Hyppää sisältöön

Huippuluokan terveydenhuolto rakentuu yhteistyön keinoin

Huippuluokan terveydenhuolto rakentuu yhteistyön keinoin

18.01.2022

Takeda Oy:n toimitusjohtaja Sanna Venetvaara uskoo, että parhaimmat ratkaisut kestävän suomalaisen terveydenhuollon kehittämiseksi syntyvät yhteistyön kautta.

Laaja yhteistyö terveydenhuollon toimijoiden kesken nopeuttaa diagnoosien, uusien lääkkeiden ja innovatiivisten hoitojen kehittämistä. Suomessa Takeda Oy kehittää edistyksellisiä teknologioita ja digitaalisia palveluita. 

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN KUVA | JOONA RAEVUORI

Japanilainen lääkekonserni Takeda perusti kolme vuotta sitten yhden globaaleista innovaatio- ja tutkimuskeskuksistaan Pohjoismaihin. Keskuksella on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

– Kaikissa neljässä maassa on käynnissä useita potilastutkimuksia ja digitaalisia hankkeita, kertoo Takedan strategisista kumppanuuksista Pohjoismaissa vastaava Hannes Toivanen.

Takedan suomalainen tytäryhtiö Takeda Oy haluaa olla mukana rakentamassa maailmanluokan ekosysteemiä Suomen terveydenhuoltoon. 

– Uskomme, että yhteistyön kautta syntyvät parhaimmat ratkaisut kestävän suomalaisen terveydenhuollon kehittämiseksi. Haluamme toimia innovaatioiden alustana ja tuoda eri osapuolia yhteen, sanoo Takeda Oy:n toimitusjohtaja Sanna Venetvaara.

Yritys tarjoaa globaalia osaamista ja verkostoja, teknologioita sekä digitaalisia palveluja suomalaisille tutkijoille ja teknologiayrityksille. Suomessa on käytössä laajat rekisterit ja erinomaiset mahdollisuudet terveysdatan hyötykäytön edelläkävijäksi EU:ssa.

Tavoitteena on mahdollistaa lääketieteellistä tutkimusta ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joista potilaat viime kädessä hyötyvät.

Kumppanuusverkostoissa kehitetään uusia tuotteita

Takeda Oy on aktiivisesti mukana erilaisissa kumppanuusverkostoissa. Yritys kuuluu muun muassa terveysteknologian ekosysteemi CleverHealth Networkiin, jossa yritykset ja terveydenhuollon asiantuntijat kehittävät entistä parempaa hoitoa suomalaisille.

Tuote- ja palveluinnovaatiot pohjautuvat Helsingin yliopistollisen sairaalan laaja-alaiseen ja laadukkaaseen terveysdataan sekä korkealaatuiseen osaamiseen. Kumppanuusverkoston tavoitteena on tuottaa Suomesta vientituotteita kansainvälisille markkinoille.

Hyvänä esimerkkinä onnistuneesta kumppanuushankkeesta Venetvaara mainitsee ADHD-mobiilipelin, jonka yhtiön moniammatillinen tiimi kehitti laajan verkoston kanssa osana laajempaa terveystiedotuskampanjaa.

– Mobiilipelillä on tällä hetkellä jo lähes 30 000 latausta, ja hanke sai loppuvuodesta Lääketeollisuuden myöntämän Vuoden Lääkeinformaatiopalkinnon, Venetvaara iloitsee.

Mukana kehitystyössä oli potilasjärjestö, kokemusasiantuntijoita, psykiatreja, startup-yritys, pelialan opiskelijoita ja viestintätoimisto.

Yksilöllisempää hoitoa ja nopeampia diagnooseja

Takeda keskittyy neljään ydinterapia-alueeseen: gastroenterologiaan, onkologiaan sekä keskushermosto- ja harvinaissairauksiin. Lisäksi yrityksellä on kohdennettua kehitystyötä plasmajohdannaisten ja rokotteiden alueilla. 

Yhä yksilöllisemmät hoidot yleistyvät erilaisten syöpien hoidoissa, joissa otetaan huomioon potilaskohtaiset tekijät ja geenimuunnokset. Apuna käytetään muun muassa tekoälyä ja digitaalisia sovelluksia.

Harvinaisissa sairauksissa pyritään edistämään entistä nopeampaa diagnostiikkaa. Noin kuutisen prosenttia Suomen väestöstä sairastaa erilaisia harvinaisia sairauksia. Jos tällainen harvinainen sairaus osuu lääkärin eteen ensimmäistä kertaa, voi sen tunnistaminen olla hankalaa.

– Kokoamme aktiivisesti informaatiota globaalisti harvinaisten sairauksien diagnosoinnin helpottamiseksi, jotta turhilta tutkimuksilta sekä toimenpiteiltä voitaisiin välttyä. Myös tekoälyn hyödyntämistä tällä osa-alueella tutkitaan parhaillaan aktiivisesti, Toivanen toteaa.

Informaation avulla turhilta tutkimuksilta voi välttyä.

Takedan strategisista kumppanuuksista Pohjoismaissa vastaava Hannes Toivanen

Näyttöön pohjautuvaa työtä

Yritys on tehnyt suomalaisten lääkäreiden kanssa useita tosielämän lääketieteellisiä tutkimuksia hyödyntämällä kansallisia terveydenhuollon rekistereitä, tietoaltaita sekä biopankkien keräämää dataa. 

Näin on saatu tietoa lääkehoitojen vaikuttavuudesta arjessa, esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien ja myelooman hoidossa.

Globaali lääkealan edelläkävijä

  • Takeda on maailmanlaajuinen, johtava biolääkeyhtiö, joka toimii tällä hetkellä 80 eri maassa.
  • Se tutkii ja kehittää lääkeinnovaatioita onkologiaan, gastroenterologiaan, keskushermosto- ja harvinaissairauksiin sekä kohdennetusti plasmajohdannaisiin ja rokotteisiin.
  • Yritys perustettiin vuonna 1781 Japanissa.
  • Yhtiöllä on liikevaihtoa noin 26 miljardia euroa ja henkilöstöä maailmanlaajuisesti yli 47 000, joista Suomen tytäryhtiö Takeda Oy:ssä noin 50.
  • Suomessa yrityksellä on yli 70 vuoden historia, aiemmin se tunnettiin Leiras-yhtiönä.
  • Pohjoismaissa toimii yksi Takedan innovaatio- ja tutkimuskeskuksista.

Haku