Hyppää sisältöön

Hyvä työasento on tärkeä myös etätöissä

Hyvä työasento on tärkeä myös etätöissä

16.02.2021

Työasentoa tulisi vaihtaa työpäivän aikana, mutta se voi olla hankalaa, koska kotiin ei aina ole mahdollista rakentaa erillistä työpistettä.

Etätyö on tullut jäädäkseen. ErgoFinland Oy on kehittänyt tuotteita tätä silmällä pitäen yli viiden vuoden ajan, tuoden markkinoille valmiin konseptin ja valikoiman erilaisia apuvälineitä. 

Teksti ja Kuva Ergo Finland

Lähes vuoden ajan on eletty poikkeusaikoja, kun valtava määrä työikäisistä on tehnyt töitä kotoa käsin. Kotitoimistojen ergonomiaan ei heti panostettu, kun odotettiin työpaikalle paluuta. Etätyösuositus kuitenkin jatkuu, eikä kukaan pysty ennustamaan kauanko se kestää. 

Puutteet kotitoimistojen ergonomiassa alkavat näkyä jo tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Kotikonstein on pyritty löytämään helpottavia ratkaisuja, hankittu säädettäviä työpöytiä ja tuoleja helpottamaan istumatyötä. Osa työnantajista on herännyt tukemaan työntekijöitä etäergonomiahankinnoissa. Suuri osa työntekijöistä joutuu kuitenkin hankkimaan välineet kotiin omalla kustannuksellaan. 

Kotona työpiste kuntoon

Kotona töitä tehdään usein keittiön pöydän ääressä eikä työtuolikaan ole optimaalisin. Työasentojen vaihtelu voi unohtua, tai se on  kotioloissa hankalaa. ErgoFinland Oy:n avainasiakaspäällikkö, toimintaterapeutti Hanna Ojutkankaan mukaan olisi tärkeää saada lisättyä aktiivisuutta etätöissä. 

– Olisi hyvä rakentaa sellainen työpiste, jossa työskentely onnistuu seisten ja istuen, jatkaa yrityksen toimitusjohtaja Lucas Lönnqvist.

Riittävät tauot ja jaloittelu työn lomassa on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Yritykset ovat tarjonneet henkilökunnalleen usein vain välttämättömät työvälineet kotitoimistolle, kuten läppärin ja hiiren.

–Väliaikaisratkaisuna tämä toimii, mutta pidemmän päälle työpiste on oltava ergonomisesti suunniteltu. Työtehtävästä riippuen esimerkiksi useampi näyttö on työtehtävän luonteen vuoksi tarpeellista. 

Monissa yrityksissä pohditaan, miten jatkossa toimia toimitilojensa suhteen. Etätyö tulee jatkumaan normaalina käytäntönä, ja työtä voidaan tehdä paikasta riippumatta. 

– Monipaikkainen työ tuo varmasti vaihtelua, mutta tämä lisää sitä, että työntekijän ergonomiasta on huolehdittava paikassa kuin paikassa, muistuttaa Lönnqvist.

ErgoFinlandin tuotteet mahdollistavat hyvän työskentelyasennon, lisäävät liikettä ja parantavat työ- ja toimintakykyä. Tuotteiden kehitystyössä ja suunnittelussa on mukana terveysalan ammattilaisia, kuten työfysioterapeutteja. Terveysdesignilla on tärkeä osa yrityksen strategiassa.

Ergonomia on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan ylläpitää työ- ja toimintakykyä sekä vähentää sairaspoissaoloja. ErgoFinlandin tuotteet on kehitetty ja valikoitu muun muassa mahdollistamaan aktiivinen ja hyväryhtinen työskentely pienissäkin tiloissa. 

Lisää liikettä työpäivään

Kotiin ei aina ole mahdollista rakentaa erillistä työpistettä. ErgoFinlandin ratkaisu on pienet ja kevyet apuvälineet, kuten seisomatyön mahdollistavat GetUpDesk-työtasot. Pöydän päälle asetettavat tasot saa säädettyä sopivalle korkeudelle niin seisomatyötä tehtäessä kuin aktiivituolia käytettäessä. 

Kotimainen GetUpDesk light on ollut huippusuosittu seisomatyötaso kotitoimistoihin. Sen saa helposti  kolmeen osaan ja kompaktisti säilytettyä vaikkapa sängyn alle. Työt pysyvät paremmin poissa mielestä, kun työtason saa piiloon. GetUpDesk lightiin löytyy myös lisävarusteita yksilöllisen tarpeen mukaan. 

Tärkeää on huomioida se millaisella alustalla seistään. 

– Esimerkiksi parkettilattia on melko kova. Ratkaisuja löytyy: on pehmeitä mattoja ja aktivointilauta Gymba, Lönnqvist kertoo. 

–  Gymba-aktivointilaudalla seisominen pitää käyttäjänsä liikkeessä ja auttaa paremman seisomaryhdin saavuttamisessa. Gymbaa voidaan verrata kävelyyn lihasaktiivisuuden suhteen. Monet tutkimukset osoittavat, että työpäivään tulisi sisältyä liikettä, Ojutkangas toteaa. 

Seisontamatot puolestaan keventävät selkään ja jalkoihin kohdistuvaa kuormitusta, ja seisominen on nivelystävällisempää. Tuotteita voi hyödyntää työn  lisäksi myös muissa arjen toiminnoissa lisäämään arkiaktiivisuutta.

Tuotteiden terveyshyötyjen lisäksi myös niiden kotimaisuus on ErgoFinlandille tärkeä arvo.

– Kun kehitämme uutta tuotetta, mietimme ensin, voiko sen valmistaa Suomessa, Lönnqvist avaa.

Koronapandemian myötä runsaasti  lisääntyneen etätyön ansiosta ErgoFinlandin vienti on hyvässä kasvussa. 

– Maailmalta ei ehkä löydy  toista näin valmista konseptia etätyövälineiden suhteen, Lönnqvist toteaa.

Haku