Hyppää sisältöön

Hyvinvointi ja bisnes kuntoon kasvuhautomossa

Hyvinvointi ja bisnes kuntoon kasvuhautomossa

5.04.2022

Yritystehtaan Roope Pietilä, Kati Rauhaniemi, Henna Kautto ja Marko Sorri kertovat, että kasvuhautomossa valmentavat kokeneet liike-elämän ja hyvinvoinnin ammattilaiset.

Jyväskylän Yritystehdas eroaa muista yrityshautomoista siinä, että liiketoiminnan kehittämisen lisäksi kahden vuoden valmennuksissa panostetaan myös yrittäjien hyvinvointiin.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | MIKKO KUPARINEN

Jyväskylä on yksi suomalaisen kasvuhautomotoiminnan pioneereista. Hautomopalvelua toteutettiin jo 2000-luvulla ja sen pohjalta kaupunkiin on syntynyt useita menestyviä yrityksiä. Viherseinistä tunnettu Naava, verkkomaksamisen uranuurtaja Paytrail ja sykeanalytiikkaan erikoistunut Firstbeat ovat kaikki ponnistaneet maailmalle Jyväskylästä. 

Yritystehtaan valmentajat Roope Pietilä, Henna Kautto ja Marko Sorri kertovat, että keväällä startanneen hautomon valmennuskonsepti eroaa aiemmista merkittävästi. Rahoitusta on saatu vankistettua ja paras valmennusosaaminen on koottu yhteen hautomoon. Lopputuloksena on toimivampi ja kokonaisvaltaisempi valmennuskokonaisuus. 

Hyvä mahdollisuus rahoitukseen

Esihautomovaiheeseen pääsevät kaikki yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt ja yritykset, joilla on side Jyvässeudulle. Esihautomossa on jo ensimmäisen puolen vuoden aikana valmennettu yli 150 yritysideaa ja tavoitteena on valmentaa yli 250 yritystä joka vuosi, henkilökohtaisesti valmentaen. 

Yritystehtaan kokoama asiantuntijaraati valitsee vuosittain 12 kovinta ja potentiaalisinta startup- tai spinoff-yritystä kaksivuotiseen kasvuhautomovalmennukseen. Tällä hetkellä kasvupolulle on valittu CRM-järjestelmiin erikoistunut Ceili, AR-tekniikkayritys Memorandum, jakamistalousteen keskittyvä Easycar sekä tuotekehityspalveluyritys Discovery Street. 

Esihautomotoiminta on valmennettaville myös maksutonta. Kasvuhautomoon valituille yrityksillekin hautomotoiminta kustantaa vain muutaman sadan euron kuukausimaksun verran. Hintaan sisältyvät työtilat Yritystehtaalta. 

– Kasvuhautomo on aivan uudenlainen kokonaisvaltainen konsepti, jossa yrittäjät saavat intensiivistä valmennusta tuotekehitykseen, liiketoimintaan ja oman hyvinvoinnin parantamiseen. Hautomon lisäksi oman kilpailuetunsa yrityksille antaa Jyväskylän vireä talousalue. Suuret korkeakoulut tarjoavat osaavaa työvoimaa, asumis- ja toimitilakustannukset ovat edulliset ja yritysten välinen yhteistyö on tiivistä, Pietilä kertoo. 

Sorri lisää, että hautomoon valituilla yrityksillä on mainiot mahdollisuudet kasvuun tarvittavan rahoituksen saamiseen. 

– Yritystehtaalla on hyvät kontaktit merkittävimpiin suomalaisiin rahoittajiin ja sijoittajiin. Pyydämme rahoittajat Yritystehtaalle, joten hautomoyritysten ei tarvitse käyttää aikaa kiertämällä rahoittajien luona. Törmäytämme startup-yrityksiä ja rahoittajia esimerkiksi rahoituspaneeleissa, joissa hautomoyritykset pääsevät esittelemään toimintaansa, Sorri jatkaa. 

Valttina valmentajien monialaisuus

Yritystehtaan keskeisiin vahvuuksiin kuuluu monialainen asiantuntijuus. Valmennustiimin jäsenillä on osaamista muun muassa johtamisesta, rahoituksesta, kansainvälistymisestä, yrittäjyydestä, markkinoinnista, myynnistä, taloushallinnosta sekä liikunnasta ja hyvinvoinnista. Lisää osaamista löytyy laajasta asiantuntijaverkostosta. 

– Tavoitteenamme on kasvattaa yrittäjien ja yrittäjätiimien valmiuksia kaikilla osa-alueilla. Hyvinvointi on osana valmennusta, koska vain hyvinvoivan yrittäjän yritys voi menestyä. Yksilöllinen hyvinvointivalmennus koostuu fysiikkatreenistä ja mentaaliharjoitteista. Lisäksi käydään läpi oikeaa ravintoa ja harjoitellaan ajanhallintaa. Jokaisen yrittäjän kehittymistä seurataan muun muassa Firstbeat -hyvinvointianalyysillä, Kautto luettelee. 

Haku