Hyppää sisältöön

Hyvän energian kaupunkikeskus

Hyvän energian kaupunkikeskus

28.03.2022

Cityconin vastuullisuusstrategian pääteemat eli hiilineutraalius, saavutettavuus ja osallistaminen toteutuvat Lippulaivassa.

Cityconin uusin hanke haastaa vanhat mallit ja kurottaa kunnianhimoisesti kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Suur-Espoonlahteen 31. maaliskuuta aukeava uusi kaupunkikeskus tulee olemaan yksi älykkäimmistä maailmassa.


TEKSTI | MOONA LAAKSO   KUVA | RIKU KYLÄ

Suur-Espoonlahteen on valmistumassa 150 000 neliön kaupunkikeskus, joka haastaa perinteiset kauppakeskukset.

 Cityconin vastuullisuusstrategian kulmakivi on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä energian käytön osalta. Lippulaiva toimii nimensä mukaisesti lippulaivana juuri tähän strategiaan, kertoo Cityconin vastuullisuuspäällikkö Elina Ekelund.

Lippulaivan lämmityksen ja jäähdytyksen tarve katetaan täysin hiilivapaasti. Lähes kaikki lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan hyödyntämällä maaperässä olevaa geoenergiaa. Vastuullisuus ei kuitenkaan ole pelkästään paikallisen uusiutuvan energian hyödyntämistä, ja Lippulaivassa toteutuvat myös muut Cityconin vastuullisuusstrategian pääteemat: saavutettavuus,  ympäristöystävälliset liikkumistavat ja osallistaminen.

Kestävämpää liikkumista ja yhdessä ideointia

Cityconin arvio on, että reilu kaksi kolmasosaa vierailijoista saapuu Lippulaivaan jollain muulla kuin autolla. Lippulaiva on saavutettavuudeltaan huippuluokkaa: keskukseen pääsee metrolla, bussilla, autolla, pyörällä ja kävellen. Metroasemalta on kaksi sisäänkäyntiä suoraan keskukseen ja bussiterminaali on keskuksen yhteydessä. Tällä hetkellä sähkö- ja hybridiautoille varattuja latauspisteitä on yli 130. Polkupyöräpaikkoja on yli 1 400 pyörälle ja sähköpyörille on akkujen latauspisteet.

– Olemme halunneet tuoda hyvät palvelut pyöräilijöille. Polkupyöräpaikkoja on jopa hieman enemmän kuin autopaikkoja, Ekelund kertoo.

Osa vastuullisuutta on myös sosiaalinen puoli, johon on panostettu jo Lippulaivan rakennusvaiheesta asti. Lippulaivalla on Espoonlahden yläkoulusta oma kummiluokka, jonka kanssa on ideoitu Lippulaivan suunnitteluratkaisuja, oppilaat ovat päässeet piirtämään jäteastioihin kuoseja ja heille on pidetty uusiutuvan energian tuotannosta oppitunti. Yhteistyö kummiluokan kanssa jatkuu yläkoulun loppuun asti.

Cityconilla on myös kolmisenkymmentä paikallista kummiperhettä, jotka ovat olleet projektin aikana mukana. Kumppanina kummiperhetoiminnassa on Lippulaivaan tuleva Espoonlahden aluekirjasto.

– Kummiperheet on kutsuttu työmaalle vierailulle ja heidän kanssaan on ideoitu kaikenlaista.

Citycon on myös tehnyt pitkään yhteistyötä Nuorten Palvelu ry:n kanssa. Lippulaivan osallisuushankkeessa on kehitetty kauppakeskuksissa paljon aikaansa viettävien nuorten osallisuutta, vaikuttamista ja vastuunottoa Lippulaivan suunnittelussa ja toiminnan alkuvaiheessa. Käytännössä nuorten pariin on jalkauduttu ja kartoitettu heidän toiveitaan tulevalle keskukselle. Lisäksi on järjestetty yhteisiä suunnittelupajoja, työmaavierailuja sekä muita nuorten ideoista lähtöisin olevia tapaamisia.

Cityconin kestävän kaupunkikehityksen strategiana on luoda houkuttelevia keskuksia asua, työskennellä ja viettää vapaa-aikaa. Lippulaivan yhteyteen rakentuu kahdeksan asuinkerrostaloa, joista kaksi valmistuu ulkopuolisen rakentajan toimesta omistusasunnoiksi ja kuusi taloista Citycon rakennuttaa vuokra-asunnoikseen omaan taseeseensa. Lisäksi jää vielä rakennusoikeutta, jota on suunniteltu senioriasumiseen.

Malliesimerkki strategiasta

Lippulaiva on malliesimerkki Cityconin päivitetystä strategiasta. Citycon keskittyy yhä voimakkaammin kehittämään monikäyttöisiä kaupunkikeskuksia sekä tiivistämään olemassa olevaa kaupunkiympäristöä keskustensa yhteydessä.

Lippulaivan yhteyteen rakennettavat asuinkerrostalot ovat tärkeä osa strategian toteutusta ja merkittävä askel Cityconin asuntoliiketoiminnan kasvattamisessa. 

