Hyppää sisältöön

Iisalmen ihme modernisoi maanalaista rakennustyötä

Iisalmen ihme modernisoi maanalaista rakennustyötä

17.12.2021

Akkukäyttöiset SmartDrive-kaivos- ja tunnelilaitteet ovat Normetin viimeisimpiä innovaatioita. Sähköajoneuvot eivät tuota tunneleihin pakokaasuja tai juurikaan lämmönnousua.

Globaalin kaivosrakentajan akkukäyttöiset laitteet ja ruiskubetonointiteknologia tekevät maanalaisesta rakentamisesta turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | NORMET

Normet on kehittänyt kaivos- ja tunnelirakentamista jo 50 vuoden ajan. Vuosikymmenten kehitystyön tuloksena tuoteportfolio on kasvanut vakuuttavaksi. Osaamisalaan kuuluvat kehittyneet maanalaisen rakentamisen laitteet, palvelut, maanalaisessa rakentamisessa käytettävät kemikaalit ja alaa muuttaneet kalliolujitusteknologiat. 

Normet Groupin teknologiajohtaja Samu Kukkosen mukaan yrityksen teknologiainnovaatioista ajankohtaisimpia ovat uudet ja ainutlaatuiset ruiskubetonointiteknologiat sekä akkukäyttöiset SmartDrive-kaivos- ja tunnelilaitteet. 

– Meillä on vuosikymmenien kokemus ruiskubetonointiteknologioiden kehittämisestä. Nyt olemme kehittäneet ruiskutuspuomin käyttöä helpottavaa automatiikkaa ja ruiskutetun betonikerroksen mittausteknologiaa. Ymmärryksemme mukaan olemme ainutlaatuinen toimija näiden teknologioiden osalta.

Ruiskutuspuomia ohjaava operaattori on aiemmin ohjannut manuaalisesti koko puomia. Normetin teknologian ansiosta operaattori voi keskittyä puomin kärjen ohjaamiseen, jolloin työ helpottuu ja ergonominen rasitus pienenee huomattavasti. Koneen ohjausjärjestelmä seuraa operaattorin liikkeitä, laskee puomin nivelille optimaaliset liikeradat ja ohjaa puomia haluttuun suuntaan. Puomille on myös mahdollista ohjelmoida liikeradat etukäteen operaattorin toimesta. 

– Kun puomin liikeradat on ohjelmoitu, operaattori pystyy keskittymään täydellisemmin työn valvontaan sekä hienosäätöjen tekemiseen. Ruiskutuksen automatisointi varmistaa tasaisemmat kerrospaksuudet. Helpompi puomin käyttö on omiaan myös vähentämään hukkaroiskeita ja täten betonin kulutusta, mikä osaltaan vähentää ilmastokuormitusta. Betonin kerrosvahvuus voidaan tarkistaa Normetin SmartScan laserskannerilla. Se mittaa ja ilmoittaa kerrosvahvuuden kolmiulotteisesti värikoodattuna operaattorille ja dokumentoi samalla mittaustiedot.

Normet on kehittänyt maanalaisten tunnelointi- ja kaivosprosessien laitteita ja teknologioita jo vuosikymmenten ajan.

Parempaa työturvallisuutta

Akkukäyttöisiä SmartDrive-kaivos- ja tunnelilaitteita on saatavissa kaikissa Normetin laiteryhmissä betoninruiskutuslaitteista nosto-, panostus- ja kuljetuslaitteisiin. Akulla varustetut laiteversiot on tuotu dieselkoneiden rinnalle suosittuun M-kokoluokkaan sekä 8100-tunnelialustaan. 

Kukkonen kertoo akkujen keston riippuvan laitteiden työkuormituksesta. Akkujen lataukseen voidaan käyttää verkkosähkölatausta tai nopeaa pikalatausta, joka täyttää akun muutamassa kymmenessä minuutissa. Laitteiden toimilaitteiden tarvitsema virta voidaan ottaa myös suoraan sähköverkosta.

– Akkulaitteiden merkitys tulee kasvamaan. Ne parantavat työturvallisuutta, sillä ne eivät tuota tunneleihin pakokaasuja tai juurikaan lämmönnousua ja ovat diesellaitteita hiljaisempia. Ne ovat energiatehokkaita, ajettavuudeltaan mukavia, kuluvia osia on diesellaitteita vähemmän ja ne ovat nopeampia ylämäissä. Koska laitteet eivät muodosta pakokaasuja, maanalaista tuuletus- ja ilmastointijärjestelmää voidaan yksinkertaistaa, ja sen myötä säästää energiaa.

Haku