Hyppää sisältöön

Infektiot kuriin innovatiivisilla menetelmillä

Infektiot kuriin innovatiivisilla menetelmillä

17.02.2022

Steripolarin toimitusjohtaja Kaj Dahlström ja tulosryhmäpäällikkö Christoffer Dahlström haluavat tarjota terveydenhuoltoon ja sairaanhoitoon parhaat teknologiset ratkaisut.

Terveysteknologia on osa toimivaa terveydenhuoltoa ja sairaanhoitoa. Covid-pandemia korostaa infektioiden hallintaan käytettävien teknologisten menetelmien merkitystä sekä yksittäisille potilaille että yhteiskunnalle.


TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Steripolar on terveysteknologian maahantuoja ja jakelija. Perheyhtiö vietti viime elokuussa 35-vuotisjuhlia, joihin saapui  paikan päälle yli 80 kutsuvierasta.

– Pandemiasta huolimatta pystyimme järjestämään turvallisen tilaisuuden, sillä juhlatilat oli varustettu tehokkaalla, patogeenejä tappavalla Novaerus-ilmanpuhdistusjärjestelmällä, sanoo toimitusjohtaja Kaj Dahlström.

Ilman puhdistaminen perustuu plasmakenttään, joka tuhoaa laitteen läpi kulkevat ilmavälitteiset bakteerit, virukset, patogeenit, homeet ja allergeenit.

– Laitteista ulos tuleva ilma on puhdasta, joten tilassa olevan ilman mikrobipitoisuutta saadaan vähennettyä ja pidettyä se niin pienenä, että tiloissa voidaan olla turvallisesti, Steripolarin tulosryhmäpäällikkö Christoffer Dahlström toteaa.

Laitteissa oleva suodatin kerää ainoastaan huonepölyä. Riittää, kun suodattimen pyyhkii pölyistä noin kuukauden välein.

Steripolar on tähän saakka toimittanut  ilmanpuhdistusjärjestelmiä pääasiassa sairaaloille. Järjestelmät soveltuvat kuitenkin hyvin myös vaikkapa päiväkoteihin, kouluihin, työpaikoille tai erilaisiin kokoontumistiloihin. 

Ilma puhtaaksi valolla

Novaeruksen ilmanpuhdistusjärjestelmä toimii ilman, että ihmisen tarvitsee kiinnittää siihen huomiota. Samalla tavoin automaattisesti toimivat myös valoon perustuvat desinfektiolaitteet. 

Viimeisin led-tekniikan kehitys tekee mahdolliseksi kustannustehokkaan desinfioinnin ledistä erotetulla sinisellä valolla. Se tuhoaa  muun muassa bakteereja, homeita ja hiivoja. Sinistä valoa käytetään yöaikaan tai muulloin, kun desinfioitava tila ei ole käytössä.

– Valodesinfektiolla voidaan vähentää esimerkiksi hoitoon liittyviä infektioita sekä erilaisia sisäilmaongelmia. Menetelmä on ympäristölle ystävällinen, koska siinä ei käytetä kemikaaleja, Christoffer Dahlström avaa.

Tyyny ehkäisee tartuntoja

Pintojen puhdistukseen ja desinfiointiin käytetään erilaisia desinfektioliinoja. Pienlaitteet ja välineet saadaan puolestaan desinfioitua led-teknologiaan perustuvassa puhdistuslaatikossa.

– Desinfiointiteho perustuu UVC-ledien tarkasti rajattuun aallonpituuteen. Laitteen avulla saa muutamassa minuutissa desinfioitua erilaiset tarvikkeet, kuten stetoskoopit, pipetit, kuume- ja verenpainemittarit, mansetit, suojalasit, ultraäänianturit tai vaikkapa puhelimet.

Sairaanhoidon ja terveydenhuollon yksiköissä ehkäistään infektioita myös antimikrobisesta materiaalista valmistetuilla potilasverhoilla, tyynyillä, peitoilla sekä patjoilla.

– Tavalliset tyynyt voivat välittää taudinaiheuttajia terveydenhuollon yksiköissä. Infektioita ehkäisevä tyyny on sitä vastoin varustettu suodattimella, joka tekee tyynystä hengittävän, mutta ei päästä pienimpiäkään taudinaiheuttajia tyynyn sisään. Näin vähennetään riskiä, että taudinaiheuttajat siirtyisivät tyynystä potilaaseen tai hoitohenkilökuntaan.

Hoidon laatu paremmaksi

Hygienia ja infektioiden hallinta on yksi Steripolarin kymmenestä sairaanhoidon ja terveydenhuollon osaamisalueesta.

– Yksittäisten tuotteiden sijasta haemme maailmalta innovatiivisia ratkaisuja ja menetelmiä, joiden avulla potilaat saadaan hoidettua entistä nopeammin ja paremmin hoitotuloksin. Uusien menetelmien avulla voidaan myös säästää kustannuksia ja pienentää ympäristölle aiheutuvaa kuormaa, Kaj Dahlström sanoo.

Terveydenhuollon teknologia on kehittynyt huimasti viimeisen puolen vuosikymmenen aikana. Digitalisaatio, pilvipalvelut, uudet kuvantamismenetelmät, 3D-teknologia ja robotiikka tuovat uusia työkaluja terveydenhuollon ammattilaisille. 

– Teknologia antaa mahdollisuuden viedä terveydenhuollon koteihin, ehkäistä ennalta terveysongelmia ja parantaa hoidon laatua.

Jotta terveydenhuollon ja sairaanhoidon ammattilaiset saisivat täyden hyödyn uusista tekniikoista, panostaa Steripolar koulutukseen.

– Henkilöstössämme on koulutusta antavia asiantuntijoita kaikilla osaamisalueillamme. Esimerkiksi mikrobiologimme auttaa asiakkaitamme infektioiden hallinnassa, Kaj Dahlström toteaa.

Haku