Hyppää sisältöön

Hyvinvointimatka rannikolta tuntureille

Hyvinvointimatka rannikolta tuntureille

4.06.2021

Hyvinvointimatka rannikolta tuntureille

Teksti Helen Partti Kuvat Visit Oulu, Kujalan Porotila, Visit Taivalkoski, Hotelli Iso-Syöte

Porojooga on yhdistelmä luonnon ja joogan hyvinvointivaikutuksia, tarinoita ja hyvää oloa.

Kiireettömyyttä, upeita maisemia, hemmottelua niin keholle kuin mielellekin. Tätä kaikkea on tarjolla eri puolella Suomea. Jos haluat rentoutua ja panostaa omaan hyvinvointiisi, malta pysähtyä hetkeksi.

Itsensä hemmottelu tuntuu aina luksukselta, mutta ennen kuin raivaan sille tilaa kalenterista, pitäisi olla kunnon syy itseni palkitsemiseen. Hierontaan menen, kun selkää tai hartioita jumittaa. Spahan lähden, kun täytän pyöreitä. Retkivarustukset pakkaan mukaan, kun vihdoin koittaa hyvät kelit ja on pitkä viikonloppu. Kun sitten palaan hemmotteluaktiviteeteistani kotiin, arki käynnistyy kiireineen ja rentoutumisen tunne unohtuu saman tien.

Tuossahan ei ole mitään järkeä, ajattelin. Entä jos suunnittelisin kesälomani tänä vuonna eri tavalla? Räätälöisin itselleni hyvinvointimatkan, jonka hyvää tekevät vaikutukset tuntuisivat pitkälle syksyyn?

Sain hyvän vinkin luontohyvinvointiyrittäjä Piritta Liikalta, joka vetää retkiä Kuusamossa MunPolku-nimisessä yrityksessään. Luonnossa kannattaa pysähtyä ja katsoa ympärilleen. Se on unohtunut monelta, myös niiltä, jotka lenkkeilevät kolme kertaa viikossa mitä kauneimmissa puistoissa. Elämä on monelle kovaa suorittamista päivästä toiseen.

Minä lähdin mielessäni matkalle Suomen länsirannikolta aina Koillismaan tuntureille asti. Päätin jättää suorittamisen kotiin ja nauttia uteliaana eri paikkakuntien tarjoamista palveluista. Tässä sinullekin maistiaisia.

Lintubongausta Limingalla

Pohjanmaalla sijaitseva Liminka on oiva paikka startata hyvinvointimatka. Siellä aion yhdistää hoidot ja luonnon. Pääsen vihdoin Suomen kuuluisimmalle kosteikkoalueelle, joka tunnetaan runsaasta linnustostaan ja muuttolintujen levähdyspaikastaan.

Hyvinvointivalmentaja Susanna Mendelin-Sonnyn hoitojen avulla pääsen irrottautumaan stressistä ja jännityksistä. OminVoimin-hoitolan valikoima on niin laaja, etten tiedä, minkä hoidon valitsisin. Sointukylpy eli äänimaljarentoutus vie syvään rentoutuksen tilaan. Kuivakuppaus eli imukuppihieronta antaa kokonaisvaltaista lihashuoltoa ja purkaa jännityksiä niska-hartiaseudulta. Turvehoito tekee ihon samettiseksi. Minulla on kokemusta turvehoidosta ja verikuppauksesta; molemmat tekevät olon autuaaksi. Päätän aloittaa lomani sointukylvyllä ja kruunata hoitolakäynnin turvehoidolla. Aavistan jo etukäteen, miten hyvää hoidot minulle tekevät.

Ehkä loma alkaa jo tästä suunnittelusta? Mieli jo virittäytyy ottamaan vastaan tulevat elämykset.

Lomalla aion syödä ruhtinaallisesti joka ainoa päivä. Limingassa herkuttelen Hotelli-Ravintola Liminganlahdessa. Luontohotelli sijaitsee kansainvälisestikin tunnetun lintuvesistön äärellä, ja näen jo itseni astelemassa pitkospuita pitkin lintutornille.

LUONNOSSA VOI pysähtyä ja katsoa rauhassa ympärilleen.

Oulu ihastuttaa elämyksin

Limingasta on vain kivenheitto Ouluun, jossa teen seuraavan pysähdyksen. Siellä on luvassa jotain todella spesiaalia: kiukaan sihinää Koivurannan saunalautalla ja jokihyppelyä Koivurannan joki-igluissa. Nyt repäisen ja heittäydyn ikimuistoiseen seikkailuun iglua jäljittelevällä jokiveneellä, jonka kannelta pääsen pulahtamaan Oulujoen raikkaaseen veteen.

