Hyppää sisältöön

Hotelli kultaisen kupolin loisteessa

Hotelli kultaisen kupolin loisteessa

3.06.2022

Keittiömestari Anneli Rissanen ja myyntivastaava Hanna Oksanen palvelevat asiakkaita ravintolasalin suurten freskojen ja ikkunamaalausten ympäröimänä. 

Iisalmelainen Hotel Golden Dome on freskoineen ja lasimaalauksineen varmasti yksi Suomen omalaatuisimmista ja upeimmista hotelleista. 

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | KAI JÄDERHOLM

Hotel Golden Domeen saapuva matkailija oivaltaa heti kultaisen kupolin nähdessään, että kyseessä on aivan erityinen hotelli. Kurkistus Vitostien varrella sijaitsevan rakennuksen sisätiloihin vahvistaa ensivaikutelman. Aamiaishuoneessa ja ravintolasalissa voi ihastella upeita bysanttilaishenkisiä freskomaalauksia. Tilan kruunaavat Arkkipiispa Johanneksen lahjoittamat, 1800-luvun perinteiden mukaisesti toteutetut ikkunamaalaukset. 

Uniikkiin taiteeseen voi tutustua myös hotellin Valkoisessa salissa, jossa on nähtävillä muun muassa karjalaisten evakkotietä kuvaava maalaus. Taiteen ja arkkitehtuurin ohella Hotel Golden Domessa sykähdyttävät myös Konstantinopolissa käsinveistetyt huonekalut sekä vastaanottotiskin ja kylpyhuoneiden upeat marmoripinnat. 

Kreikkalaisortodoksista tyyliä

Hotel Golden Domen yrittäjä Antti Blinnikan mukaan Iisalmen ortodoksinen seurakunta rakennutti ainutlaatuisen hotellirakennuksen 80-luvun lopulla. Tiloja on laajennettu ja päivitetty 2010-luvulla. Ensimmäiset vuosikymmenet rakennus palveli Evakkokeskuksena ja karjalais-ortodoksisen kulttuurin kohtauspaikkana. Vuonna 2016 rakennuksen vetovastuu siirtyi Blinnikalle ja seitsemälle muulle paikalliselle yrittäjälle, joita ihastutti rakennuksen ja sen lähiympäristön ainutlaatuisuus.

– Golden Dome ja naapuriin sijoittuva Profeetta Eliaan kirkko muodostavat hienon kokonaisuuden. Hotellissa korostuu kreikkalais-ortodoksinen tyyli, kun kirkko puolestaan edustaa slaavilaista tyyliä käsinveistettyine ikonostaaseineen, Blinnikka kertoo.

Hotel Golden Domesta on muodostunut houkutteleva levähdyspaikka pohjoiseen matkaileville, mutta paikallisetkin pistäytyvät mielellään rakennuksessa ruokailemassa. Myös kansainväliset yritysvieraat ja turistit arvostavat hotellin persoonallisuutta.

Golden Domessa on mahdollista järjestää tilaisuuksia ja perhejuhlia jopa sadalle hengelle, ja neljässä erikokoisessa kokoustilassa voi pitää kokouksen tai koulutuspäivän niin muutamalle hengelle kuin jopa 90 hengen ryhmälle. Rentoutumista ja vapaa-aikaa varten hotellissa on tasokas saunaosasto.

Lähiruokaa ja Valamon viinejä

Arkkitehtuurinsa ohella Hotel Golden Dome tunnetaan sydämellisestä asiakaspalvelusta, vieraanvaraisuudesta, siisteydestä ja erityisesti maukkaasta lähiruuasta. Keittiömestari Anneli Rissanen luonnehtii hotellin keittiötä savolais-karjalaiseksi.

Hotellin kiitelty aamiainen, tilaustarjoiluannokset ja á la carte -listan aarteet rakentuvat suurilta osin paikallisten toimittajien laadukkaista raaka-aineista, kuten järvikalasta, lihasta, makkaratuotteista, vihanneksista, marjoista ja sienistä. Ruoka sekä leivät valmistetaan hotellin omassa keittiössä. Aamupalalla tarjottavat kuulut karjalanpiirakatkin tehdään itse tai tilataan paikallisilta evakkonaisilta, joista vanhimmat ovat jo yli 90-vuotiaita.

Jos haluaa oppia karjalanpiirakan rypytyksen salat, kannattaa osallistua hotellin karjalanpiirakkapajaan.

– Kesän ruokalistalla on muun muassa muikkua ja kuhaa, sienistä tehtyjä vetanoita ja sienikeittoa. Jälkiruoaksi voi herkutella itsetehtyä Britan torttua tai mustikkakukkoa eli rättänää.

Blinnikka ja Rissanen suosittelevat maistamaan myös hotellin ravintoloissa tarjoiltavaa Valamon luostarissa tuotettua marjakuohuviiniä, Munkkilikööriä ja Valamon viskiä.

– Valamon luostari on kuvattu yhdessä freskoistamme, joten luostarin juomien ottaminen valikoimiimme oli luontevaa, Blinnikka kertoo.

Haku