Hyppää sisältöön

Huippuosaamista upeassa miljöössä

Huippuosaamista upeassa miljöössä

4.04.2022

Raahen seutukunnan kehittämisjohtaja Pasi Pitkänen ja matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen kehuvat Raahessa kansainvälisen ulottuvuuden yhdistyvän pikkukaupunkiunelmaan. 

Raahe on lähiseutuineen yksi Suomen kauneimmista retkeilykohteista. Kansainvälinen teollisuusosaaminen kukoistaa viehättävässä pikkukaupunkimiljöössä.

TEKSTI | SAARA KÄRKI   KUVA | TIINA LÄMSÄ

Raahen seutukunta on raskaan metallialan tyyssija ja edelläkävijä hiilineutraaliuden tavoittelussa. Alue on jäljittelemätön sekoitus merta, uutta ja vanhaa, teollisuutta sekä maaseutua. Hanhikivi 1 -projektiin jo sijoitetut 500 miljoonaa euroa ja alueelle kiihtyvään tahtiin muuttavat asiantuntijat ovat esimakua tulevasta. Kansainvälisyys näkyy jo katukuvassa. 

Poikkeuksellista kasvua 

Tulevina vuosina seudun teollisuusyrityksiin tarvitaan noin tuhat uutta työntekijää ja ydinvoimalaa tulee rakentamaan yli 4 000 ihmistä. Raahessa on alettu kouluttaa yli sadan toisen asteen tutkinnon lisäksi myös rakennus- ja konetekniikan AMK-insinöörejä, ja tänä vuonna myös matkailualalle on avattu opintolinja. Isot toimijat vetävät puoleensa uusia yrityksiä ja asukkaita, jotka puolestaan tarvitsevat lisää palveluita.

– Raahen seudulla on kaavoitettu reippaasti uusia teollisuus- ja asuinalueita, jotta monenlaisiin tarpeisiin soveltuvia tontteja löytyy nopeasti. Vahvuuksiimme kuuluu etenkin mainiot kulkuyhteydet: rautatie, valtatie 8 ja Perämerenkaaren toiseksi suurin satama. Oulunsalon lentokenttäkin on alle tunnin automatkan päässä, kertoo Raahen seutukunnan kehittämisjohtaja Pasi Pitkänen

Alueen yritykset ja kunnat luottavat lujasti kiertotalouteen sekä uusiutuvaan energiaan. Raahe on myös liittynyt hiilineutraaliuteen pyrkivään Hinku-kuntaverkostoon ja tuli heti valituksi kuukauden Hinku-kunnaksi erinomaisen lähtötason ansiosta. 

– Täällä teollisuus on panostanut vahvasti erilaisiin ympäristöratkaisuihin. SSAB on jättimäinen tehdas, joka on sijoittanut satoja miljoonia euroja ympäristön suojeluun. Kaupungin kaukolämpö tuotetaan tehtaan hukkalämmöstä, ja tuulivoimaenergian tuotannossa Raahen seutu on Suomen kärkialueita, Pitkänen summaa. 

Matkailu uutena kärkenä 

Pyhäjoen ja Siikajoen kauniiden joki- ja maalaismaisemien lisäksi seutukunnan matkailullisiin aarteisiin kuuluu myös Raahen saaristo, jonka hyödyntäminen on saatu kunnolla käyntiin Vuoden Retkikohde 2016 -voiton myötä. 

– Meillä on tässä hieno ja kompakti paketti. Hyvällä yhteistyöllä kuntien ja yritysten kanssa palveluiden tuotteistamisessa on edistytty loistavasti koko seudulla. Esimerkiksi keskustasta pääsee saaristoon jo 20 minuutissa joko omalla veneellä tai järjestetyillä risteilyillä. Perillä on mahdollista nauttia omalle seurueelle räätälöity kokonaisuus aina fine diningiin asti, hehkuttaa Raahen matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen

Erityisesti viikkomajoituksen tarjoamisessa ja Wanhan Raahen puutaloidyllin hyödyntämisessä on vielä uusille tekijöille tilaa. Seudulla on helppo elää todeksi pikkukaupunkiunelmaa tai maalaisidylliä ja olla samalla osa kansainvälistä kehitystä ja toimintaa.

Keskustasta pääsee saaristoon 20 minuutissa.

Raahen matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen

Haku