Idyllisen Itä-Lapin eksotiikka lumoaa ympäri vuoden

Itä-Lappi tarjoaa loistavat puitteet työnteolle, yrittäjyydelle ja vapaa-ajan harrastamiselle. Työpaikkoja on myös tarjolla eri aloilla ja maaperä on hedelmällinen yritystoiminnalle.
TEKSTI | MARIA PALDANIUS KUVA | KEIJO LEHTIMÄKI
Moni suomalainen unelmoi muutosta Lappiin. Suomen pohjoisimmassa ja laajimmassa maakunnassa riittää vaihtoehtoja kaikenlaisiin tarpeisiin. Viime vuosina yhä useamman vaakakuppi on kallistunut Itä-Lapin puoleen. Alueen viisi kuntaa – Kemijärvi, Salla, Posio, Savukoski ja Pelkosenniemi – houkuttelevat uusia asukkaita.
– Itä-Lappi on monelle tuntematon ja eksoottinen kohde. Alueen yhteisiä vahvuuksia ovat muun muassa turvallisuus, luonto ja matkailu. Itä-Lappiin kaivataan työntekijöitä ja uusia asukkaita, sanoo Kemijärven yritysneuvoja Jari Polvi.
Itä-Lapin kuntien erityispiirteitä on tuotu aktiivisesti esille Yrittäjien Itä-Lappi -hankkeen puitteissa. Uutta liiketoimintapotentiaalia on tunnistettu, mikä tekee alueesta houkuttelevan vaihtoehdon niin yrittäjille, työntekijöille kuin lapsiperheille. Hyvä esimerkki on muuttovoittoiseksi kääntynyt Pelkosenniemi. Matkailu on ympärivuotista ja työpaikkoja on tullut lisää.
– Pyhätunturin alueen yrittäjät investoivat matkailuun kymmenillä miljoonilla vuosittain: nyt etsitään muun muassa monitoimiliikuntahallia ja siihen yrittäjää. Korona on tuonut paljon etätyöntekijöitä. Pyhä-Luoston alueella on yli 130 kilometriä maastopyöräilyreittejä ja Itä-Lapissa avautuu ensi kesänä satoja kilometrejä Cravel-pyöräreittejä, kertoo Pelkosenniemen elinkeinokoordinaattori Mika Tenhunen.
Luonto vetää puoleensa
Parin tunnin ajomatka Rovaniemelle ja kolmisen tuntia Kuusamoon. Hyvät yö- ja autojunayhteydet Itä-Lapin maakuntakeskukseen, Kemijärvelle sekä jatkoyhteydet tuntureille.
– Savukosken suurin vetovoimatekijä on erämaaluonto. Se vetää puoleensa patikoijia ja retkeilijöitä. Työntekijöistä on pulaa erityisesti ravintola- ja sotealalla. Kunnassa on uusi koulu ja hyvät harrastusmahdollisuudet, vinkkaa Savukosken kunnan vs. elinkeino-maaseutupäällikkö Pinja Siivola.
Samat vahvuudet ja tarpeet toistuvat kaikkialla Itä-Lapissa – niin myös Sallassa. Palveluja on kehitetty, uusi kansallispuisto avattiin alkuvuodesta ja tontteja, töitä sekä vapaa-ajan tekemistä riittää.
– Sallassa työvoimapula on pahin hoitoalalla ja siivoojiakin tarvitaan. Tärkeimmät tukijalat ovat matkailu ja metsätalous: jos puutavaran jatkojalostuksen saralta löytyy yrittäjiä, niin tervetuloa, vinkkaa Sallan yritysasiantuntija Risto Pöyliö.
Hyvä paikka asua
Itä-Lapissa panostetaan kestävään kehitykseen. Asukkaita yhdistää halu vaalia alueen ainutlaatuista luontoa. Luonnon antimet, kuten marjat ja sienet soveltuvat hyvin jatkojalostukseen, mikä avaa mahdollisuuksia liiketoiminnalle – samoin kuin teollinen tuotanto, ammattikalastus ja kalastusmatkailu.
– Luonnon ja paikalliskulttuurien kunnioitus ohjaavat Posion matkailuyritysten toimintaa. Posio sai myös kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin ensimmäisenä matkailualueena Suomessa. Potentiaalia on myös kalastuksessa, kalatalousyrittäjyydessä ja luonnonantien jatkojalostuksessa, kertoo Posion elinkeinopäällikkö Niina Heino.
Itä-Lapin kuntiin voi tutustua verkossa ja elinkeinotoimijat opastavat eteenpäin.
– Täältä jokaiselle löytyy hyvä paikka asua: on kaupunkimaisemaa ja pienempiä kyliä. Itä-Lapin sijainti luonnon sekä hyvien harrastus- ja koulutusmahdollisuuksien äärellä tarjoaa loistavat edellytykset yritystoiminnalle, summaa Yrittäjien Itä-Lappi -hankkeen projektipäällikkö Maria Kiviniemi.



