Hyppää sisältöön

Ilmastoviisas matkustaminen kuuluu kaupunkielämään

Ilmastoviisas matkustaminen kuuluu kaupunkielämään

15.03.2022

Kaupunkiliikenne Oy:n ympäristöasiantuntija Satu Talvio vastaa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeessa muun muassa siitä, että rakennusvaiheissa on käytössä vähäpäästöiset ratkaisut. 

Hiilineutraali kaupunki rakentuu yhteisvoimin. Kaupunkiliikenne Oy tarjoaa ympäristöystävällistä joukkoliikennepalvelua panostaen samalla raitiotiehankkeisiin.

TEKSTI | MARJA CARVAJAL   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Kaupunkiliikenne Oy jatkaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen eli tutummin HKL:n työtä. Se varmistaa, että Kalliosta pääsee raitiovaunulla Punavuoreen, lautalla veden yli Suomenlinnaan, metrolla Espooseen ja kaupunkipyörällä koko kaupungin halki. 

Kaupunkiliikenne Oy myös omistaa raitiovaunukaluston, ylläpitää infrastruktuuria ja kehittää kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden joukkoliikenteeseen. Näiden yhteisvaikutus mahdollistaa erilaisten hankkeiden tehokkaan toteuttamisen, oli kyse sitten yksittäisestä valaisimesta tiloissamme tai metroaseman peruskorjauksesta. 

Hiilineutraali Helsinki

Helsingin kaupungin asukasluku tulee kasvamaan entisestään, ja uusia kaupunginosia rakennetaan vauhdilla. Kaupungilla on tavoitteena olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, mikä tarkoittaa, että sen toiminta ei lämmitä ilmastoa. Kaupunkiliikenne Oy tarjoaa kaupungeille kestävän liikkumisen palveluita tukemaan tätä tavoitetta. Nykyinen raitiotieverkosto tulee kolminkertaistumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Joukkoliikennepalvelu on energiatehokasta, toimii sähköllä ja joukkoliikenteessä käytetään ympäristöystävällisiä sähköntuotannon muotoja. 

– Omat hiilineutraalisuustavoitteemme ovat linjassa Helsingin kaupungin tavoitteiden kanssa. Päämääränä on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, kertoo hankejohtaja Juha Saarikoski

– Teemme paljon käytännön toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi, ja oman toimintamme lisäksi vaikutamme koko hankintaketjun hiilineutraliteettiin. Kaikkien hankkeiden käynnistysvaiheessa määritellään selkeät vastuullisuustavoitteet, jotka huomioidaan kilpailutuksessa läpi linjan päätoteuttajasta aliurakoitsijoihin. Näin huolehdimme, että voimme valita hankkeisiin ympäristöystävällisimmät ratkaisut, kertoo Saarikoski. 

Suurhankkeilla tehdään tulevaisuuden kaupunkia

Kolme käynnissä olevaa suurhanketta ovat Raide-Jokeri, Kruunusillat ja Kalasatamasta Pasilaan. Raide-Jokeri-pikaraitiolinja rakennetaan Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille. Kalasatamasta Pasilaan -hankkeessa tavoitteena on rakentaa 4,5 kilometriä raitiotierataa Nihdistä Kalasataman keskuksen ja Vallilanlaakson
kautta Pasilaan. 

Molemmat hankkeet valmistuvat arviolta vuonna 2024. Kruunusillat-hanke yhdistää raitiotieyhteydellä Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman keskustaan. Kruunusillat-hanke valmistuu arvion mukaan vuonna 2027. Hankkeet tuovat kaupunkilaisille parempia kulkuyhteyksiä ja korkealaatuista joukkoliikennepalvelua. 

Nykyinen raitiotieverkosto tulee kolminkertaistumaan kymmenen vuoden aikana.

Yksi hankkeiden tärkeimmistä tavoitteista on hiilineutraalin liikkumisen mahdollistaminen, mutta rakentamisvaihe aiheuttaa väistämättä päästöjä. Kaupunkiliikenne Oy on tarttunut haasteeseen, ja sen tähtäimessä on olla edelläkävijä infrarakentamisen hiilineutraalisuudessa. 

Kaupunkiliikenne Oy:n ympäristöasiantuntija Satu Talvio vastaa Kalasatamasta Pasilaan -hankkeessa muun muassa siitä, että rakennusvaiheissa on käytössä mahdollisimman vähäpäästöiset ratkaisut. 

– Toimenpiteitä tehdään paljon. Esimerkiksi työmaasähkö on uusiutuvilla energialähteillä tuotettua, työkoneet tankataan HVO-biodieselillä ja hulevedet pyritään imeyttämään viherrakenteisiin poisjohtamisen sijaan. Lisäksi pohjanvahvistuksissa ja kevennyksissä käytetään uusiomateriaaleja, rakentamisessa käytetään vähäpäästöistä betonia soveltuvissa kohteissa kuten paalulaatoissa, valikoituja puita siirretään uusille kasvupaikoille kaatamisen sijaan sekä olemassa olevia kalusteita uudelleenkäytetään mahdollisuuksien mukaan, kertoo Talvio. 

Haku