Hyppää sisältöön

Impakti-sijoitus tuo tuoton lisäksi hyvän mielen

Impakti-sijoitus tuo tuoton lisäksi hyvän mielen

16.12.2021

Sijoitusjohtaja Pekka Samuelsson vastaa Taaleri Varainhoidon impakti-sijoittamisesta.

Impakti-sijoittaminen tähtää taloudellisen tuoton lisäksi mitattavaan yhteiskunnalliseen tai ympäristöhyötyyn. Se tunnetaan myös vaikuttavuussijoittamisena, englanniksi impact investing.

Teksti Aino Tiirikkala Kuva Joona Raevuori

Vastuullisessa sijoittamisessa vältetään ongelmia aiheuttavia sijoituskohteita, mutta impakti-sijoittaja menee pidemmälle.

– Impakti-sijoitus tehdään ainoastaan sellaisiin yrityksiin tai hankkeisiin, jotka hakevat aktiivisesti ratkaisuja maailman ongelmiin. Tällöin sijoittaja on osa ongelman ratkaisua, kertoo Taaleri Varainhoidon impakti-sijoittamisen sijoitusjohtaja Pekka Samuelsson.

Yhteiskunnallisena hyötynä voi syntyä uusia työpaikkoja ja koteja, parempia oppimistuloksia sekä hiilidioksidipäästöjen, sähkön- tai vedenkulutuksen vähenemistä. Kyse ei ole silti hyväntekeväisyydestä: impakti-sijoittajan tähtäimenä on markkinatuotto sijoituksilleen.

Vaikuttavuutta tavoittelevilla yrityksillä on monia vahvuuksia. Positiivisella missiolla houkuttellaan usein osaavimmat ja motivoituneimmat työntekijät. Yhteiskuntakin suhtautuu näihin yrityksiin positiivisesti: toimintaa vaikeuttavia lakeja, asetuksia tai veroja asetetaan tavanomaista harvemmin. 

Ennakoitavaa tuottoa 

Taaleri on ollut impakti-sijoittamisen edelläkävijä ja keskeinen tuulivoimatoimija vuodesta 2010.

– Olemme saaneet uusiutuvan energian rahastoillamme aikaan merkittävän, noin 1,2 miljoonan tonnin CO2-päästövähenemän.

Taalerin uusiutuvien energian projektien arvo on nyt lähes miljardi euroa. Tämänhetkisten Taalerin uusiutuvan energian rahastojen tavoitteena on vähentää elinaikanaan lisäksi yli 10 miljoonaa tonnia hiilipäästöjä. Se vastaa yli miljoonan suomalaisen vuosittaisia päästöjä.

Konsernilla on oma Energia-segmentti uusiutuvan energian sijoituksia varten. Se kehittää, rakentaa ja operoi teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkoenergiahankkeita.

– Uusiutuvan energian sijoituskohteemme ovat hyvin mallinnettavissa erikoispiirteidensä tähden: niillä on kiinteähintaiset toimitus- ja huoltosopimukset sekä pitkäaikaiset, kiinteähintaiset energianmyyntisopimukset. Siksi tuottoa pystyy ennakoimaan montaa muuta sijoituskohdetta paremmin.

Palvelu piensijoittajille 

Taaleri on laskenut, että noin 3000 euron tuulivoimasijoituksella voi kompensoida keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjäljen. Sijoitus hyvittää jäljen usean vuoden ajan tuulivoimalan rakentamisen jälkeen. 

Samuelssonin mukaan tuottoa tuulivoimasta voi odottaa puolisentoista vuotta rakentamisen aloittamisesta. Taalerin tuulivoimasijoitusten vuotuinen keskituotto on tähän asti ylittänyt 10 prosenttia.

Taalerilla on Suomen tuulivoimapuistojensa lisäksi jo valmistunut tuulipuisto Serbiassa. Rakenteilla on aurinkopuisto Jordaniassa ja tuulipuisto Ruotsissa, kehitteillä tuulipuistohanke  Teksasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Nyt avoinna olevan Tuuli IV -rahaston uudet tuulipuistot on tarkoitus rakentaa Posiolle ja Pyhäjoen Oltavalle.

Syksyn aikana Taaleri avaa myös piensijoittajia palvelevan digitaalisen varainhoitoratkaisun, jonka osana on impakti-sijoituksia.

Haku