Höstens minioperor bjuder på minisemestrar för hjärnan

Under sex kvällar i höst uppförs två nyskapande föreställningar, producerade av Teatro Productions, i Almisalen på Nationaloperan.
TEXT | MICHAELA VON KÜGELGEN BILD | SAMI SORASALMI
Föreställningen Between med premiär den 31 augusti är ett verk som kombinerar fyra olika kompositioner och liknar till formen en opera. Verket kretsar kring Kaija Saariahos kompositioner och inleds med hennes första scenverk Study for life.
I verket använder hon sig av T.S. Eliots text The Hollow Men.
– Men Saariaho fick inte tillstånd av Eliots bokförlag att använda sig av texten så verket har uppförts endast en gång, år 1981, berättar Kaisa Näreranta som är vd på Teatro Productions.
Efter uruppförandet tog det flera år tills Saariahos son Aleksi Barrière hittade verket i bokhyllan. Han föreslog att Saariaho nu skulle försöka få tillstånd av förlaget – vilket hon fick.
– Antagligen tack vare hennes otroliga karriär, säger Näreranta.
Sonen Barrière inte bara hittade det bortglömda verket, han regisserar också föreställningen.
70 minuter av konst
Between börjar med Saariahos Study for life, sedan följer två kompositioner av Matias Vestergård och Sebastian Hilli.
– De är i samma ålder som när Kaija komponerade Study for life, berättar Näreranta.
Between är ett nytt sätt att skapa en operaföreställning, eftersom verket inte bygger på en genomgående komposition, utan flera.
Den andra föreställningen tar avstamp i Yles långvariga radioprogram Kansanradio, librettot skrivet av Timo Väntsi baserar sig på programmet. Enligt Näreranta är Kansanradio en mer traditionell opera än Between, men innehåller också originella element – till exempel dockteater. Till formen är den som en kammaropera.
Utöver att föreställningarna är nyskapande är de också rätt korta, cirka 70 minuter. Därför passar de för en mer oerfaren operapublik.
– Det är låg tröskel att se dessa verk, samtidigt som föreställningarna ger mycket nytt för mer erfarna operabesökare, säger Näreranta.
För både ung och gammal
Näreranta tror att Kansanradio kan locka människor i alla åldrar. Antagligen är det främst äldre personer som har lyssnat på radioprogrammet, men under de senaste åren har Instagramkontot Kansankasvot och Virpi Suutaris dokumentär om programmet (Yle Arena) gjort programmet mer känt.
– Between hoppas jag att tilltalar en yngre publik eftersom den har en annan ingång till opera än den traditionella och också har unga kompositörer.
Föreställningen blir det första i Kaija Saariahos 70-årsfestligheter.