Hyppää sisältöön

Huippukylmähoito vie kivun

Huippukylmähoito vie kivun

1.03.2022

Neurocryostimulaatio-hoito perustuu ainutlaatuisen nopeaan ja tehokkaaseen -78,5°C hiilidioksidisuihkun aiheuttamaan termoshokki-reaktioon hoidetulla alueella.

Kun kipu saadaan pois, fysioterapeutti pystyy paremmin hoitamaan sen aiheuttajaa. Neurocryostimulaatio on tehokasta huippukylmähoitoa, joka kohdistetaan sinne, missä kipu tuntuu.  


TEKSTI | OUTI RANTALA   KUVA | JUHA HARJU

Huippukylmähoitolaitteen läpi virtaava hiilidioksidi suhahtaa kipukohtaan jäähdyttäen sen neliasteiseksi. Aikaa kuluu hoidettavasta kohdasta riippuen joistakin sekunneista pariin minuuttiin.

– Tällainen neurocryostimulaatio vaikuttaa kivun lähtökohtaan ja lievittää kivun tuntemusta myös siellä mihin kipu säteilee. Hoito toimii erinomaisena esihoitona fysioterapiassa. Asiakkaat ovat kuvailleet hoitoa miellyttäväksi, fysioterapeutti Maija-Liisa Halonen kertoo.

Hän pitää tärkeänä sitä, että hoidon antaja tuntee ihmiskehon, jolloin jo kivun kuvauksesta tietää, mihin hoito kannattaa kohdentaa. Hänen miehensä Jukka Halonen on ortopedinen osteopaatti ja käyttää myös omilla asiakkaillaan samaa menetelmää.

– Käsittelen nikamia ja niveliä, ja varsinkin alaselän lukkotiloja tulee hoidettua tällä. Asiakas on usein käynyt magneettikuvissa, jolloin repeämien mahdollisuus on suljettu pois. Selässä saattaa olla hieman tulehdusta, joten kylmää on hyvä antaa esihoitona, niin asiakas sietää paremmin selän manipuloinnin.

Verrattuna muihin kylmähoitoihin neurocryostimulaatio vaikuttaa täsmällisesti haluttuun kohtaan ja tunkeutuu painevaikutuksen kautta syvemmälle. Huoneenlämpöinen hiilidioksidi tulee laitteesta -78,5-asteisena kuivajääkiteenä ihon pinnalle ja haihtuu siitä saman tien, jolloin iho jää kuivaksi.

Paleltumavammoja ei pääse syntymään, koska hoitoa annetaan pieni määrää kerrallaan ja laitteeseen integroidulta monitorilta seurataan, koska tavoitelämpötila saavutetaan. Koska iho pysyy kuivana, hoito tuntuu miellyttävältä ja sitä voidaan antaa myös ihon rikkoumiin.

– Hoidolla on antibakteerinenkin vaikutus. Kivunlievityksen lisäksi se korjaa ihovaurioita, ihottumaa, pieniä haavoja ja jopa arpikudosta, Jukka Halonen luettelee.

Kipulääkkeen tarve vähenee

Kirsi Mustapää tulee Maija-Liisa Halosen vastaanotolle neurocryostimulaatiohoitoon. Hänen selästään on operoitu välilevynpullistuma, joka alkoi vihoitella uudelleen vain puolen vuoden jälkeen leikkauksesta.

– Aloin käydä hoidoissa puoli vuotta sitten. Edellisestä käynnistä on nyt kolmisen viikkoa. En ole tänä aikana ottanut yhden yhtä kipulääkettä, Mustapää hämmästelee.

36-vuotiaan perheenäidin elämänlaatu on parantunut positiivisessa mielessä dramaattisesti. 

– Voin toimia lasteni kanssa taas normaalisti eikä tarvitse sanoa heille, ettei äiti nyt pysty. Teen toimistotyötä, johon liittyy myös matkustamista, ja nyt pystyn jälleen istumaan autossakin ilman kipua.

Fysioterapeutin liikuntaohjeilla ylläpidetään hoidon vaikutusta.

– Neurocryostimulaatio tuntuu kivalta ja tuo heti pitkäaikaisen helpotuksen kipuun. Pystyn sen jälkeen tekemään kotona jumpat ja käymään kävelylläkin, joka on selälle hyväksi.

Kipu tuntui pahiten takareidessä ja pohkeessa. Maija-Liisa Halonen antaa hoidot sekä kivun lähtökohtaan että niihin paikkoihin, joissa kipu tuntuu. Hoitoa annetaan alaselän hermojuuren lisäksi sen ulostuloaukkoihin: pakaraan, reiden takaosaan ja pohkeeseen. Kun kipu saadaan pois, annetaan liikehoitoa heti.

Ammattilaisen omat nivelet ovat joutuneet koetukselle lähes 40 vuoden työuran aikana.

– Tapaan ottaa tätä itsellenikin sormiin ja ranteisiin. Minulla on nivelrikkoa, joten kylmä helpottaa kipua heti, vie tulehdusta pois nivelistä ja hidastaa nivelrikon etenemistä.

Liike toimii lääkkeenä 

Fix Halosella on kaksi toimipistettä, Seinäjoella ja Kuortaneella, joissa molemmissa on käytetty Cryonic Medicalin maahantuomaa hoitolaitetta jo vuosien ajan.

Neurocryostimulaatio-hoidosta on tullut Halosten suosikki, koska se on erittäin nopea ja sillä voi hoitaa monipuolisesti ja tehokkaasti koko kehoa. Menetelmää käytetään myös eläinten hoitoon.

Ihmisiä hoidettaessa kohteena ovat tyypillisesti muun muassa erilaiset urheilu- sekä reumatyyppiset vammat, leikkausten jälkihoito ja tenniskyynärpäät. Ajoissa annettu hoito on asiakkaan kannalta hyödyllistä, mutta myös kansantaloudellisesti järkevää.

– Tavataan sanoa, että liike on lääke. Kun asiakas pystyy paremmin liikkumaan, hän pääsee nopeammin takaisin työelämäänkin, Maija-Liisa Halonen muistuttaa.

Kylmä kivun hoidossa

Huippukylmähoitoa annetaan kivun lähtökohtaan sekä paikkoihin, joissa kipu tuntuu.

Kylmä kuivajääkidesuihku jäähdyttää kudosalueen, mutta jättää silti ihon pinnan kuivaksi.

NCS-hoitoa käytetään myös liikkuvuuden parantamiseen, turvotuksen poistoon sekä arpien hoitoon.

Haku