteja ei loukata.
Kemiantekniinan diplomi-insinööri ja polymeerikemian asiantuntija Linda Norrgård
Prosessin osat patentoitavissa
Kamisen mielestä startup-yrityksessä kaupalliset haasteet kasvavat usein teknisiä haasteita suuremmiksi. Siksi Woodlyn kaupallista potentiaalia vahvistettiin alusta lähtien. Tavoitteena on saada aikaan lisensointisopimuksia asiakkaiden kanssa. Jotta tässä onnistutaan, pitää Woodlyn IPR-portfolion olla erityisen vahva. Tässä työssä on hyötyä siitä, että Norrgård on ollut kehittämässä suuren pörssiyhtiön patenttiportfoliota.
– Kehitämme Woodlylle maksimaalista suojaa patentoimalla lopputuotteiden ohella reseptiikan ja sen käytön. Patentin suojaavuuden kannalta on tärkeää, että hakemus on hyvin kirjoitettu ja riittävän kattava. Lindan osaamiseen ja yhteistyökykyyn olemme pystyneet luottamaan alusta lähtien. Hän on meille kuin oman tiimin jäsen.
Woodly-pakkaukset on ensimmäisenä tuonut kauppoihin K-ryhmä, joka testasi niitä viime kesäkuussa. Kaminen uskoo, että vuoden lopulla on luvassa uusia yhteistyökumppanien julkistuksia. Ensi vuonna Woodlyn tavoitteena on kansainvälistyminen.
Woodly ja Norrgård käyvät keskusteluja kuukausittain. Kun Norrgård on kärryillä Woodlyn kehityksestä, hän pystyy konsultoimaan tarvittavissa IPR-toimenpiteissä.
– IPR-kehitystyön ohella yritysten tulee muistaa valvoa, että patentteja ei loukata. Mikään muu taho ei sitä tee. Me voimme auttaa myös tässä, Norrgård sanoo.
Kaminen on huomannut, että monet yritykset kokevat IPR-maailman hankalana ja palvelujen ostamisen kalliina. Itse hän ei allekirjoita tätä näkemystä, sillä IPR-toimistoja on helppo lähestyä ja kulut ovat myös ennakoitavissa ja säädeltävissä.