Hyppää sisältöön

Houkutteleva kulttuuritila

Houkutteleva kulttuuritila

25.11.2021

Kuusaasalissa pääsee nauttimaan lyömäsoittimien ja vibrafonin kaksoiskonsertosta säveltäjä Arttu Takalon, lyömäsoittaja Mongo Aaltosen, Kymi Sinfoniettan ja kapellimestari Erkki Lasonpalon voimin. 

Mikä yhdistää Arttu Takaloa, Kymi Sinfoniettaa ja Kuusankoskitaloa? Rakkaus musiikkiin. 

Teksti Hannele Niemi  Kuva Marja Seppälä

Vuonna 1985 Kuusankoskelle, Kymijoen rannalle nousi yksi Suomen ensimmäisistä monitoimitaloista, joka yhdistää eri kulttuurilaitoksia. Nykyään Kouvolan Kulttuuritaloihin kuuluva Kuusankoskitalo tarjoaa tilat niin teatterille, näyttelyille, kokouksille ja seminaareille kuin konserteillekin. Lähes 500-paikkaisesta Kuusaasalista on tullut myös kansainvälisten musiikkipiirien suosikki. 

Yksi kulttuuritalon vakituisista vierailijoista on Suomen ainoa kahden kaupungin orkesteri, Kymi Sinfonietta, joka on vuodesta 1999 toiminut naapuruksien, Kotkan ja Kouvolan yhteisenä ylpeytenä. Kotkassa konserttipäivä on keskiviikko, Kouvolassa torstai.

Kuusankoskitalo saa yhteistyökumppaniltaan kiitosta akustiikasta, muunneltavista tiloista, palvelualttiista ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta.

– Kaikki järjestyy, oli kyse tekniikasta tai turvallisuudesta, suitsuttaa  Kymi Sinfoniettan myynti- ja tuotantosihteeri Minna Korkolainen. Kouvolan Kulttuuritalojen johtaja Aija Matero vastaa kiittäen Kymi Sinfoniettaa lahjaksi kummallekin kaupungille. 

– Teemme tapahtumia koko Kymenlaakson asukkaille. Yleisöä käy kauempaakin. Kuusankoskitalo on aina ollut matalan kynnyksen kulttuurikeskus.

Kouvola niittää kiitosta 

Korkolainen ja Matero toivovat, että kaikki yhdessä aikaansaatu hyvä onnistuttaisiin säilyttämään vastakin. Toimintaa, samoin kuin tiloja, kehitetään koko ajan. Viimeisin uudistus osuu back stagelle.

Myös muusikko, säveltäjä Arttu
Takalo
kuulee maailmalla kiitosta Kouvolan konserttitiloista, joissa itsekin vierailee mieluusti. Marraskuisena torstaina Kuusaasalissa on vuorossa Kymi Sinfonietta ja sen Takalolta tilaama Kaksoiskonsertto lyömäsoittimille ja vibrafonille. Kantaesityksessä vibrafonisti Takalo saa solistina rinnalleen esikuvansa, lyömäsoittaja Tapio Aaltosen. 

Kouvolassa kasvanut Takalo tuntee Kuusankoskitalon lukuisilta keikoiltaan Suomen ykkösartistien kanssa, Katri-Helenasta Samuli Edelmanniin. 

– Olen kuullut pelkkää hyvää: konsertit vetävät väkeä, tilat toimivat ja henkilökunta on aina tarvittaessa auttamassa. 

Ei heitetä hyvää hukkaan

Vahvimmat tunteet Takalon pintaan nostaa Kuusaasalin keikka vuonna 2012. Silloin poika nousi lavalle isänsä, laulaja Jouko Takalon ja Dallapén kanssa. 

– Olin tehnyt uuden sovituksen Topparoikka tulee -kappaleesta, jonka isä esitti taustallaan se ainoa oikea orkesteri – sellainen Dallapé hänelle oli, muistelee Takalo, joka saattoi isänsä hautaan vuonna 2015.

Kuusankoskitalon valmistumisvuonna Takalo oli jo vahvasti matkalla ammattimuusikoksi. 

– Kouvola oli 80-luvulla hyvä paikka musiikista innostuneelle lapselle ja nuorelle. 

Muusikoksi kasvua edisti – Pohjois-Kymen musiikkiopiston ja Kouvolan musiikkiluokkien ohella – silloinen Kouvolan kaupunginorkesteri. Sen kehitystä osaksi kansainvälistä Kymi Sinfoniettaa Takalo on seurannut kiinnostuneena Kouvolasta pois muutettuaankin.

– Olen yrittänyt työlläni tuoda takaisin sitä, mitä nuorena täältä sain uralleni. Toivon Kouvolan ja Kotkan Kymi Sinfonietta-yhteistyön jatkuvan. Ettei jo syntynyttä hyvää heitettäisi hukkaan.

Haku