Hyppää sisältöön

Huipputason ruokaelämys kuuluu kaikille

Huipputason ruokaelämys kuuluu kaikille

7.05.2021

Huipputason ruokaelämys kuuluu kaikille

Teksti Maria Paldanius  Kuvat Outi Neuvonen & The Platform

Ravintola Inarin Michelin-palkittu keittiömestari Kim Mikkola on oman tiensä kulkija, joka tavoittelee rohkeasti unelmiaan.

Keittiömestari Kim Mikkola on ottanut viime vuodesta kaiken irti ja lanseerannut KotKot Chicken -katuruokakonseptin sekä Koti By Kim Mikkolan, joka loihtii herkullista kotiruokaa viidellä eurolla. ThePlatform.pro sen sijaan tuo ravintolatason elämyksiä kotiin.

Kim Mikkolan ruokafilosofia kiteytyy tähän: herkullinen ruoka ja laadukkaat elämykset kuuluvat kaikille. Kansainvälisen ravintolakentän liemissä keitetty mestarikokki on tehnyt kaikkensa, jotta visiosta tulisi totta. 

– Maukas ruoka tekee arjesta valoisampaa. Oli lounastauko minkä pituinen tahansa, hyvä ruoka voi auttaa jaksamaan loppupäivän. Missionani on tuoda hyvää ruokaa ja maailmanluokan ruokaelämyksiä kaikkien saataville – ja olla keittiömestari, joka on itsekin kaikkien saatavilla, ynnää Mikkola, joka on Michelin-tähdellä palkitun ravintola Inarin omistaja ja keittiömestari. 

Fine diningia ja katuruokaa

Korona on paitsi kurittanut ravintolakenttää myös inspiroinut luomaan uutta. Luovan ideoinnin aallonharjalla kulkee myös Mikkola. Alkuvuonna 2019 syntyi idea The Platformista, ruokamediasta, joka tuottaa ravintolatasoisia menukokonaisuuksia kotona nautittavaksi. Idea konkretisoitui ravintolasulun aikana yhdessä muiden ravintoloiden ja keittiömestareiden kanssa.

– Ymmärsin, että se tapa, jolla Michelin-tason ravintolaruokien esivalmistelu tehdään, mahdollistaa myös sen, että ruokia voidaan viedä ihmisille kotiin. The Platformin kautta ihmiset pääsevät nauttimaan kotonaan muun muassa Koillis-Aasian mauista Ravintola Inarin Helsingistä Souliin -menun hengessä. Menukokonaisuudet voi tilata kotiin netistä.

Keväällä 2020 päivänvalon näki myös KotKot-katuruokakonsepti, jonka nimissä graffitein maalattu ruoka-auto parkkeerasi pääkaupungin kaduille myymään katuruokaa pikkurahalla. Yksi on ollut ylitse muiden: viiden euron Kot-burger-
frittikanahampurilainen.

– Keksimme tavan tarjota ruokaa ulkoilmassa järkevällä hinnalla. Graffititaideteoksilla koristetut KotKot-autot liikkuvat ympäri Helsinkiä ja vaihtavat paikkaa joka päivä. 

Autojen sijainnit selviävät KotKotChicken-instagram-tililtä. Mainontaa tehdään velipojan, The Vantages -yhtyeestä tutun Tim Mikkolan luoman meme-taiteen keinoin.

Kotiruokaa kotoilijoille

Kun Kot-sanaan lisätään i-kirjain, saadaan sana Koti – paikka, joka on ollut koko kansan tukikohta viimeisen vuoden ajan. Teema innoitti myös Mikkolaa. Kun uusi ravintolasulku koitti vuonna 2021, heräsi kysymys: miten ravintolatason kotiruoan voisi tuoda osaksi ihmisten arkea ja etätyöelämää?

– Yrittäjänä teen itsekin toimistotyötä ja tilaan noutoruokaa. Tasokasta ja edullista noutoruokaa tulisi olla kaikkien saatavilla.

Pian alkoi kuulua huhuja Koti by Kim Mikkolasta, joka valmistaa ravintolatason kotiruoka-annoksia viiden euron hintaan. Maalis-huhtikuussa kotimaisista raaka-aineista ammentavat, Ravintola Inarissa valmistettavat lohtu- ja kotiruoat menivät kuin kuumille kiville.

– Mielestämme hyvästä ruoasta ei pitäisi aina joutua maksamaan 15 euron minimihintaa, ei edes silloin, kun se on Michelin-kokin kehittämää. Koti by Kim Mikkolan annoksia saa jatkossakin The Platformin uudesta, juuri avatusta Annankatu 11:n liikkeestä. Viikoittain vaihtuvat viiden euron annokset voi myös tilata ennakkoon verkosta.

Ruokaa ja kulttuuria monenlaiseen makuun

Koti by Kim Mikkolan herkullisia kotiruoka-annoksia – kuten kuvan mustikkatiramisun – voi tilata ThePlatform.pro-verkkokaupasta.

