Hyppää sisältöön

Ilmastoviisaampaa laivaliikennettä Itämeren hyväksi

Ilmastoviisaampaa laivaliikennettä Itämeren hyväksi

22.02.2022

Viking Linella liikennöi Itämerellä seitsemän laivaa. Maaliskuun alussa liikennöinnin aloittaa yhtiön toinen LNG:llä, eli nestemäisellä maakaasulla, kulkeva laiva Viking Glory.

Itämerellä liikkuu jatkuvasti satoja aluksia, mikä tekee siitä yhden maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Viking Line ottaa maaliskuussa uuden askeleen pitkällä ympäristömatkallaan.

TEKSTI | OUTI RANTALA   KUVA | VIKING LINE

Yksi Viking Linen vahvuuksista on, että laivat kuljettavat sekä rahtia että matkustajia. Viime vuonna kuljetettiin yli 130 000 rahtiyksikköä. Vaikka lähtöjä on aiempaa vähemmän, parantuneen rahdintäyttöasteen ansiosta kuljetimme enemmän, Viking Linen rahtijohtaja Harri Tamminen kertoo.

Laivojen täyttöaste pyritään pitämään korkeana jokaisella lähdöllä.

– Rahtiorganisaatiomme tekee paljon töitä täyttöasteen optimoimiseksi, jotta laivaan saataisiin lastattua mahdollisimman paljon yksiköitä ja samalla yksikkökohtaiset päästöt olisivat mahdollisimman alhaiset.

Kuluttajat, teollisuus, kauppa sekä rahdin tilaajat haluavat tarkkaa tietoa tuotteen koko ketjusta. Maaliikenteessä on seurattu yksikkökohtaisia päästöjä jo vuosia, mutta nyt myös laivaliikenteen päästöistä on mahdollista saada todellisia lukuja, ei vain pitkän aikavälin keskiarvoja. 

– Kuljetusyhtiöillä, jotka käyttävät Turku-Tukholma-reitin palvelujamme, on pian mahdollisuus näyttää asiakkailleen paljonko koko kuljetusketjusta aiheutuu hiilidioksidipäästöjä, merimatka mukaan lukien.

Nestemäisellä maakaasulla seilataan ympäristöystävällisesti

Viking Linella liikennöi Itämerellä seitsemän laivaa. Jo nyt yksi aluksista käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua, LNG:tä.

– Vuonna 2013 käyttöön otettu Viking Grace oli kokoluokassaan ensimmäinen nestemäistä, täysin rikitöntä LNG-maakaasua polttoaineenaan käyttävä matkustaja-alus. Maaliskuun alussa liikennöinnin aloittava toinen LNG-laivamme Viking Glory muodostaa Viking Gracen kanssa Itämeren ilmastoviisaimman alusparin samalla reitillä.

Joka päivä Grace ja Glory tekevät kaksi lähtöä Turun ja Tukholman välillä.

Vanhoihin aluksiin LNG-järjestelmän rakentaminen olisi kallista, mutta laivat, joissa järjestelmä on, voivat ottaa käyttöön myös muita ekologisia vaihtoehtoja.

– LNG-kaasua käyttävät laivamme pystyvät käyttämään myös biokaasua tai muuta uusiutuvalla energialla tuotettua synteettistä polttoainetta, mutta tällä hetkellä saatavuuden ja markkinahinnan vuoksi se ei ole liiketoiminnan kannalta järkevä vaihtoehto.

Ympäristömatkalla monta vaihetta

Viking line on laivayhtiönä on edelläkävijä ympäristöystävällisyydessä.

– Ympäristömatkamme on alkanut kauan sitten, varmaan jo 1980-luvulla ja jopa sitä ennen. Nyt otetaan taas suuri askel tällä pitkällä matkalla, joka petaa seuraavaa askelta, jonka tavoitteena on päästötön vaihtoehto.

1980-luvulla muun muassa myrkyllisten pohjamaalien käyttö lopetettiin ja aluksissa aloitettiin jätteen kierrätys. Merivettä hyödynnettiin laivojen ilmanjäähdytyksessä. Moottoreiden hukkalämpöä alettiin hyödyntää laivojen energiantuotannossa. Katalysaattorien avulla typpipäästöjä vähennettiin. 2000-luvulla biojätettä ryhdyttiin kuljettamaan biokaasulaitoksiin. 

1990-luvulla taas siirryttiin vähäpäästöisempiin polttoaineisiin. 

– 1990-luvun alussa, jo ennen kuin määräykset astuivat voimaan, siirryttiin vähärikkisempään polttoaineeseen.

Vuonna 2014 alusten polttoaineeksi vaihtui dieselöljy, jonka rikkipitoisuus oli enää alle 0,1 painoprosenttia. Itämeren suojelu on kuulunut laivayhtiön strategiaan aina.

– Vaikka olemme pörssiyhtiö, juuremme ovat Ahvenanmaalla. Itämeri on meille tärkeä meri, emmekä halua pilata sitä. Se on meille Viking Linellä sydämenasia.

Haku