Hyppää sisältöön

Hunajaväärennöksiä vastaan tulee taistella 

Hunajaväärennöksiä vastaan tulee taistella 

8.06.2023

Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo ja brändi- ja markkinointijohtaja Gidde Lönnmark työskentelevät kotimaisen hunajan kulutuksen kasvattamisen puolesta. 

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että lähes puolessa ulkomaisesta hunajasta on epäselvyyksiä. Hunajayhtymän laatuvarmennus takaa kuluttajille puhtaan ja aidon hunajan, jota ei ole jatkettu teollisesti.

TEKSTI ja kuva hunajayhtymä

Vain harva kuluttaja on tietoinen, että hunaja on kansainvälisesti maailman väärennetyimpien asioiden Top 10 -listassa mukana. Hunajayhtymällä on ainoana Suomessa kaikessa toiminnassaan elintarviketurvallisuuden standardi FSSC, joka varmistaa ja takaa kuluttajalle hunajapurkkien ja pullojen autenttisen sisällön. 

– Hunajayhtymä on tarjonnut jo vuosien ajan kuluttajille mahdollisuuden alkuperäjäljitykseen hunajapurkkien päiväyksen perusteella, kertoo Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo.

Suomessa myytävä hunaja voi itsessään saapua pitkänkin matkan takaa ulkomailta. Tällaisissa tapauksissa hunajaa saatetaan myös käsitellä sellaisissa maissa, jossa hunajan luonnolliseen koostumukseen kajoaminen on yleistä. 

Kuluttajan onkin hyvä tarkastella tuotteiden hintatasoa kaupassa ja tehdä sen perusteella omat ostopäätöksensä haluamansa hunajan suhteen. Hunajayhtymän tarkka laadunvalvontajärjestelmä ja sen aktiivinen ylläpito ja kehitys varmistaa, että sen käsityönä kerätty suomalainen hunaja on varmasti aina turvallista ja rahansa arvoista kuluttajille.

Hunajan lukuisat terveysvaikutukset

Mehiläiset valmistavat hunajan samalla kun ne pölyttävät luontoa ja satoa rikkaammaksi. Käyttämällä kotimaista hunajaa kuluttaja voi varmistaa, että mehiläisten tuottama pölytyshyöty kohdistuu suoraan Suomen luontoon ja tukee myös osaltaan suomalaisia mehiläishoitajia. Hunaja täyttää hunajan vaatimukset vain puhtaana luonnontuotteena, johon ei ole keinotekoisesti koskettu.

Parasta ennen -päiväys kertoo hunajan alkuperän.

Kuluttajat käyttävät hunajaa ylivoimaisesti eniten sen hyvien ominaisuuksien vuoksi, joiden uskotaan edistävän terveyttä monin keinoin. Antibakteeriset ominaisuudet ja muut hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavat ainesosat ovat tallella vain alkuperäisessä hunajassa, kuten Hunajayhtymän analysoiduissa tuotteissa.

Kuluttajilta vaaditaan enemmän tarkkuutta

Hunaja on pakkausmerkinnöiltään elintarvikealan erikoisuus, sillä raaka-aineen alkuperämaata ei tarvitse pakkauksissa yksilöidä. Tästä syystä kuluttajan on mel-
ko mahdotonta tietää hunajan oikea alkuperämaa, tuottajasta tai tilasta puhumattakaan. Alkuperäjäljitys dokumentoi kuluttajalle myös hunajan koko tuotantoprosessin, joka vähentää riskin vääristä käsittelyistä tai esimerkiksi tuotteen jatkamisen teollisilla raaka-aineilla nollatasolle. 

– Koko toimintamme ajan olemme suhtautuneet pakkausmerkintöjen laveuteen kriittisesti. Mielestämme kuluttajan kuuluisi aina saada tietää tuotteen alkuperä ja
siksi olemme halunneet tuoda sen julkisesti esiin. FSSC-standardin ylläpito ja järjestelmän jatkuva valvonta ja kehitys ovat meiltä isoja panostuksia, joiden uskomme olevan kuluttajalle tärkeitä, päättää Savo.

HUNAJA.FI

Haku