Hyppää sisältöön

Huippunopea, rajaton yhteys kuuluu jokaiseen kotitalouteen

Huippunopea, rajaton yhteys kuuluu jokaiseen kotitalouteen

14.02.2023

Valokuitusen operatiivinen johtaja Henri Suomi ja Eltelin aluepäällikkö Jesse Korhonen keskustelivat onnistuneen yhteistyön tuloksista Eltelin varastoalueella Vantaalla. 

Kahden vahvan toimijan välinen kumppanuus tuo asiakkaille vastuullisesti, laadukkaasti ja uusinta digitaalista teknologiaa hyödyntäen toteutetun valokuituverkon.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | OUTI NEUVONEN

Vuodesta 2020 valokuituverkon rakentamis- ja ylläpitopalveluita yhteistyössä toteuttaneet Valokuitunen ja Eltel jatkavat tuloksellista yhteistyötään tulevina vuosina aiempaa laajemmalla kumppanuussopimuksella. 

Valokuitusen yhteistyö Suomen suurimman telealan verkonrakentajan ja -ylläpitäjän kanssa mahdollistaa sen, että resurssit ovat riittävät valokuituyhteyksien rakentamiseen. Kumppanuussopimus takaa laadukkaan ja vastuullisen toteutuksen koko Suomen alueella tämän päivän jatkuvasti kasvavilla markkinoilla.

Päihittää nopeudessaan

– Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä tietoliikenneyhteys ja yhteiskunnassamme on valokuidulle kiistaton tarve. Itse asiassa koko maailman tietoliikenne, myös 5G-verkot, perustuvat valokuituun. Viimeisen vuoden aikana myös kotimaan valokuitumarkkinoilla on tapahtunut suuria muutoksia. Suomalaiset ovat heränneet valokuituyhteyden tarpeeseen ja kilpailu markkinoilla on kiristynyt. Kumppanuutemme avulla onnistumme vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään ja toimittamaan kotitalouksiin luotettavia, nopeita ja vastuullisesti rakennettuja valokuituverkkoja suuremmalla kapasiteetilla ja toimitusvarmuudella, kertoo Valokuitusen operatiivinen johtaja Henrik Suomi.

– Valokuituverkkojen infrarakentaminen tässä mittakaavassa edellyttää ammattitaitoa ja osaajaverkostoa koko Suomen alueella. Tähän tarpeeseen Eltelin valtakunnallinen kattavuus vastaa erinomaisesti, kertoo aluepäällikkö Jesse Korhonen Elteliltä. 

– Rakennamme yli 90 prosenttia myydyistä alueista. Tässä olemme yltäneet toimialan korkeimpaan lukuun, Suomi jatkaa.

Digitaalisilla työkaluilla lisää läpinäkyvyyttä

Yhtiöiden poikkeuksellisen tiivis kumppanuus auttaa asiakkuuksien hallinnassa, projektien läpimenoaikojen lyhentämisessä sekä infrarakentamisen kustannustehokkuuden parantamisessa.

– Valokuituverkoissa suurin kuluerä syntyy infran rakentamisesta. Tiiviin yhteistyön avulla pystymme ennakoimaan ja optimoimaan kustannuksia, huolehtimaan työvoiman riittävyydestä sekä kehittämään toimintatapoja, Suomi ja Korhonen toteavat.

Asiakasmäärien kasvaessa Valokuitunen ja Eltel ovat hyödyntäneet yhä enemmän erilaisia digitaalisia työkaluja työmailla. Niiden avulla työn laatu pysyy tasaisena,
vaikka volyymit nousevat.

– Keräämme työmailta dataa, jota jalostamalla saadaan arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. Digitaaliset työkalut lisäävät läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta sekä tekevät prosesseista sujuvampia. Nykyisin esimerkiksi kaapeleiden sijainnit ja syvyys paikannetaan, valokuvataan ja tallennetaan pilvipalveluun jo rakentamisvaiheessa, Suomi sanoo. 

– Digitaalinen projektinhallintajärjestelmämme puolestaan antaa projektin etenemisestä tilannekuvan 24/7. Sen ansiosta esimerkiksi asiakaspalvelulla on näkyvyys jokaisen kohteen reaaliaikaiseen tilanteeseen, mikä mahdollistaa ajantasaisen ja entistä avoimemman tiedonkulun asiakkaalle, jatkaa Korhonen.

Turvallista rakentamista

Modernien työkalujen hyödyntäminen infrarakentamisessa edistää paitsi rakennusprojektien tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä, myös niiden turvallista toteutusta mahdollisimman vähäisellä ympäristökuormituksella.

– Infrarakentamisessa työmaakoneiden käyttö ja asfaltointi aiheuttavat suurimmat päästöt. Näitä olemme onnistuneet vähentämään muun muassa mikrokanavatekniikan avulla. Sen myötä jälkikäteen tehdyt kaivaukset ovat vähentyneet, ja työmaalla pärjätään kevyemmällä kalustolla, Suomi kertoo.

Ympäristötekijöiden rinnalla yhteistyön turvallisuus- ja laatukriteerit on asetettu korkealle.

- Tämä näkyy toiminnassamme kautta linjan materiaalien mitoituksesta kaluston käyttöön ja henkilöstön kouluttamiseen. Esimerkiksi autojen reitit on mietitty loppuun asti niin, että ajamme fiksusti ja lyhintä reittiä ja työpäivät pysyvät järkevinä. Jos laatu- tai turvallisuuspoikkeamia ilmenee missä tahansa vaiheessa projektia, ne tulevat digitaalisten työkalujen avulla koko kumppanuusverkoston tietoon läpinäkyvästi. Näin niihin päästään reagoimaan oikea-aikaisesti, projektit valmistuvat ajallaan ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, Suomi ja Korhonen päättävät keskustelun yksimieliseen kiteytykseen.

Haku