Ilmastoystävällisyys koskee myös asumista

Asuminen synnyttää kolmanneksen hiilijalanjäljestämme. Suitsimalla kiinteistöjen energiankulutusta taloyhtiöt voivat hillitä ilmastonmuutosta.
Teksti Tuomas I. Lehtonen Kuva Juha Arvid Helminen
Kotitalouksilla on ilmastotalkoissa tärkeä rooli. Ne synnyttävät noin 70 prosenttia Suomen kaikista hiilidioksidipäästöistä. Talkoille on tarvetta, sillä vuosina 2000–2016 kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjälki kasvoi 12 prosenttia Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan.
Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan merkittävä osa asumisen hiilijalanjäljestä aiheutuu asuntojen lämmittämisestä ja vedenkulutuksesta. Lämmitys ja käyttöveden lämmittäminen ovat jopa kolmannes taloyhtiöiden hoitokuluista.
– Energiankulutuksen vähentämisessä taloyhtiöiden tekemillä toimenpiteillä on keskeinen rooli. Oikealla asenteella ja tahdolla saadaan paljon aikaan. Yhtiössä tehtävillä fiksuilla korjaus- ja kunnossapitotoimilla voidaan vähentää energiankulutusta 10–15 prosenttia. Asukkaiden energiankulutukseen liittyviä toimintatapoja ja asumistottumuksia muokkaamalla kulutusta voidaan pienentää noin viisi prosenttia.
Suur-Uski painottaa, että taloyhtiöiden tulee huolehtia asukkaiden ohjaamisesta.
– Energiatehokkuuden parantaminen on taloyhtiön ja asukkaiden yhteinen asia. Asukkaat voivat toimia oikein, kun heillä on riittävästi tietoa. Yhtiön on tärkeä tiedottaa säännöllisesti esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien puhdistamisesta ja vuodenaika-asetusten muuttamisesta sekä vesivuotojen ilmoittamisen tärkeydestä.
Näin säästät energiaa
- Peseydy ripeästi. Vain kahden minuutin suihku kuluttaa jopa 24 litraa vettä.
- Suosi energiapihejä sähkölaitteita ja pidä ne kunnossa.
- Säädä huonelämpötila sopivaksi termostaatilla, mutta pitäydy kuitenkin maksimissaan +22 celsiusasteessa.
- Ota kiinteistön energiatehokkuus esille yhtiökokouksessa.
- MOTIVA.FI/TALOYHTIOT
Energiakartoitus avuksi
Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöillä, asuntojen huonelämpötilojen optimoinnilla sekä LVI-laitteistojen kunnossapidolla saadaan paljon aikaan. Jos yhtiössä tehdään peruskorjauksia, kannattaa kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihtokoneen energiatehokkuuteen sekä julkisivujen ja ikkunoiden lämmönjohtavuuteen.
– Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa teettämällä energiakartoitus ja vertaamalla talon energiankulutustietoja vastaaviin taloyhtiöihin. Remontit ja korjaustoimenpiteet pitää aina suunnitteluttaa ammattilaisella. Näin varmistetaan, että energiansäästötoimet eivät heikennä rakennuksen terveellisyyttä ja asumismukavuutta.
Suur-Uski muistuttaa, että taloyhtiöt voivat kääntyä energiatehokkuuden parantamista ja taloyhtiön sisäistä viestintää koskevissa kysymyksissä Motivan ja alueellisten energianeuvojien puoleen.
– Alueelliset energianeuvonnat ohjaavat energiatehokkuuden parantamisessa, ja Motiva tarjoaa taloyhtiöille veloituksetta käyttöön materiaalipaketin energiatehokkuuden asukaskampanjaa varten. Energianeuvonnat ovat räätälöineet taloyhtiöille myös kevyen energiatarkastuskonseptin.