Hyppää sisältöön

Huolinta-ammattilainen ratkoo asiakkaan kuljetushaasteet

Huolinta-ammattilainen ratkoo asiakkaan kuljetushaasteet

31.10.2022

Suomessa toimiva, tanskalaislähtöinen Blue Water Shipping on huolinnan osaava ammattilainen. Yhtiössä tiedetään, että kaikkiin logistiikkahaasteisiin löytyy aina ratkaisu.

Kansainvälisen logistiikan kentällä kamppaillaan geopoliittisten häiriöiden ja kiristyvien ympäristösäädösten kanssa. Muuttuvassa markkinassa toimintaa on sopeutettava kustannustehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi. 

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN   KUVA | BLUE WATER SHIPPING JA JOONA RAEVUORI

Blue Water Shipping on ollut merkittävä toimija kansainvälisissä kuljetuksissa ja logistiikassa jo 50 vuoden ajan. Suomessa tanskalaislähtöinen yhtiö on toiminut vuodesta 2008 lähtien.

Yhtiön toimintaa ohjaa asiakaslähtöinen ja ratkaisukeskeinen lähestymistapa. Blue Water Shippingin tunnuslause – Together we create solutions – on ollut erityisen tarpeellinen periaate viime vuosien aikana, kun kuljetusalaa ovat koetelleet pandemian ja sotatilan aiheuttamat häiriöt.

– Me etsimme aina parhaan mahdollisen ratkaisun ja autamme asiakasta löytämään omaan vientiinsä ja tuontiinsa sopivat kuljetusmuodot ja toteutusmallit, tähdentää Blue Water Shipping Suomen maajohtaja Erkki Valtonen.

Huolitsijan tehtävänä on hoitaa toimeksiantajansa vienti- ja tuontilähetykset toimittajalta vastaanottajalle yhdestä kansainvälisestä pisteestä toiseen. Kustannustehokkaimman ja nopeimman kuljetustavan sekä parhaan reitin löytäminen edellyttää laajaa kansainvälistä kumppanuusverkostoa.

Suomen ulkomaankaupan lentokuljetukset hoidetaan lähes kokonaan huolintaliikkeiden kautta ja maantie- ja merikuljetuksistakin yli 50 prosenttia. Blue Water Shipping on keskisuuri toimija, jonka palvelut kattavat meri-, maantie-, rautatie- ja lentokuljetukset sekä kaikki ulkomaankuljetuksiin liittyvät huolintapalvelut, kuten tuontitullaukset ja vientiselvitykset.

Euroopan kumipyöräliikenne kärsii tällä hetkellä valtavasta kuljettajapulasta. Brexit ja Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota ovat pahentaneet tilannetta entisestään, ja alalta puuttuukin tällä hetkellä jo lähes puolisen miljoonaa kuljettajaa.

– Kaluston kiertoajat ovat jonkin verran pidentyneet, mutta olemme kasvattaneet yhteistyöverkostoamme Euroopassa varmistaaksemme tarvittavat kuljetusresurssit, kertoo maantiekuljetusten osastopäällikkö Kai Hermiö.

Suomen ulkomaankaupasta suurin osa käydään Euroopan sisällä, ja viennissä korostuvat puu- ja paperi- sekä metalli- ja konepajateollisuuden tuotteet. Blue Water Shippingin asiakkaina on sekä pieniä että suuria tuonti- ja vientiyrityksiä kaikilta teollisuuden aloilta.

Maantiekuljetusten osastopäällikkö Kai Hermiö ja maajohtaja Erkki Valtonen uskovat joustaviin ja asiakaslähtöisiin ratkaisuihin.

Kuljetusalan tulevaisuus on vihreässä siirtymässä

Euroopan unionissa ja Suomessa tiukentuvat ympäristö- ja päästötavoitteet edellyttävät myös huolintaliikkeiltä jatkuvaa toiminnan kehittämistä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Maantiekuljetuksissa Blue Water Shipping hakee ympäristötehokkuutta edellyttämällä yhteistyökumppaneiltaan vähäpäästöistä kuljetuskalustoa sekä suunnittelemalla mahdollisimman täysiä suuntakuormia. Ajoreitit optimoidaan tarpeettomien kilometrien karsimiseksi ja junarahtiakin käytetään mahdollisuuksien mukaan.

Blue Waterin pohjoismaisessa keskusterminaalissa Tanskassa lähetykset siirtokuormataan jatkokuljetusten optimoimiseksi, jolloin samaan maahan tai suuntaan menevät kuljetukset saadaan samoihin yksiköihin.

– Tällä haetaan parasta mahdollista täyttöastetta ja kustannustehokkuutta, mikä tekee kuljetuksista ympäristöystävällisempiä, Hermiö toteaa.

– Vihreää siirtymää tukee myös toimintojemme digitalisoituminen, mikä mahdollistaa kuljetusten paremman ja oikea-aikaisemman suunnittelun sekä ohjauksen, Valtonen lisää.

Huolitsijoille koulutusta

Valtonen katsoo huolinta-alan tarvitsevan Suomessakin oman koulutusohjelmansa. Huolinta-alaa ei ammattitutkintoon saakka opeteta suomalaisissa oppilaitoksissa, vaikka alalle kaivataan jatkuvasti uusia osaajia.

Blue Water järjestää Tanskassa yhdessä ammattioppilaitosten kanssa koulutusta, joka valmistaa opiskelijat huolitsijan ammattitutkintoon. Tämä varmistaa osaamisen jatkuvuuden paitsi yhtiössä myös koko toimialalla. 

– Esittelemme uutta kansainvälistä koulutusohjelmaamme marraskuun Studia-messuilla Helsingin Messukeskuksessa ja toivomme saavamme huolinta-alasta kiinnostuneita nuoria mukaan ohjelmaan, Valtonen vinkkaa.

Haku