Hyppää sisältöön

Immersiivistä teknologiaa teollisuuteen ja metaverseen

Immersiivistä teknologiaa teollisuuteen ja metaverseen

18.10.2022

 CIVITin johtaja ja professori Atanas Gotchevin mukaan yhteistyön avulla voimme paremmin ymmärtää, millaista teknologiaa tarvitaan.

Tampereen yliopiston immersiivisten visuaalisten teknologioiden tutkimusinfrastruktuuri CIVIT kutsuu akateemisia tutkijoita ja innovatiivisia yrityksiä mukaan yhteistyöhön. 

TEKSTI | MARIA PALDANIUS   KUVA | EINO ANSIO

Oli kyse sitten äänimaisemien tai virtuaalitodellisuuden luomisesta, useimpia näistä teknologioista yhdistää pyrkimys todentuntuiseen ja luonnolliseen käyttäjäkokemukseen sekä interaktiivisuuteen. Tampereen yliopiston immersiivisten visuaalisten teknologioiden tutkimusinfrastruktuuri CIVIT tukee uusien visuaalisten teknologioiden käyttöä tutkimuksessa ja opetuksessa sekä edistää liiketoiminnan kasvua nousevalla alalla. 

– Tavoitteena on edesauttaa immersiivisten visuaalisten teknologioiden tutkimuskenttää sekä luoda uusia sovelluksia. Tarjoamme infrastruktuurin, joka mahdollistaa uudenlaisten visuaalisten teknologioiden kehityksen sekä Suomessa että kansainvälisesti, sanoo CIVITin tutkimusympäristöasiantuntija Jussi Rantala.

Vuodesta 2015 lähtien toiminut CIVIT palvelee korkeakouluyhteisön opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi innovatiivisia tutkimuslaitoksia ja yrityksiä. Yritykset voivat olla ottamassa ensimmäisiä askeleitaan immersiivisen teknologian sovelluksiin tai toimia sovelluksillaan jo kansainvälisillä areenoilla. Erityisosaamisalueita ovat muun muassa 3D-sisällön edistynyt visualisointi, 3D-videon ja 3D-audion kaappaus, immersiiviset näytöt sekä immersiivinen käyttäjäkokemus. 

– CIVIT pyrkii yhtenäiseen ja holistiseen lähestymistapaan. Tarjoamme paitsi tilat ja välineet, myös teknistä ja tutkimuksellista tukea. Meillä on uusin laitteisto ja tutkimustieto sekä maailmanluokan osaamista, linjaa CIVITin johtaja ja professori Atanas Gotchev.

Pioneeri Suomessa

CIVIT tarjoaa sekä modernin teknologian että vahvan tietotaidon teknologian hyödyntämisen tueksi. Välineitä ja tiloja voi käyttää CIVITin kanssa toteutettavan yhteistyöprojektin tai tilaushankkeen puitteissa. Laitevuokrauksen lisäksi yrityspalveluihin kuuluvat niin pidemmät, perinteiset tutkimusprojektit kuin nopeisiin tuloksiin keskittyvät, ja Proof-of-Concept-projektit.

– Teknologioista voi olla hyötyä niin luovilla aloilla, teollisuudessa kuin hoitoaloillakin. Ihmistieteissä tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi tunteiden mallintamiseen, Gotchev havainnoi.

CIVITin repertuaariin kuuluvat muun muassa XR-studio, käyttäjäkokemushuone, plenoptinen laboratorio, laaja valikoima 3D-kameroita, droneja sekä uusimpana Suomen ensimmäinen volumetrinen kuvantamisstudio.

– CIVIT on immersiivisten visuaalisten teknologioiden pioneeri Suomessa. Siitä on kehittynyt erinomainen konsepti, joka toimii siltana akateemisen maailman ja yrityskentän välillä. Pyrimme luomaan pitkäaikaista yhteistyötä ja oppimaan toisiltamme, Gotchev sanoo.

Osa ekosysteemiä

Yksi ajankohtainen yhteistyöprojekti on EU-rahoitteinen Collaboratec (Yhteistyömalli immersiivisten visuaalisten teknologioiden hyödyntämiseen työkoneteollisuudessa ja luovassa digitaalisessa teollisuudessa). Sen tavoitteena on vahvistaa sidettä Pirkanmaalla toimivien luovien digitaalisten alojen toimijoiden, työkoneteollisuuden yritysten sekä CIVIT-tutkimusinfrastruktuurin välillä. Projektin työpaja järjestetään 1. marraskuuta ja ilmoittautuminen on auki CIVITin verkkosivuilla.

– Projektin puitteissa insinöörit kehittävät ohjelmisto- ja laitteistotyökaluja, jotka tekevät jo olemassa olevasta tutkimustiedosta helpommin ymmärrettävää, saavutettavaa ja hyödynnettävää, Rantala kertoo.

CIVIT on myös osa valtakunnallista MAGICS-infrastruktuuriverkostoa yhdessä Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston kanssa. CIVITin painopiste on immersiivisissä visuaalisissa teknologioissa, ja tavoitteena on olla myös yhä vahvemmin osa Tampere Imaging -ekosysteemiä.

Haku