Hyppää sisältöön

Hyvissä tietoturvaratkaisussa korostuu ihmiskeskeisyys

Hyvissä tietoturvaratkaisussa korostuu ihmiskeskeisyys

4.04.2022

Nettihuijaukset ja rikollinen tiedonkalastelu on muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi. Käyttäjäystävällinen ja automatisoitu tietoturva-prosessi on paras keino taistelussa verkkorikollisuutta vastaan.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | WISDOMIC

Hyvä tietoturva on käyttäjälähtöistä, eikä vaikeuta normaalia työskentelyä. Parhaiden käytäntöjen varmistamiseksi kannattaa tehdä yhteistyötä ammattitaitoisen IT-kumppanin kanssa. 

Verkkorikollisten yrityksiin kohdistamat hyökkäykset ovat tulleet koko ajan tasokkaammiksi. Ne leviävät nopeasti netin välityksellä ja aiheuttavat ongelmia kaiken kokoisille yrityksille, kertoo IT-palveluja tarjoavan Wisdomicin tuotepäällikkö Tuomas Karhula

Viime vuosina ovat yleistyneet erityisesti niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset, jossa yrityksen työntekijöille lähetetään sähköposti yrityksen johtajan nimissä ja pyydetään suorittamaan tietty maksu nopeasti. Työntekijöitä saatetaan myös erehdyttää syöttämään salasanoja ja muita tietoja esimerkiksi huijaussivustoilla tai sosiaalisen median palveluissa. 

Kalasteltuja tietoja voidaan hyödyntää tietomurtojen tekemiseen ja yksittäisten tietokoneiden tai koko yrityksen tietojärjestelmien kaappaamiseen. Rikollisten onnistuminen tarkoittaa yritykselle usein rahan tai kallisarvoisten yrityssalaisuuksien menettämistä. 

Pahimmillaan verkkorikokset voivat vahingoittaa merkittävästi yrityksen mainetta tai halvaannuttaa koko toiminnan. 

– Huijaus- ja tiedonkalasteluyritykset ovat niin taidokkaasti toteutettuja, että jopa perehtyneen käyttäjän voi olla niitä vaikea tunnistaa. Siksi teknologia on usein ainoa keino rikosten ehkäisyyn. Nykyaikaiset tietoturvaratkaisut pystyvät tunnistamaan ja estämään virukset ja vahingolliset viestit sekä tarkastamaan käyttäjien klikkaamat linkit ja domainien aitouden. 

Tietoturvaohjelmat toimivat taustalla automaattisesti, eivätkä IT-järjestelmien ja tietokoneiden käyttäjät yleensä edes huomaa niiden toimintaa. Tietoturva voi toimia myös toisinpäin: jos esimerkiksi yrityksestä lähtevät sähköpostiviestit sisältävät henkilötietoja tai sosiaaliturvatunnuksia, ohjelma suojaa viestin automaattisesti. 

Työskentely ei saa vaikeutua 

Karhula painottaa kahta asiaa yrityksen tietoturvan järjestämisessä. Ensinnäkin tietoturvaa on ajateltava kokonaisvaltaisena, mutta yksinkertaisena ratkaisuna, jotta ymmärretään mitä on tarpeen suojata ja mitä ei. Toisekseen tietoturva on rakennettava käyttäjäkeskeiseksi. 

– Tietoturva ei saa vaikeuttaa työskentelyä. Jos se koetaan hankalaksi, sitä aletaan helposti kiertää, mikä johtaa tietoturvariskeihin. 

Tietoturvaratkaisujen kehittäjät ja rikolliset käyvät jatkuvaa kilpajuoksua. Siksi tietoturvaa on kehitettävä koko ajan, jotta se suojaa kehittyneimmiltäkin riskeiltä. Ratkaisujen kehittäminen kannattaakin ulkoistaa tietoturvaan ja IT-järjestelmiin erikoistuneelle kumppanille. 

– On tärkeää, että IT-kumppani on lähellä ja tuntee hyvin asiakkaan liiketoiminnan sekä tarpeet. Siksi me tapaamme asiakkaita säännöllisesti ja tunnemme heidät henkilökohtaisesti. Näin pystymme parhaiten auttamaan ja neuvomaan kustannustehokkaan ja toimivan IT-ympäristön toteuttamisessa. 

Tietoturvan ei pidä vaikeuttaa työskentelyä, sillä silloin se usein kierretään.

Wisdomicin tuotepäällikkö Tuomas Karhula

Yhdistymällä vahvemmaksi 

Wisdomic on nimensä puolesta uusi toimija suomalaisten IT-yritysten kentässä. Sen juuret yltävät kuitenkin 50-luvulle, jolloin Perbi Oy alkoi myydä ja huoltaa konttorikoneita. 80-luvulla yrityksen nimi muuttui Pinus Computeriksi ja myöhemmin PC Pinus Oy:ksi. Viime keväänä IT-laitteisiin erikoistunut Pinus ja IT-palveluntarjoaja BLC Taito Oy yhdistyivät Wisdomiciksi. Uusi yritys työllistää noin 90 työntekijää Kaarinassa, Vantaalla, Jyväskylässä, Raumalla, Seinäjoella, Savonlinnassa, Liettuan Vilnassa ja Latvian Riiassa. 

– Pinus on ollut perinteisesti hyvä laitekauppa ja BLC Taito vahva palveluntarjoaja. Tuotereput täydentävät erittäin hyvin toisiaan, joten Wisdomicina pystymme palvelemaan asiakkaitamme entistäkin paremmin, konsernin toimitusjohtaja Kari Sjöholm sanoo. 

– Kattavan IT-palvelutarjoamamme ansiosta pystymme vastaamaan isojenkin yritysten kaikkiin tarpeisiin. Silti olemme riittävän pieniä toimiaksemme ketterästi. Jo muutamassa kuukaudessa olemme saaneet erittäin hyviä tuloksia aikaan, kertoo Wisdomic Solutionsin toimitusjohtaja Tomi Makkonen

Haku