Hyppää sisältöön

Hyväkuntoinen maalipinta suojaa talon rakenteita

Hyväkuntoinen maalipinta suojaa talon rakenteita

9.09.2021

Rakennuksen pintoja kannattaa tarkkailla ja tilata huoltomaalaus ajoissa. Ensi kevääksi haluttu työ on syytä tilata jo syksyllä.

Laadukas maalipinta lisää talon esteettisyyttä, suojaa rakenteita ja nostaa kiinteistön arvoa. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Patrik Pesonen

Paritaloista koostuva yhtiö Kirkkonummella on saanut asukaspihoilleen rakennustelineitä ja aktiivisena työskentelevän ryhmän maalaustöiden ammattilaisia. Aldeko Oy on ottanut työn alle taloyhtiön tilauksen, jossa julkisivujen pinnat huoltomaalataan. 

Päätös on kannatettava, sillä tämänkin taloyhtiön hallituksen velvollisuutena on huolehtia yhtiön kunnossapidosta ja arvon säilyttämisestä. Reilun vuosikymmenen ikäinen verhous kaipaa jo selvästi ensimmäistä huoltomaalaustaan.

– Ajoissa tehty huoltomaalaus tietää säästöjä pitkällä aikavälillä. Se suojaa alla olevaa puupintaa ja muita rakenteita sekä pitää pinnan puhtaana ja kosteutta kestävänä. Jos maalaamisen kanssa odotellaan liian pitkään, pohjatyöt vievät aikaa ja nostavat hintaa. Ulkoverhous kannattaa hoitaa kuntoon, kun edellisestä maalauksesta on kulut noin 10 vuotta, neuvoo Aldekon Olli-Pekka Vänttilä.

Selviä merkkejä ulkovaipan pinnan huollon tarpeesta ovat homepilkut ja muu kasvusto sekä halkeamat ja irtoileva maali. Värikin haalistuu ajan mittaan, mutta erityisesti irtoileva maali kertoo siitä, että alla oleva puu alkaa kärsiä. Jos maalipinnan päästää hilseileväksi, se alkaa herkästi kelottua, jolloin se vaatii enemmän pohjatöitä ennen kuin uusi maali tarttuu pintaan. Pahimmillaan puu pääsee lahoamaan, jolloin materiaali täytyy uusia. 

HUOLTOMAALAUS tietää säästöä pitkällä aikavälillä.

Takuutyönä ja laadukkaasti

Ennen tarjouksen antamista Aldekolla on tapana käydä paikan päällä arvioimassa pintojen kunto ja maalattava neliömäärä. Käytäntöön kuuluu kiinteä hinta-arvio ja työlle annettava kolmen vuoden takuu. Itse asiassa koko yritys sai alkunsa, kun perustajat ymmärsivät laadukkaan työn arvon.

Aldeko on Aleksi, Jaakko ja Olli-Pekka Vänttilän omistama yritys. Alussa työt myytiin ja maalattiin itse. Yrityksen kasvaessa painopiste on siirtynyt enemmän myyntiin, toiminnan kehittämiseen ja työmaiden valvontaan. Yrityksessä yhdistyy jokaisen aiemmasta työkokemuksesta syntynyt osaaminen laadukkaaksi palveluksi asiakkaalle, työntekijöiden käsien kautta. Tavoitteena on tehdä niin hyvää jälkeä, että pinnat tulevat kerralla kuntoon.

– Suurimmaksi osaksi teemme ulkomaalauksia, mutta sisämaalaukset ovat kasvava alue. Niitä tilataan varsinkin muuttojen yhteydessä. Myös pienet remonttityöt kuten listojen ja karmien vaihto, tapetointi ja laminaatin asennus onnistuvat. 

Sisäremontit ovat etenkin talvikauden hommia, sillä ulkomaalaukset ajoittuvat huhtikuun lopusta syyskuun alkupuolelle. Yritys tekee myös tiilikattojen pinnoituksia ja peltikattojen maalauksia. Niissä idea on samanlainen kuin ulkovaipan maalaamisessa: suojata kiinteistöä, pitää asuminen miellyttävänä ja säilyttää rakennuksen arvoa.

Haku