Hyppää sisältöön

Huippupaikat hyötykäyttöön

Huippupaikat hyötykäyttöön

16.12.2021

Mehiläispesiä, aurinkopaneeleja ja leikkipaikkoja. Kauppakeskusten elämä jatkuu katoilla, tietää Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä ja vastuullisuudesta vastaava Sanna Yliniemi.

Kun asiakkaiden hyörinä täyttää kauppakeskus Iso Omenan käytävät, katolla pörrää oma hunajainen yhdyskuntansa. Mehiläiset ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka Citycon hyödyntää kauppakeskustensa kattoja.


TEKSTI | LIISA JOENSUU  KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Taiteilemme Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä ja vastuullisuudesta vastaavan johtajan Sanna Yliniemen kanssa kohti Ison Omenan vesikattoa. 

Ohitettuamme valtavat konehuoneet saavumme näköalapaikalle, josta avautuva panoraama kertoo kehittyvästä naapurustosta rakenteilla olevine hotelleineen ja asuntoineen sekä tulevine uimahalleineen. Kehityksen tuulista kertoo myös Ison Omenan katto, sillä se ei ole vain kiinteistön suoja. Se on valjastettu tekemään yhteistyötä luonnon kanssa, tuottamaan energiaa ja asuttamaan pölyttäjiä. Huippupaikalla viihtyy peräti 80 000 mehiläistä.

Asiakkaiden ei tarvitse katon asukkeja kavahtaa, sillä ne ovat kiinnostuneita vain ympäristönsä kukista ja suuntaavat 2–3 kilometrin säteellä eteläisen Espoon puistoihin ja puutarhoihin. Ahkera parvi huolehtii luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Yhden lennon aikana mehiläinen vierailee noin 100 kukassa, ja lentokertoja sillä on noin seitsemän vuorokaudessa. Pensaat ja puut tulevat pölytetyiksi, mikä varmistaa marjojen, luumujen, kirsikoiden ja omenien syksyisen sadon. 

– Mehiläiset tuottavat sopimustarhaajallemme 50 kiloa hunajaa vuodessa. Olemme jakaneet Ompun omaa hunajaa joskus kilpailujen palkintona, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei ole voinut täältä ostaa. Kokemusta näistä ympäristön hyväntekijöistä meillä on vuoden verran. Yhdyskunta tuntuu olevan sijaintiinsa tyytyväinen, sillä se on ehtinyt kaksinkertaistua, Yliniemi kertoo. 

Kahden pesän tuntumassa on rauhallista. Pian niistä alkaa lentää tiedustelijoita kyselemään millä asialla olemme. Päätämme siirtyä ihastelemaan naapurustoa, joka koostuu 2000 aurinkopaneelista. 

Voimaa auringosta  

Tuulinen päivä tulee tarpeeseen, sillä musta katto on kuin paraskin paahdealue, kaukana alakerran paratiisista. Alhaalla kauppakeskuksessa ihmiset matkailevat samaan aikaan liukuportaissa ja hisseissä tietämättä, että auringolle ahnaat paneelit tuottavat vuodessa 400 megawattituntia sähköä, eli määrän, jonka hissit ja liukuportaat tarvitsevat liikkuakseen. Aurinkovoimaa jää vielä sähköautojenkin lataamisen.

– Rakenname aurinkovoimalat myös Espoonlahteen Lippulaivaan, Vantaalle Myyrmanniin, Vuosaareen Columbukseen, Lahteen Trioon sekä Lappeenrantaan IsoKristiinaan. Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja haastaa kokeilemaan uutta. Norjassa asennamme Down Town -kauppakeskuksen katolle paneelit, jotka sulattavat automaattisesti päälle satavan lumen. 

Cityconin tavoitteena onkin hiilineutraalit kauppakeskukset vuoteen 2030 mennessä. Energiankulutusta vähennetään ja energiaa tuotetaan enemmän itse.

Pihoja ja ruohokattoja

Espoonlahteen nouseva uusi Lippulaiva vie kattojen hyödyntämisen kaikkein pisimmälle. Kauppakeskuksen yhteyteen rakennetaan suuri määrä asuntoja ja palveluja, ja rinteeseen nousevien rakennusten eri tasoilla sijaitsevat katot tulevat toimimaan asuntopihoina ja julkisten palveluiden oleskelualueina. Yksi pihoista tulee palvelemaan  päiväkotia. Sen leikkipiha levittäytyy katolle jopa 300 neliön kokoisena.

– Lippulaiva-hanke on hyvä esimerkki siitä, kuinka koko kattoala voidaan hyödyntää ja miten voidaan tehostaa tilankäyttöä kaupunkialueella. Osa katoista on suunniteltu ruohokatoiksi. Niiden tehtävä on auttaa hallitsemaan hulevesiä, eli toimia imeytyskenttinä.

Cityconilla on hyviä kokemuksia myös kaupunkiviljelystä katoilla. Tätä harjoitetaan esimerkiksi Tukholman tuntumassa sijaitsevassa kauppakeskus Jakobsbergs Centrumissa.

t

Haku