Hyppää sisältöön

Hybridipuisto valjastaa tuulen ja auringon voimat energiaksi

Hybridipuisto valjastaa tuulen ja auringon voimat energiaksi

30.01.2024

Alajärven hybridipuistossa tuotetaan jo sähköä tuulivoiman avulla. Myös aurinkoenergian tuotanto alkaa lähitulevaisuudessa, kun puisto valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2025. Alajärven puisto on Suomen ja koko Euroopan ensimmäisiä hybridimallilla energiaa tuottavia puistoja.

Suomen suurin hybridipuisto valmistuu kovaa vauhtia Alajärvelle. Joulukuussa 2023 saatiin valmiiksi tuulivoimapuisto, jonka rinnalle tulee kosolti aurinkovoimaa.

TEKSTI sami j. anteroinen | kuva ilmatar ja mikko niimes

Tuulivoimakapasiteetti on 221 megawattia ja aurinkovoimaa tulee noin 150 megawattia, kertoo Ilmattaren uudesta liiketoiminnasta vastaava kehitysjohtaja Katja Koponen

Alajärven hybridikokonaisuus on Ilmattaren ensimmäinen hybridipuisto. Tuoreen energiapuiston konseptiin kuuluu myös akkuvarasto, joka pystyy varastoimaan hetkellisesti noin 10 prosenttia puiston huipun aikaisesta tuotantotehosta. Näin uusiutuvan energian tuotannon vaihtelua pystytään tasoittamaan akkuvaraston avulla. Lisäksi järjestelmällä voidaan tasapainottaa sähköverkon taajuuden vaihtelua, jotta sähköverkkojärjestelmän kyky välittää sähköä pysyy hyvällä tasolla. 

– Alajärven akkuvarasto ei ole energiavarasto, vaan se estää energiapiikit ja tasapainottaa energian syöttöä, kuvailee Koponen.

Kokonaisuudessaan hybridivoimala on valmis vuonna 2025. 

– Koko hybridikokonaisuus palvelee Suomen omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja sähköntarvetta vuodesta 2026 alkaen.

Tuplana, kiitos!

Hybridipuisto on ensimmäisiä Suomessa – ja harvinaisuus myös Euroopan tasolla. Ilmattaren rakentamisesta vastaava johtaja Petri Ainonen
toteaa, että uusiutuvaa energiaa on totuttu tuottamaan erikseen tuulivoimapuistossa tai aurinkovoimapuistossa. Hybridimalli tuo kuitenkin selviä synergiaetuja.

– Voimme yhdistellä eri teknologioita ja rakentaa kahteen eri tasoon: aurinkovoimaa maan tasolle ja tuulivoimaa korkeammalle. Näin maa-alueet ja verkkoinfrastruktuuri saadaan tehokkaaseen käyttöön. Yhdistelyllä on merkitystä myös ihan perusinfran – kuten yhteisten huoltoteiden – kannalta.

– Hybridimallia ei voi toteuttaa tällaisena ihan joka paikassa, mutta Alajärven kohteessa kaikki osui kohdalleen, Ainonen jatkaa. 

Itse asiassa Alajärvellä rakennetaan vanhoille turpeennostosoille. Alueen energiatuotannon perinne siis jatkuu, mutta nyt kestävämmältä pohjalta. Paikalliset maanomistajatkin ovat tyytyväisiä, kun yhden hiipuvan elinkeinon tilalle saadaan toinen, jolla nostetta riittää.

Kuntapäättäjät hereillä

Vihreä siirtymä on saanut kunnallispäättäjät peukuttamaan tuulivoimapuistojen ja vastaavien kestävän kehityksen hankkeiden puolesta hyvinkin ahkerasti. Projektit tuovat mukanaan työtä, taloudellista toimeliaisuutta ja verotuloja. Energiapuistojen tontit sijaitsevat tyypillisesti syrjemmällä, kaukana taajamista. Prosessissa voi silti vierähtää pitkä aika.

– Alajärven kohdetta suunniteltiin – alun perin pelkäksi tuulivoimalaksi – jo 2014-2016. Matkan varrella tajuttiin, että tästä saadaan Ilmattaren ensimmäinen hybridipuisto, Koponen kertoo.

Rakentaminen aloitettiin elokuussa 2021 ja tuulipuiston osalta valmista tuli joulukuussa 2023. Projekti eteni onnellisten tähtien alla. 

– Yhteistyö viranomaisten kanssa on ollut sujuvaa ja esimerkiksi paikallisia urakoitsijoita on löytynyt tuulivoimapuistoa rakentamaan. Parhaimmillaan työmaalla on ollut reilusti yli sata työntekijää, Ainonen kiittelee.

Koponen ja Ainonen katsovat, että Alajärven jälkeen tulee vielä monta hybridiprojektia. 

– Hybridipuistokonseptimme vie markkinaa rohkeasti eteenpäin tavoilla, jotka tuottavat lisäarvoa eri sidosryhmille – niin sijoittajille, hankkeen kautta työllistyville ammattilaisille kuin maanomistajillekin, summaa Koponen.


6 + 1

Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

Kun muu suomalainen uusiutuvan energian toimiala on joko hidastanut rakentamis- ja investointitahtiaan tai keskeyttänyt panostukset kokonaan, Ilmatar ei ole pysähtynyt, vaikka ajat ovatkin olleet haastavat, kertoo Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

ILMATAR käynnisti viime vuoden aikana kaupallisen tuotannon yhteensä seitsemässä omistamassaan uusiutuvan energian puistossa. Puistoista kuusi on tuulivoimaa ja yksi aurinkovoimaa tuottava puisto.

Viime vuonna teimme myös kaksi suurta investointipäätöstä ja saimme Ilmattarelle 500 miljoonan euron rahoituspaketin. 

Ilmattaren strategia on kehittää, rakentaa, omistaa ja hallinnoida maatuuli-, merituuli-, aurinkovoima-, ja energian varastointiratkaisuja pitkäjänteisesti Pohjoismaissa. Tähtäimenä on tavoitella vahvaa kasvua, joka nojaa vakaasti uusiutuvan energian tulevaisuudennäkymiin. Tätä strategiaa noudatetaan myös vuonna 2024.

Katsomme tarkasti myös vetyratkaisuja ja vauhditamme innovaatiota, kuten suomalaisyhtiö Polar Night Energyn hiekka-akkuhanketta.

Ilmatar on jo käynnistänyt hiekka-akkuinnovaation tiimoilta yhteistyötä Polar Night Energyn kanssa ensimmäisten kumppanien joukossa. Yhteistyön tavoitteena on selvittää uusiutuvan energian varastointimahdollisuuksia hiekka-akkuinnovaation avulla. 

Haku