Intuitiolla menestykseen
Yrittäjä Tiia Sucksdorff tekee päätöksiä nopeasti ja intuitiivisesti, mutta toimii maltilla.
Teksti Mari Laaksonen Kuvat PadelPark & Suvi Elo
Neljä vuotta sitten raisiolainen monitoiminainen Tiia Sucksdorff makasi ystävänsä vuokrakaksion pimeässä makuuhuoneessa ilman työtä ja rahaa. Varma palkka ja tuttu työnkuva vaihtuivat epävarmaksi tulevaisuudeksi, kun Sucksdorff sanoi ei vakituisen työsuhteen jatkolle ja kyllä tuntemattomalle.
Samoihin aikoihin Sucksdorff oli tutustunut ja ensikohtaamalla rakastunut itselleen uuteen urheilulajiin, tenniksen ja squashin ominaisuuksia yhdistävään padeliin. Nyt padelia rakastaa Varsinais-Suomessa moni muukin kuin Sucksdorff.
– Siellä vuokrakaksion pimeässä makkarissa kahden lapsen yksinhuoltajaäitinä mietin pää kuumana, mitä teen. Ajatuksissani oli unelma työstä padelin parissa. Vaikka ympärilläni kauhisteltiin, luotin intuitioon ja toimin.
Päätöksenteon kynnyksellä käyty sattumanvarainen keskustelu lapsuudenajan koulukaverin kanssa rohkaisi Sucksdorffia eteenpäin.
– Alakoulukaveri vuosien takaa tokaisi, että muista Tiia, pelko on harhassa elämistä. Kun on katto pään päällä, ruokaa syödäkseen ja peto ei syö, ei ole mitään hätää. Kaikki muu on tekemistä ja sinä olet tekijä. Jos et sinä tee sitä, niin joku muu sen pian tekee, Tiia muistelee merkityksellisiä sanoja.
Syntyi yhden naisen yritys, PadelPark Oy, joka toi padelin Turkuun. Nyt kolme vuotta myöhemmin näyttää siltä, että luotto intuitioon ja hyppy tuntemattomaan kannattivat.
Tenniksen ja squashin yhdistelmä
- Padel on peli, jossa tenniksen ja squashin ominaisuudet yhdistyvät.
- Lajissa yhdistyvät myös kuntoilu, mielenkiintoinen peli ja sosiaalisuus.
- Padelia voivat pelata keskenään myös hyvin eritasoiset pelaajat.
- Ottelut pelataan aina nelinpelinä 10 x 20 metrin kokoisella kentällä.
- Moniin muihin lajeihin verrattuna padeliin on helppo päästä sisään jo ensimmäisellä kerralla.
Nopeaa päätöksentekoa
Kolmessa vuodessa parista ulkokentästä startannut toiminta on saanut rinnalleen 11 kentän sisähallin. Syksyllä 2021 Naantaliin rakentuu upouusi rakennus sisäkenttineen, ulkokentät valmistuvat keväällä 2022. Samaan aikaan Raisioon nousee uusi padelkeskus. Sucksdorff toi padelin Varsinais-Suomeen jäädäkseen ja tähtää kauemmaksikin.
PadelParkin kasvu on ollut nopeaa, mutta samalla maltillista.
– Pitkä kokemus yritysmyynnistä on opettanut sen, ettei tuote ole päivässä valmis. Tuotetta ja yrityskumppanuuksia on rakennettava rauhassa askel askeleelta. Täytyy malttaa, vaikka ajatus olisikin jo paljon kauempana. Katsoa, että tuote kestää ja laajentua kun se näyttää kestävän.
Edelleen Sucksdorff tekee päätökset intuitiolla.
– Intuitio on niin vahva tunne, että jos sen tuntee, siihen kannattaa luottaa. Se on vähän kuin oikea rakastuminen, sen kyllä erottaa. Tunne on abstrakti, mutta todellinen. Luotan siihen kaikessa päätöksenteossani kaupassa asioinnista isoihin yrityspäätöksiin. Numeronikkarit kauhistelevat exceleiden puutetta, mutta hyvin on tähän asti pärjätty, Sucksdorff naurahtaa.
Unelmatyötään tekevät liikunnanopettaja ja padelvalmentaja Joni Luolamaa sekä PadelPark Oy:n perustaja Tiia Sucksdorff.
Sydämellä ihmiset edellä
Sucksdorff pyörittää toimintaa edelleen ilman yhtiökumppaneita tai työntekijöitä, mutta korostaa verkoston voimaa.
– Olen löytänyt ympärilleni hyviä kumppaneita. Minulla on vuokranantaja, joka hoitaa asiat viimeisen päälle ja aivan mahtava pankki, jolta on löytynyt luottoa toimintaani silloinkin, kun lähdin tyhjästä, Sucksdorff antaa esimerkkejä.
Hänen vieressään nyökyttelee Joni Luolamaa, liikunnanopettaja ja padelvalmentaja, joka itsenäisenä yrittäjänä valmentaa pelaajia PadelParkissa.
– Täydennämme toinen toisiamme. Kumpikin saa tehdä sitä, mitä rakastaa, Luolamaa toteaa unelmatyönsä äärellä.
Heille padel on enemmän kuin työ tai harrastus. Se on elämäntyyli, eikä rakkaus lajiin jää epäselväksi. Padel on yhteisöllinen laji, joka vie mennessään.
– Täällä pidetään hauskaa ja viihdytään myös pelin jälkeen. Etikettejä tai hienosteluja ei ole, täällä voi olla just sitä mitä on ja pelata sillä tasolla millä on. Täällä vastustajankin onnistumisista hurrataan, Luolamaa ja Sucksdorff kuvailevat.
Kääntöpuolena on haasteet työn ja yksityiselämän erottamisessa.
– Yksityisyrittäjänä ja -huoltajana perhe-elämän ja työn tasapainottaminen on haastavaa. Olen sitoutunut tähän 24/7, ensimmäinen lomakin on vasta seuraavan viiden vuoden tavoitteessani, mutta taakan alle ei uuvu, kun välillä malttaa nollata aivot ja pysyä poissa, Sucksdorff päättää.