Hyppää sisältöön

Huussi kuuluu mökkipihaan

Huussi kuuluu mökkipihaan

1.04.2021

Moderni Uusihuussi valmistuu huussimestari Tapio Hirvosen käsissä. Musta väri on monen asiakkaan suosikki.

Nykyaikainen kuivakäymälä on ekologinen vaihtoehto.Huussimalleja löytyy laajasta valikoimasta jokaiseen makuun. 

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Robert Seger

Tuskastuttaako jätevesiasetus? Perinteinen ulkohuussi kuivakäymälämuodossa on helppo valinta tässä tilanteessa.

– Jos talossa on jo valmiiksi  kantovesi ja huussi, on asetuksen vaatimukset helppo täyttää, kertoo huussimestari Tapio Hirvonen Suomen Huussitehtaasta.

Hirvosen mielestä huussi kuuluu olennaisena osana kesämökin pihapiiriin, vaikka sisälläkin olisi käymälä. Hän suosittelee kuitenkin päivittämään vanhat saavihuussit nykyaikaisiin malleihin, joissa on kompostoiva kuivakäymälä. 

Suurin osa Suomen 500 000 loma-asunnosta on edelleen viemäriverkon ulkopuolella. Kompostoiva kuivakäymälä ei tarvitse toimintaansa vettä, sähköä eikä viemäröintiä, eivätkä käymäläjätteen ravinteet valu vesistöihin.

Kuivakäymälän sijoittaminen mökin piha-alueelle on myös aiem-
paa helpompaa. Nykytekniikalla varustetut huussit eivät haise samaan tapaan kuin aiemmin paljon käytetyt saavihuussit. 

– Huussin katolle asennettava tuuletin hälventää hajuja tehokkaasti, Hirvonen sanoo.

Suositus on myös, ettei huussia pystytetä alle viiden metrin päähän tontin rajasta. Hirvonen kehottaa keskustelemaan naapurin kanssa huussihankkeesta kuitenkin ennen pystytystä, ettei asiaa tarvitse käsitellä jälkeenpäin.

Huussin käyttömäärä vaikuttaa siihen, minkä kokoinen kompostointisäiliö kannattaa valita. Jos perhe on suuri ja mökillä vietetään paljon aikaa, säiliön on hyvä olla suuri, jottei sitä tarvitse koko ajan olla tyhjentämässä.

SUURIN OSA Suomen loma-asunnoista on viemäriverkon ulkopuolella. 

Huussi omiin tarpeisiin 

Hirvonen on oikeasti huussimestari. Hän on suorittanut käsityömestarin erikoisammattitutkinnon työnäytteenään perinteistä huussia modernimpi Uusihuussi.

Suomen Huussitehtaan valmismallistosta löytyvä Uusihuussi on pulpettikattoinen, kapeaikkunainen malli, jossa on leveä vaakapanelointi. Markku Pirin suunnittelema Uusihuussi istuu modernin mökin kupeeseen tai vaikkapa saaristomaisemaan.

Perinteinen harjakattohuussi on kuitenkin edelleen Suomen Huussitehtaan suosituin malli. Vakiomallistosta löytyy myös varaston ja huussin yhdistäviä kombimalleja ja esteettömiä huusseja, joihin pääsee vaikka pyörätuolilla. Räätälöimällä asiakas voi tilata itselleen yksilöidyn huussin, joka sopii omiin tarpeisiin parhaiten. 

Värin huussiin saa valita mieleisekseen. Hirvonen suosittelee huussin sisäväriksi perinteistä huussinsinistä, joka ei houkuttele kärpäsiä luokseen. Keltainen ja ruskea taas ovat huonompia valintoja.

Huussit toimitetaan yleensä elementteinä. Suomen Huussitehtaalta voi ostaa myös valmiin toimituksen, mutta huussit on helppo koota itsekin perustyökalujen avulla. Huussin voi tilata itselleen myös yrityksen verkkokaupasta. 

Haku