Hyppää sisältöön

Infrapunasauna rentouttaa sekä kehoa että mieltä

Infrapunasauna rentouttaa sekä kehoa että mieltä

8.04.2021

Infrapunasaunojen varustukseen kuuluvat muun muassa Bluetooth-kaiuttimet sekä tunnelmavalaistus, jonka värisävyä voi vaihtaa helposti mieleisekseen. Saunaa ohjataan ohjauskeskuksella.

Infrapunasaunan hellivästä lämmöstä voi nauttia pienessäkin kodissa, sillä Helon pienin malli vie vain vajaan neliön pinta-alan.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Juho Länsiharju

Helon infrapunasauna eli IR-sauna poikkeaa merkittävästi suomalaisille tutusta tavasta saunoa. Löylyä ei heitetä ja lauteille voi hypätä vaikka vaatteet yllä, koska saunatila kuumenee korkeintaan 50 asteeseen eikä kosteuttakaan muodostu. Saunomisen lomassa voi halutessaan selailla tablettia, lueskella tai pitää jopa Teams-kokouksen, kertoo myyntipäällikkö Katrina Koskiluoma. 

– IR-saunan lämmittävä vaikutus perustuu infrapunapaneelien tuottamaan näkymättömään valoon. Se kulkeutuu syvälle lihaksiin ja kudoksiin, nostaa kehon ydinlämpötilaa ja kiihdyttää hien tuotantoa. IR-saunan terveysvaikutukset ovat pitkälti samanlaisia kuin perinteisellä saunalla. Saunominen muun muassa poistaa hyvin stressiä, väsymystä, lihasjännityksiä ja -kipuja. Se myös vahvistaa sydänverissuonistoa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja parantaa unensaantia. 

Helon valikoimaan kuuluu tavalliseen sähkösaunaan asennettavia infrapunapaneeleja sekä 1–3 hengen infrapunasaunoja. Moduuleina toimitettavan saunan kokoaminen on helppoa ja nopeaa.

Pienikokoinen IR-sauna voidaan sijoittaa mihin tahansa sähköpistokkeelliseen kuivaan tilaan, esimerkiksi makuu- tai olohuoneeseen. Yhden hengen sauna tarvitsee lattiapintaa alle neliön verran ja korkeutta sillä on 193,8 senttiä. IR-sauna ei kaipaa vesi- tai viemäriliitäntää, eikä myöskään erillistä ilmanvaihtoa. 

– IR-saunan kasaamista voisi verrata vaatekaapin kokoamiseen. Taloyhtiöltä ei tarvita hankintaan lupaa ja asunnosta muutettaessa saunan voi halutessaan ottaa mukaan. IR-saunan sähkönkulutus on pieni ja sauna on käyttövalmis heti, kun paneelit kytketään päälle.

Pilarikiukaat suosiossa

Infrapunasaunat eivät ole kasvavasta suosiostaan huolimatta syrjäyttäneet perinteistä saunomista. Ennemminkin erilaiset saunomisen tavat tukevat toisiaan. Koskiluoman mukaan monet asiakkaat hankkivat Helo-sähkökiukaan kaveriksi infrapunapaneelit, jotka laajentavat saunomisen mahdollisuuksia entisestään. 

– Sähkösaunoihin myydään nyt erityisesti pilarikiukaita. Suosikkikiukaaksemme on noussut näyttävä, täysteräksinen Helo Rocher -luksuskiuas. Toinen mielenkiintoinen pilarikiuas on Himalaya-WT, joka sisältää vesisäiliön. WT-tekniikan ansiosta voit nauttia saunomisesta useilla eri tavoilla vain yhdellä kiukaalla. Veteen voi sekoittaa hajusteita, kuten koivunlehtiä tai himalaja-suolaa. Aina valmiiden kiukaiden kestosuosikiksi on noussut Risto-Matti Ratian suunnittelema, kulmaan sijoitettava Saunatonttu.

Koskiluoma suosittelee pienikokoisiin saunoihin ja nopeaan löylyttelyyn sopivaksi kiukaaksi näppärää Helo Viennaa. Sen erikoisuus on säädettävä kivikori, jonka kokoa voidaan vaihdella 12–20 kilon välillä. Kun kivikorissa on 12 kiloa kiviä, kiuas on käyttövalmis noin 10 minuutissa. Tämä malli sopii hyvin esimerkiksi treenin jälkeen saunoville.

INFRAPUNASAUNAN voi sijoittaa mihin tahansa pistokkeelliseen ja kuivaan tilaan.

Kotimaista käsityötä

Helolla on kaksi puulämmitteisten kiukaiden tuoteperhettä. Jyhkeissä Kastor Saga -kiukaiden vankoista terästangoista valmistettu vaippa tuo massiivisen kivipesän kauniisti näkyviin. Kastor Karhu kiukaiden teräsvaippa on puolestaan hillityn tyylikkäästi muotoiltu.

– Saga on lippulaivamme. Se tarjoaa avoimen kivipesänsä ansiosta monipuoliset mahdollisuudet löylyttelyyn. Karhu on perinteisempi kiuasmalli, jonka suuri lasinen luukku tuo tulen loimun saunojien iloksi. Karhusta on saatavissa myös tunnelimalli. Pesää voidaan täyttää saunan ulkopuolelta ja kiuas luo tunnelmaa myös oleskelutiloihin tai terassille.

Helon juuret juontavat Suomen itsenäisyyden alkuaikoihin, vuoteen 1919. Silloin perustettiin sähköalan asennuksia tekevä Karjalan Sähkö Oy. Sähkökiukaiden valmistuksen yritys aloitti 40-luvun lopulla. Yhtiöön myöhemmin liitetty Kastor on puolestaan sauna-alan vanhin tuotebrändi, joka perustettiin jo vuonna 1916. Nykyisin Helon valikoimaan kuuluvat puulämmitteiset ja sähkökiukaat, kiukaiden ohjauskeskukset, infrapunasaunat ja -paneelit, höyrystimet sekä saunatuotteet

– Olemme vahvasti suomalainen yritys. Valmistamme kaikki tuotteemme omalla tehtaallamme Hangossa ja käytämme kotimaisia alihankkijoita. Teemme valtaosan tuotteidemme työvaiheista käsin ja vaalimme tuotteidemme korkeaa laatua sekä kestävyyttä. 

Kiukaat ovat luotettavia ja innovatiivisia. Niitä on valmistettu jo yli 100 vuoden ajan. Helon-kiukaat vievät maailmalle suomalaista saunaperinnettä tarjoamalla mahdollisuuden omaan kotisaunaan. 

Mallistoon pääsee tutustumaan jälleenmyyjien toimipisteissä, esimerkiksi Netrauta Tammistossa ja Lempäälän showroomeissa.

Saunan lukuisat hyödyt
  • Saunan lämpö rentouttaa lihaksia ja rauhoittaa samalla mieltä. Näin stressikin vähenee.
  • Saunominen vauhdittaa hyvin verenkiertoa ja laskee verenpainetta. 
  • Myönteinen vaikutus ulottuu myös nukkumiseen. Saunominen lisää syvän unen määrää.
  • Liikuntasuorituksen jälkeinen saunominen nopeuttaa palautumista. 
  • Saunan lämpö auttaa usein myös erilaisiin nivel- ja selkäkipuihin. 

Haku