Hyppää sisältöön

Ilmanpuhdistin vähentää viruksen kokoisia hiukkasia

Ilmanpuhdistin vähentää viruksen kokoisia hiukkasia

11.01.2022

Viruksia ilmasta poistava OptiClean nimettiin sadan parhaan keksinnön joukkoon Yhdysvaltalaisen TIME-lehden listauksessa vuonna 2020.

Pandemia ja virusmuunnosten ilmaantuminen ovat lisänneet huolta infektioriskeistä työpaikoilla sekä ravintola- ja matkailualan majoituspalveluissa.

TEKSTI JA KUVA | CARRIER

Uudet virusmuunnokset ovat erityinen ongelma korkean käyttöasteen tiloissa, kuten hotellien auloissa, ravintoloissa sekä koululuokissa. 

Carrier on maailmanlaajuinen ilmastointiratkaisuiden kehittäjä ja markkinajohtaja, jonka kehittämät teknologiat auttavat tukemaan rakennusten terveellisyyttä osana riskien vähentämis- ja lieventämisstrategioita.

Avaintuote OptiClean™ on korkean suorituskyvyn ilmanpuhdistin, joka on varustettu tehokkaasti erittäin hienot hiukkaset ilmasta poistavalla HEPA-suodattimella.

Uusi tutkimus maineikkaan UK Building Research Establishmentin toteuttamana on osoittanut, että OptiClean vähentää ilmassa olevien kriittisen eli 1 μm -kokoluokan hiukkasten määrää yhteen kolmasosaan noin 30 minuutissa. 1 μm -kokoluokka kattaa virukset ja viruksia sisältävät aerosolisoidut pisarat.

– Tämä riippumaton tutkimus osoittaa, että OptiClean torjuu tehokkaasti erittäin pieniä viruksen kokoisia hiukkasia, ja se voidaan asentaa rakennuksiin osana riskien vähentämis- ja lieventämisstrategiaa, sanoo Matthew Maleki, Product Manager, joka on vastuussa sisäilman laadun ja terveellisten rakennusten ratkaisuista Carrier UK:lla.

Vuoden 2020 parhaiden keksintöjen joukossa

Yhdysvalloissa OptiClean nimettiin yhdeksi TIME-lehden 100 parhaaksi keksinnöksi vuonna 2020, ja Iso-Britanniassa laite valittiin Cooling Industry Awardseissa vuoden innovaatioksi. Carrier on osoittanut uskonsa OptiCleaniin sijoittamalla yksiköitä toimistoihinsa sekä Iso-Britanniassa että Suomessa. 

Kansainvälisesti WHO ja EU ovat asettaneet PM2.5 ja PM10 hiukkaskoille altistumisrajat, joita jäsenmaat myös noudattavat lainsäädännöllisin keinoin. OptiClean tarjoaa entistä parempia tuloksia poistamalla tehokkaasti myös pienempiä hiukkaskokoja aina PM1:een ja sen alapuolelle saakka.

OptiCleanissa on kaksi suodatusvaihetta. M5-esisuodatin suojaa yksikköä ensisijaisesti karkeilta hiukkasilta, mikä estää pääsuodattimen H13/14 HEPA-suodattimen tukkeutumista parantaen yksikön tehokkuutta ja pidentäen sen käyttöikää. H13/14 HEPA-suodatin täyttää eurooppalaisen standardin EN-1822 vaatimukset ja toimii jopa 99,995 prosentin hyötysuhteella tunkeutuvimmalla hiukkaskoolla.

– Kun keskiverto ihminen viettää 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa, terveempi tulevaisuus alkaa terveellisemmistä rakennuksista. Hyvä ilmanlaatu on yhtä tärkeää kuin turvallinen juomavesi, Maleki kertoo.

 Riippumattomassa tutkimuksessa osoitettiin OptiCleanin tehokkuuden tarjoavan työnantajille ja isännöitsijöille käytännöllisen ja näkyvän tavan rauhoittaa ihmisiä sekä tukea samalla rakennusten terveyttä.

Lisäsuojaa varten OptiClean on saatavilla Euroopassa lisävarusteilla, kuten UV-C-lampuilla sekä aktiivihiilisuodattimilla, joiden avulla hajut saadaan poistettua.

Haku