Hyppää sisältöön

Innovatiivinen äänisuunnittelu herättää tapahtumat eloon

Innovatiivinen äänisuunnittelu herättää tapahtumat eloon

18.10.2022

Immersiivisessä äänentoistossa kaiutin äänipisteitä voi olla jopa 128. Äänentoiston erottelukyky on käsin kosketeltavissa kuulijalle, näkee äänisuunnittelija Marko Häkkinen.

Artistien ja tapahtumien taustavoimissa vaikuttava Marko Häkkinen vie tapahtuma-alaa kohti immersiivistä äänentoistoa, joka nostaa elämykset uusiin ulottuvuuksiin.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | ANGLE EVENT TECHNOLOGY

Livetapahtumien äänentoiston konkarina tunnetun Marko Häkkisen maailma mullistui viisi vuotta sitten Frankfurtissa. Av-alan messuilla vieraillut äänisuunnittelija kuuli ja aisti jotain sellaista, mitä ei ollut koskaan kokenut. Immersiivinen äänentoisto tarjosi elämyksen, jota lähellekään hän ei ollut päässyt yli 20-vuotisen uransa aikana. Se oli rakkautta ensi kohtaamisella.

– Kokemus oli ravisteleva kuin suora nyrkinisku kasvoihin. Siinä tapahtui kokonaan uuden ajatusmaailman ja filosofian loksahtaminen takaraivoon. Miksei tätä aina ole tehty näin, hämmästelin itsekseni, Häkkinen kuvailee ensipuraisuaan lähitulevaisuudessa koko alaa uudistavaan teknologiaan.

Todentuntuinen, ihmisiä ympäröivä äänimaailma 

Immersiivisessä äänentoistossa äänimaailma on kolmiulotteinen ja kaiuttimia on moninkertaisesti enemmän kuin perinteissä kahden kanavan stereotekniikassa. Näin saadaan aikaan todentuntuinen, ihmisiä ympäröivä äänimaailma. Frankfurtin messuilla Häkkinen oivalsi, että käsillä oli ratkaisun avaimet kaikkiin stereoajan haasteisiin, joiden kanssa hän oli äänisuunnittelijan uransa aikana kamppaillut.

– Stereona toteutettu äänentoisto on aina kompromissi, eikä lopputulos ole koskaan optimaalinen kuulijalle. Stereokuuntelussa koko äänimaailma summamiksataan kahden kanavan varaan, ääni tulee oikealta ja vasemmalta ja summautuu sitten yleisölle eri tavoin riippuen siitä, missä kohtaa tilaa ihminen on. Tyydyttävän tuloksen saaminen edellyttää signaalin prosessointia, joka syö dynamiikan ja äänikuvan luonnollisuutta, Häkkinen avaa teknisiä taustoja ja jatkaa:

– Vastaavasti immersiivisessä äänentoistossa äänipisteitä eli kaiuttimia voi olla jopa 128. Erottelukyky on käsin kosketeltavissa ja äänentoistoon saadaan resoluutiota moninkertaisesti lisää. Ero näiden kahden välillä on niin radikaali, ettei voida enää puhua edes samasta asiasta. Äänentoiston muutos tulee olemaan moninkertaisesti massiivisempi kuin siirtymä monosta stereoon aikoinaan.

Tasalaatuinen ja autenttinen elämys paikasta riippumatta

Kuluttajan näkökulmasta immersiivinen äänentoisto tarkoittaa tasalaatuista ja autenttista elämystä katselupaikasta riippumatta. Kun äänisuunnittelijan kädenjäljen koko kapasiteetti saadaan käyttöön, ääni ja tunne välittyvät yleisölle kokonaisvaltaisemmin tehden kokemuksesta merkittävästi nautittavamman.

– Immersiivisellä äänentoistolla voidaan toteuttaa ihokarvat positiivisella tavalla pystyyn nostattavia elämyksiä koko yleisölle. Nykyisellään suurten tapahtumien ääntentoisto ei välttämättä kata kunnolla koko yleisöaluetta, jolloin kokemus jää osalla valjummaksi. Oman työni puolesta olen ihan konkreettisesti nähnyt, miten yleisö reagoi eri tavalla esitykseen katselupaikasta riippuen, Häkkinen sanoo.

Uudistaa äänentoiston ilmaisumahdollisuuden

Immersiivinen äänentoisto on tuore tulokas, ja maailmankin mittakaavassa kyseistä teknologiaa hyödyntäviä paikkoja on toistaiseksi vain joitain satoja. Häkkinen tuo luotsaamansa Angle Event Technology Oy:n kanssa immersiivisen äänentoiston Suomeen alan ensimmäisenä yksityisenä äänisuunnittelijana.

– Livetapahtumayhtiön kannalta äärimmäisen kovat koronavuodet eivät lamauttaneet minua, vaan saivat loikkaamaan rohkeasti sinne, missä infrastruktuuri on live
äänentoiston saralla kehittynein. Saan ranskalaisen kaiutinvalmistaja L’acoustics L-ISA -järjestelmän marraskuussa lopussa kokonaan itselleni käyttöön. Se on minulle äänisuunnittelijana työkalu, joka ei tunne kompromisseja eikä rajoja.

Siirtymä uuteen teknologiaan kysyy tapatumapaikoilta investointeja ja tekijöiltä uutta osaamista, jonka vuoksi immersiivisen äänentoiston arkipäiväistyminen tulee tapahtumaan hitaasti, mutta varmasti. Häkkisen mukaan Suomessa ainakin Kansallisooppera sekä muutama teatteri on jo siirtynyt immersiiviseen tekniikkaan. Muutama konserttisali on pian saamassa uuden äänijärjestelmän käyttöönsä. 

– Tulevaisuudessa jokainen itseään kunnioittava äänentoiston ammattilainen haluaa ottaa tämän haltuunsa, sillä se muuttaa tekijän profiilin ja mahdollisuudet ilmaista itseään kertaheitolla. Ääniteknikko ei olekaan enää kompromisseja vastaan taisteleva Roudari Reiska, vaan artistia ja yleisöä omalla ilmaisumuodollaan palveleva taiteilija, fiiliksen välittäjäksi itseään tituleeraava livetapahtumakonkari päättää myhäillen.

Haku