Hyppää sisältöön

Hyvä laituri kestää vuodesta toiseen

Hyvä laituri kestää vuodesta toiseen

1.07.2021

Yrittäjä Veikko Sallin mukaan hänen asiakkaansa ovat kertoneet, että elämä mökillä on uuden laiturin myötä muuttunut; nyt istuskellaan ja vietetään aikaa rannassa.

Miten laituri kestäisi neljä vuodenaikaa? Vastauksena kysymykseen syntyi NOOA-Arctic -laituri, joka on tehty kotimaan luontoa kunnioittaen ja kuunnellen.

Teksti Nina Sarell  Kuva Eino Ansio

Isossa Kirjassa vesirakentaja nimeltä Nooa nikkaroi maailman säänkestävimmän paatin. Nokialaisen Veikko Sallin visiona oli tehdä laiturille se, minkä Nooa teki arkille. Syntyi laituri nimeltä NOOA-Arctic.

Salli näki monta kertaa, miten jään syleilyyn jääneen laiturin elinpäivät olivat liian nopeasti luettu. Hän tuumaili, heitteli klapeja tulipesään ja ihmetteli, kunnes löytyi ratkaisu: ponttonit, joiden muoto ja koko estävät laituria jäämästä jäihin.

– Ratkaisu on muodossa ja siinä, että nostovoima saadaan tarpeeksi isoksi. Kun ponttoneita on neljä, ja jokaisen bruttokantavuus on noin 700 kiloa. Pelkän laiturin kantamisen jälkeen jää vielä kaksi tonnia ylimääräistä nettokantavuutta.

Kestävä laituri on turvallinen

Viime talvi oli liikaa hyvillekin laitureille: ne ryyppäsivät vettä valtavien lumimassojen alla. Kevättalvella otetuissa kuvissa 7-vuotias NOOA-Arcticin testilaituri kelluu 40 senttiä vedenpinnan yläpuolella.

– Kuvia ottaessani ihmettelin, että tässä vaan äijä seisoo jäällä ja laituri kelluu sulassa vedessä. Ponttonin liike piti vettä sulana, ja altapäin nouseva lämpimämpi ilma sulatti lumet laiturin päältäkin, Salli myhäilee.

Kestävyyttä lisää hiottu rakennustekniikka erikoisratkaisuineen. Jotta laituri pysyisi ryhdissä, se tehdään lujuuden ja mittatarkkuuden lisäämiseksi aina kuivasta puusta. Kestävä laituri on myös turvallinen.

– Varsinkin lapsille ja ikääntyville tulee kiikkerillä laitureilla helposti jopa vaaratilanteita. Siksi näissä laitureissa on tietty minimikoko, Salli korostaa.

Salli tunnetaan parhaiten 40 maata valloittaneiden Molok-jätteenkeräysastioiden kehittäjänä. Kestävä kehitys on ollut toiminnan perusarvo Molokin ajoista saakka.

Jokainen laituri suunnitellaan ympäröivän luonnon ehdoilla: tarjousta ei tehdä, ennen kuin ranta ja maaperä on katsastettu. Keskeistä on myös tuotteen poikkeuksellisen pitkä testaus luonnonolosuhteissa, sillä ympäristön kannalta kaikkein ratkaisevinta on tehdä kestäviä tuotteita:

– Jos ostetaan tänään jotain, mikä sitten päätyy huomenna roskalavalle, ollaan aina huonossa yhtälössä, vaikka kuinka kierrätettäisiin, Salli jylähtää.

Tuotekehitystä tehdään annetun palautteen perusteella

Ennen vanhaan ei pärjännyt parhaiten se, joka teki halvinta, vaan piti olla vähän muita parempi ja luotettavampi. NOOA-Arctic on raikas tuulahdus niiltä ajoilta. Jotta ihmiset saisivat rahoilleen vastinetta, laiturit on numeroitu. Niiden elinkaarta ja asiakaskokemuksia seurataan aktiivisesti. Erään asiakkaan oivalluksesta lähti myös sekin ajatus, että laiturit myydään käyttövalmiina penkkeineen. Kun laiturista tulee yksi oleskelutila lisää, mökin käytettävyys ja arvo nousevat.

– Asiakkaat ovat kertoneet, että elämä mökillä on uuden laiturin myötä muuttunut vallan erilaiseksi – nyt istuskellaan ja vietetään iltaa rannassa, Salli iloitsee.

Kesäisin hän usein jalkautuu itsekin katsomaan, mitä asentamilleen laitureille kuuluu. Eläkkeelle 85-vuotiaalla Sallilla ei vielä ole kiire. Tänä kesänä hän on suunnitellut petsaavansa yhdelle asiakkaalle laiturin yllätyksenä. Siinä samalla tulee kätevästi myös vaihdettua kuulumiset.

– Tällaista pientä moikkaamista tulee aina silloin tällöin tehtyä, se on hyvä juttu molemmille osapuolille. Viisaita tekijöitä on paljon tässäkin lajissa, mutta käyttäjiltä se paras tieto useimmiten tulee.

nooa-arctic.fi

Haku