Hyppää sisältöön

Hyvinvoivaa liikematkailua

Hyvinvoivaa liikematkailua

17.01.2023

Liikematkustajien hyvinvointia tuetaan Etelä-Karjalassa ja Saimaalla tarjoamalla työntekijöille töiden ohella virkistäviä vapaa-ajan aktiviteetteja, kuten maastopyöräilyä. 

Työn ja virkistyksen yhdistämiseen panostetaan nyt Etelä-Karjalassa ja Saimaalla. Se tukee työmatkalaisten terveyttä sekä edistää tutkitusti työssä viihtymistä myös liikematkoilla. 

TEKSTI | MAISA LAMPINEN   KUVA | VILLE TULKKI

Liikematkustajat kärsivät usein epäsäännöllisestä ruokailurytmistä, liikkumattomuudesta ja väsymyksestä. Työhyvinvoinnin edistämiselle on tarvetta. 

– Perinteisesti liikematkat ovat olleet tiukasti aikataulutettuja, eikä virkistäville aktiviteeteille ole ollut tilaa. Nykyään työssä jaksaminen on kuitenkin vahvemmin osana liiketoiminnan arvomaailmaa, joten työmatkoille mahtuu yhä useammin elämyksiä ja vapaa-aikaa. Hyvinvoinnille on raivattu tilaa, Saimaa Geoparkin puistonjohtaja Mikko Ikävalko toteaa. 

Kustannustehokkuus ja vaivattomuus ovat liikematkailun vaatimuksia. Myös saavutettavuus ja kohtuulliset etäisyydet nousevat listan kärkisijoille. Etelä-Karjalan ja Saimaan seudulla kohteiden helppo saavutettavuus mahdollistaa liikematkojen järjestämisen siten, että työn ohelle voi järjestää aktiviteetteja ja elämyksiä. 

– Enää kokoustaminen ei tarkoita vain sitä, että yksi puhuu edessä ja muut kuuntelevat paikoillaan. Modernia työelämää tukemaan on kehitetty erilaisia työn tekemisen variaatioita, joiden toteutumisen edellytykset huomioidaan useissa alueemme kohteissa. Esimerkiksi kävelykokoukset ovat suosittuja, Ikävalko lisää. 

Luonto ja sivistys kättelevät 

GoSaimaa edistää Etelä-Karjalan matkailua markkinoimalla palveluvalikoiman monipuolisuutta. Maakunnan matkailua kehitetään yhteistyössä yrittäjien kanssa. 

– Alueen monipuolisuus mahdollistaa matkailijoiden erilaisten tarpeiden huomioimisen. Imatran Valtionhotelli, Lappeenrannan rantabulevardi laivaravintoloineen, Kärnäkosken linnoitus ja Saimaan saaristo ovat vain muutamia näkemisen arvoisia paikkoja. Rauhan ja Ukonniemen urheilupalvelut ihastuttavat liikunnasta nauttivia, kun taas Imatran Kylpylässä tai Holiday Club Saimaassa voi rentoutua span huomassa. Etelä-Karjala ja Saimaa houkuttelevat liike- ja henkilömatkustajia sekä luonnon rauhallaan että kiinnostavilla kaupunkikohteillaan, GoSaimaan johtaja Katja Vehviläinen suosittelee. 

Kiinnostus luonto- ja ekomatkailua kohtaan on selvässä kasvussa. Ikävalkon mukaan luksushotellit ovat menettämässä hohtoaan, ja niiden suosion tilalle nousevat idylliset pienyrittäjien majoituspalvelut. Paikallisuus ja lähimatkailu trendaavat. 

6000 neliökilometrin alueelle levittyvä Saimaa Geopark on ilmiön malliesimerkki. Se lisää kotiseudun tuntemusta ja arvostusta avaamalla alueen geologista perintöä. Samalla se on matkailun vetonaula. UNESCO Global Geopark -statusta kantava puisto on osa kansainvälistä 177 geologisesti merkittävän alueen verkostoa, johon kuuluu muun muassa “bucket list” -kohde Blue Lagoon Islannissa. Geoparkit tukevat paikallista kulttuuria ja kestävän kehityksen arvoja. 

– Saimaa Geoparkin keskeisiä nähtävyyksiä ovat jääkauden jäljet, muinaishistorialliset kalliomaalauk-set ja talvellakin osin jäättömänä virtaava Vuoksi. Oppaiden kanssa voi lähteä kävelykierrokselle etsimään hiidenkirnuja. Oma suosikkini on sähköläskipyöräily luonnossa. Geopark tekee yhteistyötä 100 pienyrityksen kanssa palveluita tuottaakseen, Ikävalko kertoo. 

Muutosta matkailulla 

Kohteeseen saapuminen ennakkoon tai viikonlopun yli viihtyminen maksimoivat liikematkoista saatavan ilon. Miksei tekisi kotiinpaluumatkasta elämyksellistä road-tripiä ja vierailisi useammassa Etelä-Karjalan ja Saimaan alueen upeassa kohteessa. Hauskanpito on tehokas tapa palautua työstä. 

Palautumisen kannalta myös pysähtyminen ja älylaitteista irrottautuminen on tärkeää. GoSaimaan Vehviläinen täsmentää: 

– Nykyajan ihminen elää jatkuvassa informaatiotulvassa. Tilanteen jatkuessa kuormitus kasvaa ja palamme loppuun. Trendaavassa muutosmatkailussa tuotetaan elämyksiä, jotka laajentavat ajattelua ja herättelevät miettimään omia arvojaan. Etelä-Karjalan ja Saimaan seudulla on yrityksiä, jotka tarjoavat tällaisia palveluita. Esimerkiksi ilman älylaitteita vietettävän digidetoxin jälkeen töiden ääreen palataan mielen akut ladattuina. 

TÖISSÄKIN VOI VIRKISTYÄ

  1. Liikunta on tehokas tapa palautua työstä. 
  2. Liikematkustaessa töiden ohelle on tärkeää järjestää erilaisia aktiviteetteja. 
  3. Virkistystä voi tarjota myös erilaisin työtavoin, kuten kävelykokouksin. 

gosaimaa.com

saimaageopark.fi

Haku