Maailmalle, kohti unelmia

Jos joskus saisi työskennellä yhden Michelin-tähden ravintolassa, kilpailla Suomen kokkimaajoukkueessa ja perustaa oman ravintolan. Ne olivat Mikkolan uraunelmat vuosina 2003–2006, kun hän opiskeli ravintolakokiksi Salon ammattikoulussa. Kanssaopiskelija ällistyi.

– Hän totesi, että ”get it out of your head”. Unelmani olivat hänestä liian isoja, Mikkola hymähtää.

Nuori mies eteni kuitenkin tavoitettaan kohti sinnikkäästi, vaikka ensikosketus ammattiin olikin kaukana tulevien vuosien glamourista.

– Olin työharjoittelussa Salon Rossossa. Aika monet Quattro Stagionit tuli tehtyä, Mikkola nauraa.

Sittemmin urapolku kohosi kohti Helsingin huippuravintoloita: ensin harjoitteluun Savoy-ravintolaan, sieltä valmistumisen jälkeen ravintola Oloon vuonna 2007 ja myöhemmin Carmaan. 

– Ansioluetteloni ei ole pitkä, mutta vahvuuteni on pitkäjänteisyys ja sitoutuminen. Olen aina ollut se, joka jää sammuttelemaan valoja, kun muut jatkavat matkaa.

Kun useampi vuosi oli vierähtänyt Helsingin huippuravintoloissa, Mikkola päätti itse jatkaa matkaa. Vuonna 2012 hän muutti Kööpenhaminaan, jossa odotti pesti maailman parhaaksi rankatussa ravintola Nomassa. Seuraavat neljä ja puoli vuotta Noman leivissä olivat raskaat, mutta tuotteliaat. 

– Noma oli silloin maailman paras ravintola ja meidät haluttiin kaikkialle. Oli näyttelyiden avajaisia ja yksityishuutokauppoja ympäri maailmaa. Tilaisuudet olivat sitä luokkaa, että niissä myytiin Picasson ja Van Goghin ensimmäisiä töitä, Mikkola kertoo.

Reissuelämä alkoi vaatia veronsa kolmenkympin kynnyksellä. Mieleen piirtyi visio omasta sohvasta, jolle voisi köllähtää työpäivien jälkeen. Vuosien 2016–2017 taitteessa Mikkola päätti palata Suomeen. Kiireisten vuosien jälkeen pysähtyminen oli kuitenkin vaikeaa ja hän ampaisi lomareissulle maailmalle. 

– En tajunnut, että jos ensin juoksee kovaa ja sitten pysähtyy, uudelleen liikkeelle lähtiessä paikat voivat mennä jumiin. Kun palasin kotiin, masennus iski kovaa.

Mieleen tuli eräs pelastuskeino: oman ravintolan perustaminen.

– Ruoanlaitto ja ravintolan pyörittäminen ovat ainoita asioita, joita olen koko aikuisikäni tehnyt ja jotka ajattelen osaavani. Järkeilin, että jos haluan ylös, minun täytyy jatkaa sitä. Se oli ainoa ambitio: joko jään aamutakki päällä himaan tai menen eteenpäin.

HALUAN TUODA maailmanluokan ruokaelämyksiä kaikkien saataville.

Matka jatkuu eteenpäin

Eteenpäin on todellakin menty. Ravintola Inari avautui vuonna 2018 ja sai ennätysnopeasti ensimmäisen Michelin-tähtensä. Menestyksen salaisuutena on ollut kova työ, intohimo ja hyvä tukijoukko.

– Olen ollut onnekas saadessani työskennellä taitavien ja motivoituneiden ihmisten kanssa. Keittiössäni on aina ollut maailmanluokan ammattilaisia, kuten The Platformin keittiömestari, ystäväni ja kollegani Juho Saralehto. Yhteistyökumppanien kanssa olemme luoneet uutta myös korona-aikana.

Eikä fokuksessa ei ole vain ruoka. Mikkola tiimeineen avasi syksyllä myös The Platform Galleryn, jossa voi nauttia taiteesta tai järjestää vaikka yksityisen ruokaelämyksen. Toukokuussa avautuu espanjalaisen Eugenio Merinon näyttely. 

– Unelmani on saada Suomi gastronomian maailmankartalle ja tarjota ihmisille kokemuksia, jotka nostavat elämän uudelle tasolle. Ruokakulttuurin kiinnostavuutta täytyy nostaa jokaisella segmentillä, ja asiakkaille on tarjottava kaikkiin tarpeisiin sopivia tuotteita ja maailmanluokan palvelua.

Savoyn esimies taisi aikanaan osua oikeaan todetessaan, että Mikkola on ”riittävän hullu kokiksi”. Hän tarkoitti luovaa ja sinnikästä asennetta ja sitä, että ihminen kulkee omaa tietään uskollisena unelmilleen. 

– Pääsin töihin Michelin-tähtiravintolaan 20-vuotiaana, olin Suomen kokkimaajoukkueessa 22-vuotiaana, työskentelin maailman parhaan ravintolan sous-chefina 25-vuotiaana, perustin oman ravintolan 30-vuotiaana ja sain Michelin-tähden 31-vuotiaana. Unelmat ovat toteutuneet – ja uusia tulee koko ajan, Mikkola päättää.

Haku