Oulujoen aalloista voin nauttia myös saunalautalla. Yleiset saunat ovat lempipaikkojani, joten ei muuta kuin uikkarit ja oma pyyhe mukaan. Saunomisen jälkeen kahvittelen saunalautan kahvilassa, jossa paistetaan kaupungin parhaat vohvelit. Niitä on ehdottomasti päästävä maistamaan!

Oulusta en aio lähteä ilman suppailua. Oulujoen jokisuisto vilisee saaria, salmia, kapeita väyliä, siltoja ja matalikkoja. Suppailukärpäsen puremana tiedän, että sen parempaa kattausta harrastukseen ei muualta hevin löydy.

Oulussa sijaitseva Koivurannan Saunalautta on elämys. Lautalla pääsee nauttimaan hiljalleen vaihtuvasta maisemasta, kuvankauniista Oulujoesta, saunan lämmöstä ja pulahtamisesta raikkaaseen veteen.

Hyvinvointia Pudasjärveltä

Oulusta on helppo jatkaa Pudasjärvelle, jossa aion yöpyä Syötteellä, Suomen eteläisimmän tunturin huipulla, Hotelli Iso-Syötteessä. Arctic Spa Beauty & Wellnessissä hemmottelen itseäni kasvohoidolla ja annan kalevalaisen jäsenkorjauksen vetreyttää lihaksiani.

Tutustun hotellin monipuolisiin kesän aktiviteetteihin. Voin liikkua luonnossa maastopyörällä ja kajakilla, tai mennä vaikkapa kalaan. Läheinen Syötteen kansallispuisto tarjoaa hulppeat puitteet pitkällekin vaellukselle. Ehkäpä uskaltautuisin ensimmäisen kerran elämässäni koskenlaskuun paikallisessa Pärjänjoessa.

Taivalkosken villi luonto hellii matkailijaa ja tarjoaa kiirettömyyden tuntua.

Lumoava Taivalkoski

Pudasjärveltä otan suunnan Koillismaan sydämessä sijaitsevalle Taivalkoskelle, jonne avautui kesällä 2020 uusi leirintäalue Susiraja Camp. Omaleimaista leirintäaluetta emännöi urheiluhieroja, hyvinvointivalmentaja ja joogaohjaaja Tiia Manninen.

Susiraja Campissa voin antaa Tiian hemmotella minua hoidoillaan tai osallistua sykettä nostavaan metsätreeniin. Täälläkin aion tempaista ja kokeilla jotain uutta: yövyn tentsilessa, puuhun kiinnitettävässä teltassa. Siellä saan taatusti lähikosketuksen ympäröivään luontoon ja kuulen yön äänet. Muut nukkukoot mökissä, caravan- tai teltta-alueella.

Kuusamon luontoparatiisi

Rannikolta tuntureille ulottuvan hyvinvointimatkani päätän komeaan Kuusamoon ja Piritta Liikan suunnittelemiin MunPolku-retkiin, joita hän tekee tiimeineen muun muassa Oulangan ja Hossan kansallispuistojen maisemiin.

Odotan kovasti porojoogaa, jota pääsen kokeilemaan Kujalan porotilalla. Saan joogamatoksi tunnille porontaljan ja äänimaisemaksi porokellojen kalkatuksen. Metsäjoogassa etenemme luonnon ja retkeilijöiden ehdoilla. Pysähdymme, jos eteen sattuu ikivanha puu tai mustikat kypsyvät. Sateella kuuntelemme ropinaa sadeviittojen alla. Liikkeelle luontoon lähdetään säällä kuin säällä.

Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon, mutta eniten MunPolun asiakkaat kiittävät siitä, että heidät on pakotettu hidastamaan vauhtiaan. Kaupungissa ja arjessa se nimittäin helposti unohtuu. Kuusamossa luonnosta voi nauttia ilman minkäänlaista suorittamisen pakkoa tai kummoisia välineitä. MunPolun luontoretkille riittää, kun on kunnon jalkineet ja mukavat ulkoiluvaatteet.

Kuusamossa aion nauttia maisemista myös hotellihuoneen ikkunasta. Varaan huoneen Rukan huipulta Ruka Peak -boutiquehotellista. Sieltä MunPolun opas voi poimia minut mukaan retkelleen.

100SYYTÄ.FI

Hotelli Iso-Syötteessä majoitutaan ylellisesti ja nautitaan upeista luontomaisemista.

Haku