Hyppää sisältöön

Innovatiivinen keskittymä yhdistää kiertotalousosaajia

Innovatiivinen keskittymä yhdistää kiertotalousosaajia

4.04.2022

Kinnon bio- ja kiertotalouden alan kehittämispäällikkö Mika Penttilä lupaa olla uuden yrittäjän linkkinä Kouvolan alueen muihin toimijoihin.

Kiertotalous on nykyään jo välttämättömyys. Etelä-Kouvolassa sijaitseva Hyötyvirta-alue haluaa tuoda yrityksiä yhteen uusien innovaatioiden toivossa.

TEKSTI | MAIJA JOUTJÄRVI   KUVA | LASSE SIMPANEN

Hyötyvirran alue on kiertotalouskeskittymä, joka sijaitsee Keltakankaalla Kouvolan eteläosassa, parikymmentä kilometriä keskustasta ja 40 kilometrin päässä Kotkasta. Kouvolan kaupunki on kaavoittanut alueelle tontteja, joita yritykset voivat ostaa tai vuokrata käyttöönsä. 

– Tontteja ja kiinteistökokoja ollaan valmiita räätälöimään yritysten tarpeiden mukaan, Kinnon bio- ja kiertotalouden alan kehittämispäällikkö Mika Penttilä kertoo. 

Alueella sijaitsee jo kymmenkunta kiertotalouteen keskittynyttä yritystä. Infrastruktuuri sekä sijainti haja-asutusalueella tukevat teollista toimintaa. Lisäksi vierestä kulkee maakaasulinja, joka myös avaa lisää mahdollisuuksia erilaisten kiertotalouskonseptien toteuttamiseen. 

– Kiertotalous on kuin luonnonvoima, joka on tullut jäädäkseen. Ilmastoraportti ja luonnon monimuotoisuuden kapeneminen puhuvat karua kieltään. Vaikka ympäristöasioita onkin aiemmin mietitty vain kohu kerrallaan, nyt kiertotalous on välttämättömyys. 

Otollinen sijainti palvelee 

Hyötyvirran alueelta on parin tunnin yhteys pääkaupunkiseudulle ja sitäkin lyhyempi matka Venäjälle. Konttijuna kulkee säännöllisesti Kouvolasta Kiinan Xi’aniin, ja laivayhteys maailman merille aukeaa HaminaKotkan satamasta. 

– Sijaintimme palvelee kaikenlaista liiketoimintaa. Kiertotaloudessa piilee uusia mahdollisuuksia, joita kannattaisi hyödyntää. 

Kymenlaakson seudulla on vahvaa logistiikan, metsäteollisuuden ja pakkausteollisuuden osaamista. Lähellä kasvaa myös uusiutuvaa raaka-ainetta. 

– Uskon suomalaiseen osaamiseen ja siihen perustuvaan innovointiin. Seuraavat innovaatiot voivat hyvinkin liittyä esimerkiksi uusiutuvien puukuitujen hyödyntämiseen, Penttilä ennustaa. 

Hyötyvirran alueelle on visioitu mahdollisuuksia, jotka liittyvät esimerkiksi varaosien kierrätykseen, lannoitteisiin, rakentamiseen ja ylipäätään uudenlaiseen palvelutoimintaan. 

Kinno auttaa alkuun 

Kinno, eli Kouvola Innovation, on Kouvolan seudun kehittämisyhtiö, joka auttaa yrityksiä sijoittumaan Kouvolaan. Penttilä kertoo olevansa heti valmis auttamaan, jos joku on kiinnostunut Hyötyvirran alueesta yrityksen sijaintipaikkana. Hän on myös ollut perustamassa alueen yhteistyöverkostoa, Hyötyvirta ry:tä. 

– Toimin esimerkiksi linkkinä ja mahdollistajana yrittäjän ja Kouvolan kaupungin välillä. Minulla on hyvät yhteydet myös Hyötyvirran alueen toimijoihin, jos heidän kanssaan haluaa kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia. 

Kinno tarjoaa asiantuntijuuttaan myös EU- ja muiden hankerahoitusten hakemiseen. 

Alueella toimivat vahvoina yhteistyökumppaneina esimerkiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu XAMK ja Lappeenrannan– Lahden teknillinen yliopisto, joiden kanssa oppilasyhteistyö ja erilaiset pilotoinnit ovat mahdollisia. 

Haku