Hyppää sisältöön

Hyvä valaistus luo viihtyisän pihan

Hyvä valaistus luo viihtyisän pihan

26.04.2022

Pihavalaistus on käyttöikänsä päässä, kun valaisinkuvut ovat kellastuneet ja likaiset. Uusimmat valaisimet eivät kellastu ja niiden kestävyys on huippuluokkaa, Valoramin yrittäjä Juha Heiskanen neuvoo.

Kun taloyhtiö harkitsee omien piha-alueidensa valaistuksen uusimista, sen kannattaa investoida hyvään suunnitteluun. Asiantuntija osaa tuoda taloyhtiöön myös lisää viihtyisyyttä.

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | EINO ANSIO

Oikein suunniteltu valaistus saa ihmeitä aikaan. Se nimittäin kirkastaa taloyhtiön pihojen ja kulkuväylien lisäksi myös yhtiön profiilia. Vanha kiinteistö kokee arvonnousun ja saa silminnähtävän kasvojenkohotuksen. Varjoisa taloyhtiö muuttuu kiinnostavaksi kohteeksi, ja hämärä piha onkin turvallisen tuntuinen. 

– Taloyhtiöt suhtautuvat valaistuksen uusimiseen herkästi vain energiakuluja alentavana hankkeena. Joskus etsitään suoraviivaisia ratkaisuja ja päädytään esimerkiksi vaihtamaan LED-polttimot vanhoihin valaisimiin, kertoo valaistualan ammattilainen, Valoram Oy:n yrittäjä Juha Heiskanen

Heiskasen mielestä kannattavampaa olisi ajatella hanketta pitkällä perspektiivillä ja käyttää apuna ammattisuunnittelijaa. 

– Ammattilainen osaa suhteuttaa investoinnin kustannukset valaistuksen elinkaaren kustannuksiin. Oikein valittujen valaisimien ansiosta hyödyt eivät jää pelkkään energiansäästöön, vaan säästöä tulee myös huoltokustannuksissa. Viihtyisyys ja turvallisuus puolestaan parantavat yhtiön haluttavuutta.

Heiskasen luotsaama Valoram tunnetaan asuinkiinteistöjen valaistusten toteutuksista, joissa yritys vastaa suunnittelusta, tuotteista, asennuksesta ja projektinhallinnasta sekä antaa työlle takuun. Tuoreena osana tarjontaa on sähköautojen latauslaitteiden asennukset, ja muutamien toteutusten jälkeen yritys onkin päättänyt laajentaa tätä palvelua voimakkaammin.

– Teemme yhteistyötä suurten kiinteistöjen omistajien, kuten kaupunkien vuokrakotien ja asuntosäätiöiden sekä isännöitsijätoimistojen, kanssa. Suuret toimijat omistavat asuinkiinteistöjen lisäksi toimitiloja ja liikekiinteistöjä. Valoram suunnittelee ja toteuttaa valaistuksia myös niihin.

Valo ei saa häikäistä

Paras tapa uusia taloyhtiön pihavalaistus on panna kokonaisuus kerralla kuntoon. Onnistunut valaistus vaatii tarkan, kohdekohtaisen suunnittelun, jossa valaisimet on valittu kohteen mukaan, valaisimia on riittävästi ja niiden sijoittelu on oikea. 

– Ratkaisujen tulee olla miellyttäviä asumisen kannalta. Hämärä piha on haitaksi, mutta valoa ei saa myöskään olla liikaa eikä se saa häikäistä, koska silloin asukkaista tuntuu, kuin kodit sijaitsisivat urheilukentällä. 

Asumishaittaa tulee myös siitä, jos valaisimet sijoitetaan liian lähelle ikkunoita ja valo lankeaa suoraan sisälle. 

– Etenkin makuuhuoneissa ulkoa tuleva valo häiritsee. Oikea suuntaaminen on ratkaiseva seikka, ja tärkeitä ovat myös hyvin suunnitellut himmennysratkaisut. Ohjaustekniikan avulla pihavalot saadaan yön tunteina himmenemään itsestään.

Heiskanen kiinnittää suunnittelussa huomiota niin valon määrään, tehoon kuin väriinkin. LED-valojen tultua markkinoille niiden valo oli kylmää ja kovaa, mutta nykyisin on saatavana myös lämpimämpiä sävyjä. Tärkeää on, että valon väri on kaikkialla yhtenäinen. Tähän ei päästä, jos taloyhtiö haluaa korjata ainoastaan kriittisimmät paikat. 

– Uuden kokonaisuuden saa järkevään hintaan, ja silloin investointi on kannattava suhteessa huolto- ja elinkaarikustannuksiin, Heiskanen muistuttaa. 

LUE LISÄÄ VALORAMIN RATKAISUISTA: https://valoram.fi/

Haku