Hyppää sisältöön

Hunajainen lahja suoraan luonnosta

Hunajainen lahja suoraan luonnosta

26.11.2021

Suomen Luontolahjojen Ilkka Meriläinen kannustaa tänä vuonna muistamaan läheistä uniikilla, muotoon valetulla mehiläisvahakynttilällä. 

Mehiläistarhurin joulupuodista saa tunnelmaa ja terveyttä lähipiirille. Ihastuttaviin mehiläisvahakynttilöihin ja hunajaherkkuihin voi tutustua Tuomaan markkinoilla. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Joona Raevuori

Kuluttajien ympäristötietoisuus ja luonnonmukaisten tuotteiden arvostuksen nousu ovat lisänneet mehiläistarhureiden tuotteiden suosiota viime vuosien aikana. Orimattilan metsäkukka-alueella hunajaa ja mehiläisvahakynttilöitä tuottava Ilkka Meriläinen Suomen Luontolahjoilta on kuitenkin jo pitkän linjan mehiläistarhuri. Innostus alaa kohtaan juontaa juurensa kaukaa menneisyydestä.

– Oppikouluaikana kaveriporukassani oli ammattilaismehiläistarhaajan lapsia, ja sitä touhua seuratessa innostus tarttui myös minuun. 80-luvun lopussa kiinnostukseni luonnon ihmeeseen syveni entisestään. Tuohon aikaan luin kaikki suomenkieliset mehiläishoitoa käsittelevät kirjat ja 90-luvun alussa kävin työväenopiston mehiläishoidon peruskurssin. Sen suoritettuani ostin kaksi mehiläispesää kotipihalleni Vantaalle, Meriläinen muistelee hymyillen tarinansa alkua hunajan parissa.

Insinööritaustainen mies halusi turvata perheensä toimeentulon laman aikaan, joten hän teki harrastuksestaan ammatin. Se on kantanut nyt jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä Suomen Luontolahjoilla on 60 mehiläispesää ja kahdeksan tarhaa Meriläisen synnyinseudulla Orimattilassa.

– Sijaitsemme keskellä luontoa noin sata kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Metsäkukka-alueella tuotettu hunaja on täysin puhdas luonnontuote vailla ympäristön saasteita, Meriläinen lupaa.

Terveyttä ja tunnelmaa

Suomen Luontolahjat tunnetaan näyttävistä, muottiin valetuista mehiläisvahakynttilöistään sekä erittäin ravinnerikkaista hunajistaan.

– Olemme Tuomaan markkinoilla ainoa toimija, joka laajamittaisesti tuottaa muotoon valettuja mehiläisvahakynttilöitä. Idea tähän tuli vieraillessamme markkinoilla Saksassa ja Itävallassa. Muotoon valettujen kynttilöiden valmistus on toki työläämpi prosessi, mutta lopputulos myös sen arvoinen, Meriläinen vakuuttaa.

Jouluteemaan valetut mehiläisvahakynttilät ovat näyttävä ja ekologinen tunnelmanluoja joulun aikaan. Hunajat puolestaan sopivat viemiseksi kenelle tahansa. Luonnon oma superfood toimii taatusti sekä arjessa että juhlassa. 

– Perinteisen hunajan lisäksi valmistamme mustikalla, karpalolla, tyrnillä ja inkiväärillä maustettuja hunajaherkkuja. Marjalla maustetuissa hunajatuotteissa on 10 prosenttia kuivattua marjajauhetta, jossa on tallella kaikki marjan vitamiinit tiivistetyssä muodossa. Inkiväärin makuinen hunajaherkku puolestaan on erityisen suosittu joulun aikaan. Sen maussa on häivähdys piparkakkutaikinaa. Kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että hunaja on lahja, joka tulee varmasti käyttöön, Meriläinen vinkkaa.

Markkinoiden valopilkku

Perinteiset Tuomaan markkinat järjestetään tänä vuonna Helsingin Kauppatorilla 27.11.–22.12. Suomen Luontolahjat on markkinoilla mukana nyt seitsemättä kertaa. Markkinoiden monipuolisimman mehiläistarhurin pisteen tunnistaa kirjaimellisesti loistavasta läsnäolosta. 

– Valaisemme markkinoilla tuotteemme näyttävästi, mikä kutsuu tekemään syvempää tuttavuutta. Kauniin väristen mehiläisvahakynttilöiden tuoksukin on houkutteleva, vaikka markkinoilla kynttilät eivät palakaan.

Haku