Hyppää sisältöön

Hukkalämmön talteenotto tuo selvää säästöä

Hukkalämmön talteenotto tuo selvää säästöä

15.03.2022

Smart Heating Oy:n toimitusjohtaja Pertti Nissilä kertoo, että yritys tarjoaa lämmön talteenotto- ja maalämpölaitteiden lisäksi tehokaan ratkaisun myös viilennykseen.

Suomessa on kymmeniä tuhansia taloyhtiöitä, jotka turhaan työntävät rahanarvoista lämmityksen hukkalämpöä taivaan tuuliin. Ongelma voidaan korjata tehokkailla lämmön talteenottolaitteilla, jotka maksavat itsensä takaisin tuottamillaan säästöillä. 


TEKSTI JA KUVA | SMART HEATING

Smart Heating Oy:n toimitusjohtaja Pertti Nissilä kertoo, että lämmitys on yleensä taloyhtiön suurin kuluerä. Valtaosassa vuosina 1960–2000 rakennetuista kerrostaloista lämmityksen hukkalämpö menee harakoille. Koska kaukolämmön hinta nousee jatkuvasti, on hukkalämmön talteenotto yhä merkittävämpi säästökohde.

Rahallinen säästö ei ole ainoa hyöty, vaan samalla vähennetään merkittävästi hiilidioksidipäästöjä ja torjutaan ilmaston lämpenemistä. Myös omavaraisempi lämmöntuotanto kiinnostaa nyt monia.

Vantaalainen Smart Heating Oy on kehittänyt kerrostalojen poistoilman lämmöntalteenottoon erittäin laadukkaan ja kustannustehokkaan ratkaisun, joka soveltuu lähes kaikkiin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustettuihin kerrostaloihin. Poistoilman lämpö kierrätetään takaisin talon käyttöön käyttöveden ja patteriverkoston lämmitykseen. 

Jopa 70 prosentin säästöt

Kun lämmöntalteenottoon lisätään vielä maalämpö, päästään kaukolämmöstä irti kokonaan. Tällaisella älykkäällä hybridilämmitysjärjestelmällä on taloyhtiöiden mahdollista säästää jopa 50–70 prosenttia lämmityskustannuksissa. 

Vanhempiin, painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuihin taloyhtiöihin voidaan toteuttaa maalämpö tai maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmä.

– Meillä on pitkän tuotekehityksen ansiosta teknisesti alan edistyksellisin tuote. Älykkään automatiikan ympärille voidaan toteuttaa monenlaisia ratkaisuja, Nissilä toteaa.

Poistoilmasta saatu lämpö kierrätetään takaisin talon käyttöön.

Smart Heatingin kokonaisvastuullinen avaimet käteen -toteutusmalli on taloyhtiöille mahdollisimman helppo. Lisäksi Smart Heating optimoi järjestelmän toimintaa pitkäaikaisella huolenpitosopimuksella. Taloyhtiön on helppo toteuttaa energiaremontti tällaisella yhden sopimuksen mallilla, koska siinä on yksi selkeä vastuunkantaja vaikka koko järjestelmän elinkaaren ajalle. Smart Heating Oy myöntää myös tuottotakuun kaikille toteuttamilleen lämmitysjärjestelmille, eli tilaajan riskit on minimoitu.

Vahvassa kasvussa olevan Smart Heating Oy:n toimialueina ovat pääkaupunkiseutu ja Tampere. Satunnaisia projekteja on toteutettu myös muualle, esimerkiksi Porin keskustan suurimpaan kerrostaloon. 

Suurin taloyhtiökokonaisuus on valmistunut Helsingin Suurmetsään, jossa As Oy Jakolehdon 12 kerrostaloa irrotettiin kokonaan kaukolämmöstä älykkään poistoilman lämmöntalteenoton ja maalämmön avulla. Pienimmät taloyhtiökohteet ovat olleet noin 20 asunnon kerrostaloja. Vastikään on valmistunut älykäs hybridilämmitysjärjestelmä näyttävään As Oy Lauttasaaren Meritähteen, jossa tullaan saavuttamaan yli 70 000 euron säästöt taloyhtiön vuosittaisiin lämmityskuluihin.

Yritys on perustettu vuonna 2014 toteuttamaan taloyhtiöiden energiaremontteja.

Haku