Cityconin tavoitteena on keskittyä yhä voimakkaammin kehittämään mixed use -projekteja, joissa asunnot, toimistot, vähittäiskauppa sekä monipuolinen palvelutarjonta yhdistyvät hyvin toimiviin liikenneyhteyksiin.

Cityconin Risto Seppo, Schneider Electricin Jari Vuori, Advenin Timo Koljonen ja Elina Ekelund Cityconilta rakenteilla olevassa Lippulaivassa.

Geoenergiakenttä tuottaa lämpöä ja viilennystä

Poikkeuksellista ja edistyksellistä on se, miten energiantuotanto on Lippulaivassa toteutettu. Lippulaivan energiakumppanina toimii energiayhtiö Adven, jonka toteuttama geoenergiaratkaisu eli maalämpöön perustuva energiantuotannon kokonaisuus ei lämmitä ja jäähdytä pelkästään liiketiloja vaan myös kaikki uuden kaupunkikeskuksen asuinrakennukset. Kyseessä on Euroopan suurin liikerakennuksen yhteyteen sijoittuva geoenergialaitos.

Lippulaivan korttelin kiinteistöjen alle toteutettu mittava geoenergiakenttä koostuu 170 noin 300 metrin syvyyteen ulottuvasta geoenergiakaivosta. 

– Geokaivot toimivat isona akkuna, jolloin kesäisin tarvittava viilennys saadaan aikaiseksi vapaajäähdytyksellä, mikä tarkoittaa, että viilennystä ei tarvitse juurikaan tuottaa koneellisesti. Samalla kun geokaivot tuottavat viilennystä, kallio lämpenee ja lämpöenergia varautuu takaisin kallioperään, Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen kuvailee.

– Lisäksi on sovittu, että kaikkien neljän Lippulaivassa toimivan päivittäistavarakaupan, eli kahden Keskon, sekä Lidl:in ja HOK:in myymälöiden kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö ohjataan meidän järjestelmäämme ja hyödynnetään täysimääräisesti energiantuotannossa, Koljonen jatkaa.

Vastavuoroisesti Adven palauttaa kylmäliuosta päivittäistavarakauppojen kylmäntuotantoon. Energiakaivoja hyödynnetään myös energian varastointiin, jolloin esimerkiksi kesällä viilennyksestä saatava ylijäämälämpö varastoidaan talven lämmityskautta varten. Varalämmönlähteinä toimivat sähkökattila ja kaukolämpö. Näiden käyttämä energia hankitaan uusiutuvana.

– Käytännössä tämä on niin hiilineutraali rakennus omilla energiaratkaisuillaan kuin nykypäivänä voi olla, Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo toteaa.

Lippulaivan lämmityksen ja jäähdytyksen tarve katetaan hiilivapaasti.

Älykäs järjestelmä optimoi energiankulutusta

Advenin geoenergiaratkaisun ansiosta jäähdytystä varten ei tarvita mittavia kattolauhduttimia, minkä myötä katolle on jäänyt tilaa viherkatoille sekä aurinkopaneeleille. Aurinkopaneeleilla pystytään tuottamaan osa esimerkiksi hissien ja liukuportaitten vaatimasta sähköstä. Schneider Electricin toimittamaa aurinkopaneelia on katolla ja julkisivulla noin 2 500 neliömetriä.

Schneider Electric on energianhallinta- ja automaatioratkaisujen edelläkävijä, joka toteutti Lippulaivaan innovatiivisen virtuaalivoimalaratkaisun, älykkään energiajärjestelmän ja kiinteistöautomaation kokonaisuuden.

– Olemme tuoneet Lippulaivaan Microgrid Advisor -järjestelmän, joka yhdistää eri energialähteet omaksi verkokseen, jossa niitä voidaan kulutuksen mukaan optimoida ja ottaa huomioon muun muassa sähkön hinta, tekoälyllä sääolosuhteet, tulevat ennusteet ja optimoida se rakennuksen käytön kannalta järkevään energian käyttämiseen, Jari Vuori Schneider Electriciltä kertoo.

Risto Seppo arvioi, että älykkään Microgrid-järjestelmän ansiosta koko kiinteistön sähkönkulutuksen pitäisi pienentyä noin kolmanneksella.

– Se on todella merkittävää näin isossa hankkeessa. Sen lisäksi että tämä on ympäristölle hyvä, se on myös hyvä investointi.

Yhteistyössä Schneider Electricin kanssa Lippulaivalle haetaan toisena Suomessa Smart Building –sertifiointia osoituksena älykkäästä ja innovatiivisesta kiinteistöteknologiasta. Lippulaiva on myös päässyt osaksi EU:n energiatehokkuutta ja sähköistä liikkumista kaupungeissa edistävää SPARCS-hanketta.

– Kyseessä on viisivuotinen hanke. Espoon kaupunki toimii Saksan Leipzigin kanssa projektin majakkakaupunkina ja Lippulaiva on yksi demokohteista. Lisäksi mukana on viisi seuraajakaupunkia ympäri Eurooppaa, joissa otetaan myöhemmin käyttöön hyviksi todettuja ratkaisuja, Ekelund kertoo.

Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Lippulaivan energiatoteutus on Euroopan mittakaavassa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä tulevaisuuden energiaratkaisuihin.

Haku