Hyppää sisältöön

Huoliin apua uudella vertaistukisovelluksella

Huoliin apua uudella vertaistukisovelluksella

8.04.2022

Kokemusasiantuntijana toimiva Henna-Maria kokee tekevänsä merkityksellistä työtä. Mentoreilta saa tukea ja apua erilaisiin ongelmiin.
 

Uusi pikaviestinpalvelu tarjoaa apua muun muassa yksinäisyyteen sekä itsenäistymiseen liittyvissä huolissa.

TEKSTI | OUTI RANTALA   KUVA | SUVI LAINE

SOS-Lapsikylän kehittämä Ylitse Mentoriapp on pikaviestinpalvelu, jossa mentorit auttavat kaiken ikäisiä ihmisiä omilla erilaisilla taustoillaan ja kokemuksillaan. Mukana on eri järjestöjä ja heidän mentoreitaan, jotka auttavat eri kohderyhmiä. Useat apua hakevista ovat nuoria tai nuoria aikuisia. Ylitse Mentoriappin voi ladata sovelluskaupasta maksutta. 

Yksi palvelun vertaistukimentoreista on Henna-Maria, jolla on omakohtaista kokemusta lastensuojelusta. Hän työskentelee Turussa Auta lasta ry:n Veturointi-toiminnassa. Ylitse Mentoriapp palvelee kuitenkin nuoria ympäri Suomen.

– Ylitse Mentoriapp on uusi digiauttamisen muoto, joka voi mullistaa mielenterveyspalvelut. Annamme ensivaiheen apua ja tarvittaessa ohjaamme hakeutumaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.

Apua hakevat saavat esiintyä anonyymisti, mikä Henna-Marian mukaan vapauttaa varsinkin nuoret puhumaan asioista avoimemmin.

– Ero muihin auttaviin puhelimiin ja chatteihin on se, että kaikki saavat nimetyn vertaistukimentorin. Sivustolta löytyvät mentorien esittelyt, joista voi itse valita mentorinsa. Tukea tarvitseva voi myös valita, mistä aiheista haluaa keskustella. Auttaja ei vaihdu, vaan saman auttajan kanssa voi viestitellä pidempäänkin.

Mentorit on koulutettu tehtävään. Henna-Maria kävi kokemusasiantuntijakoulutuksen vuosi sitten.

– Olisin toivonut, että aikoinaan itsekin olisin saanut tällaista tukea. Olen koulutukseltani parturi-kampaaja, mutta halusin vaihtaa työhön, jossa voin oman kokemukseni kautta auttaa nuoria, Henna-Maria kertoo.

Tarjolla ensivaiheen apua

Anonyymi keskustelupalsta on madaltanut nuorten kynnystä tulla puhumaan kipeistä asioista. Alkuvaiheessa vertaiselle puhuminen voi olla helpompaa kuin ammattilaiselle.

– Nuoret uskaltavat tulla puhumaan meille kaikenlaisista mieltä painavista asioista. Juuri nyt puheenaiheina ovat maailmantilanne, kuten korona ja Ukrainan sota. Monesti kuitenkin aiheet ovat arkisia kouluun ja opiskeluun tai perheen ongelmiin liittyviä.

Viestittelyssä tulee esiin esimerkiksi ahdistus vanhempien alkoholinkäytöstä.

– Paljon nuoret puhuvat siitä, että vanhemmat juovat ja se aiheuttaa epämiellyttäviä tilanteita. Yhteydenotto meihin voi olla ensimmäinen askel avun hakemisessa. Tällaista matalan kynnyksen palvelua selvästi tarvitaan.

Asia on ajankohtainen, kun uusia hyvinvointialueiden palveluja rakennetaan.

– Haluamme näyttää, miten tällaiset valtakunnalliset palvelut voivat toimia ja olla kaikkien saavutettavissa myös paikkakunnilla, joilla ei ole resursseja vastaaviin itse tuotettuihin palveluihin. Toimintamme on osa psykososiaalisen tuen vallankumousta, Henna-Maria toteaa.

Haku