Hyppää sisältöön

Ihmeöljy alentaa kolesterolia

Ihmeöljy alentaa kolesterolia

4.06.2021

Esimerkiksi salaatteihin hyvin sopivalla camelinaöljyllä on tutkitusti kolesterolia alentava vaikutus, koska se sisältää runsaasti kasviperäistä omega-3-sarjan rasvahappoa. 

Terveellinen camelinaöljy on aitoa lähiruokaa, mutta se sopii myös ulkoiseen käyttöön, kuten esimerkiksi iho-ongelmien hoitoon. 

Teksti Pi Mäkilä  Kuva Petra Kotro

Ruokakaupan kasviöljyosastolla on tarjolla mitä erikoisempia vaihtoehtoja. Siksi on ihme, että kotimainen, Janakkalan Piensiemen Oy:n tuottama camelinaöljy loistaa kauppojen hyllyiltä vielä pääsääntöisesti poissaolollaan. Camelinaöljyllä on lukuisia terveysvaikutuksia. Se alentaa tutkitusti kolesterolia, ja öljyllä on hyvät vaikutukset myös ihoon, hiuksiin, kynsiin, suolistoon ja jopa solujen uusiutumiseen. Öljylle on myönnetty sekä joutsenmerkki että sydänmerkki.

– Kiinnostus öljyä kohtaan on kasvanut Suomessa aika hitaasti, vaikka muualla maailmassa camelinaöljy on yleistynyt ruoanlaitossa jo aiemmin, kertoo Janakkalan Piensiemen Oy:n myynnistä ja markkinoinnista vastaava Tarja Lehmuskanta

Camelinaöljyä käytetään Lehmuskannan mukaan paljon etenkin eteläisessä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 

– Terveysvaikutusten lisäksi camelinaöljy on paitsi riittoisaa myös erinomaisesti säilyvää. Öljy säilyy jopa kolme vuotta pilaantumatta.

Monipuolinen ruokaöljy

Camelinaöljy sopii keittiössä kaikkialle, mihin rypsiöljykin. 

– Wokkiin, tuoresalaatin päälle, avocadoon, tai ihan muuten vain ruoanlaittoon. Moni tekee leivän päälle sopivaa levitettä yhdistämällä camelinaöljyä voihin.

Toisin kuin rypsiöljyssä ja monissa muissa kasviöljyissä, camelinaöljy on maultaan varsin mieto ja pehmeä, jopa hieman mantelinen.  

– Leivonnassa maku voi puskea läpi, jos öljyä käyttää suuria määriä. Pienissä määrin camelina sopii kyllä hyvin leivontaankin. Esimerkiksi teelusikallinen camelinaöljyä kuohkeuttaa kuivakakkutaikinan mehevämmäksi.

Lehmuskannan mukaan moni nauttii camelinaöljyä sen monipuolisten terveysvaikutusten takia myös sellaisenaan. 

– Öljyä voi ottaa esimerkiksi aamuisin pari ruokalusikallista tyhjään vatsaan ennen aamupalaa. Olen kuullut monien asiakkaiden saavan apua tästä, sillä öljy voitelee vatsalaukun ja suolen seinämät pitäen suoliston kunnossa.

Lehmuskanta huomauttaa, että camelinaöljy sopii mainiosti myös ulkoiseen käyttöön. Hän käyttää sitä itsekin ulkoisesti psoriasiksen hoidossa.

– Öljy kosteuttaa ihoa todella tehokkaasti, ja sen vaikutusta voi tehostaa entisestään, jos öljyä levittää iholle esimerkiksi ennen saunaan menoa. 

Tulevaisuudessa camelinaöljyä saattaa löytyä myös esimerkiksi ihonhoito- ja hiustuotteista. 

– Sen soveltuvuutta sampoon valmistukseen testataan parhaillaan, Lehmuskanta kertoo.

MAULTAAN CAMELINAÖLJY on mieto ja pehmeä, jopa hieman mantelinen.

Tuholaiset eivät kiusaa

Camelinaöljyä on tutkittu paljon sekä Helsingin, Kuopion että Oulun yliopistoilla. Parhaillaan Luonnonvarakeskus eli LUKE tutkii myös camelinan hiilijalanjälkeä. 

Camelina on uusvanha kasvi, ja sitä on käytetty Suomessakin rautakaudella. Kasviöljyn uusi tuleminen nähtiin kuitenkin vasta vuosituhannen vaihteessa. Sitä ennen moni piti camelinaa lähinnä rikkakasvina.

– Camelinaöljyä alkoi löytyä kaupoista 2000-luvun alussa, mutta täällä siitä ei oltu tuolloin niin tietoisia. Asenteet ovat hiljalleen muuttuneet, kun ruokavalion terveysvaikutukset ja kotimaisuus kiinnostavat yhä useampia.

Viljelijöille camelinaöljy on Lehmuskannan mukaan kiinnostava tuttavuus, sillä camelinalla ei ole tuholaisia eikä sen viljelyyn tarvitse käyttää kasvinsuojeluaineita. 

– Lisäksi se pärjää samoilla leveysasteilla kuin rypsikin.

Tutkimustieto lisääntyy

Janakkalan Piensiemenelle camelina kulkeutuu Etelä- ja Keski-Suomessa sijaitsevien sopimusviljelijöiden kautta. 

– Käytännössä me puhdistamme, lajittelemme ja puristamme siemenet öljyksi. 

Lehmuskanta kertoo odottavansa jännityksellä, millaisia tutkimustuloksia camelinan käytöstä saadaan tulevaisuudessa. 

– Myös eläinrehuteollisuus on ollut camelinasta kiinnostunut. Camelinaöljyn tiedetään jo tekevän esimerkiksi koirien ja hevosten karvasta kiiltävämmän. 

Parhaillaan yliopistojen hankkeet selvittävät, voisiko camelinaöljyn tuotannosta syntyvää puris-tusrouhetta käyttää myös märehtijöiden rehuna. 

– Lisäksi Hämeen Ammattikorkeakoulun kanssa on meneillään projekti, jossa selvitetään, sopisivatko öljyn tuotannosta syntyvät sivuvirrat biopolttoaineen jalostukseen, Lehmuskanta valaisee.

Haku