Hyppää sisältöön

Hyvin pidetty mökki kiinnostaa ostajaehdokkaita

Hyvin pidetty mökki kiinnostaa ostajaehdokkaita

1.04.2021

Kiinteistönvälittäjä Jukka Leskisen mukaan mökkien hintataso vaihtelee sijainnin mukaan. Kaupungin läheisyys nostaa usein hintaa. 

Kotimaan rantaviivat houkuttelevat nykyisin entistä enemmän mökin ostajia. 

Teksti Outi Rantala  Kuva Iita Sillanpää

Kesän mökkikaupasta odotetaan tänäkin vuonna vilkasta. Viime kesänä erityisesti rantamökit kiinnostivat ostajia.

– Viime kesän koronatilanteen aikaiset matkustusrajoitukset näkyivät mökkien kauppamäärissä. Liikkeellä oli aiempaa enemmän lapsiperheitä. Eräs perheenisä kertoi, että kun ei ulkomaille saa matkustaa, hankitaan oma ranta kotimaasta. Mökin varustelu sai olla vaatimaton, mutta sähköt piti löytyä. Oli mukava katsoa sitä iloa, kun perheen mökkikaupat oli tehty, lapset juoksivat iloisina omaan rantaan leikkimään.

Jukka Leskinen toimii kiinteistönvälittäjänä Huoneistokeskuksen Kuopion toimistolla, mutta mökkikaupan vilkastuminen on valtakunnallinen ilmiö Suomessa.

– Valtakunnallisena välitysliikkeenä pystymme palvelemaan asiakkaita ympäri Suomea.

Tiedot mökin historiasta

Leskinen neuvoo myyjää listaamaan mökin koko historian välittäjälle. On olennaista huomioida rakennusten nykyinen kunto, tehdyt remontit, tieolosuhteet ja mitä kausittaisia toimia mökillä on. 

– Jos mökki on vain kesäkäytössä, tulee kertoa, miten mökki valmistellaan talvea varten ja otetaan käyttöön talven jälkeen, millainen on hormiston kunto ja toimivuus, miten mökki lämmitetään ja miten varjellaan kesävesiputket jäätymiseltä. Mökin omistajilla on niin sanottua hiljaista tietoa, joka on hyvä siirtää uudelle omistajalle. 

Kiinteistökaupan ehdot pätevät myös mökkikaupassa. Piilevät virheet mökissä ovat viiden vuoden ajan myyjän vastuulla.

Joskus tilanne voi olla se, että vuosikymmeniä vanhan mökin paikalle kannattaa mieluummin rakentaa uusi mökki, sillä usein vanhat rakennuspaikat ovat parhaita.

Valinta toiveiden mukaan

Toinen tyytyy edullisempaan ja vähemmän varusteltuun vapaa-ajan asuntoon, kun taas toisen mielestä mökistä pitää löytyä kaikki mukavuudet arjen helpottamiseksi.

– Mieltymykset vaihtelevat paljon. Erityisesti matka kotipaikkakunnalta vaikuttaisi olevan tärkeä kriteeri, ei niinkään mökin ikä tai kunto. Moni toivoo, että mökki olisi vain noin tunnin ajomatkan päässä kotoa, Leskinen kertoo.

Ennen myyntiä myyjän kannattaa selvittää kunnalta olemassa olevan jätevesijärjestelmän riittävyys, sillä sitä asiakas usein kysyy ja miettii myyntitilanteessa.

– Kannattaa selvittää, mitä paikalliset viranomaiset vaativat ja miten esimerkiksi maasto vaikuttaa jätevesijärjestemän rakentamiseen.

Mökin osto onkin usein paljon pidempi prosessi kuin talon osto. 

– Monet etsivät sopivaa mökkiä vuosia, ja mökki on voinut olla haaveena pitkään. Ensin on saatettu ostaa oma koti, ja kun asuntolainaa on enää vähän jäljellä, mökin osto on tullut ajankohtaiseksi. 

Haku