Hyppää sisältöön

Hissiremontilla esteettömyyttä kerrostaloon

Hissiremontilla esteettömyyttä kerrostaloon

11.03.2021

Koneen Residential Flow -älyratkaisun avulla asukkaan älypuhelin toimii ulko-oven avaimena ja takaa esteettömän kulun suoraan hissille. 

Asukkaiden ikääntyessä esteettömyys korostuu, ja jokainen haluaa tietenkin asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Oikein ajoitetulla hissiremontilla turvataan esteetön asuminen kerrostalossa.

Teksti Mika Niiniranta  Kuva Kone

Hissit eivät ole ikuisia. Se huomattiin myös 70-luvulla rakennetussa espoolaisessa Matinkatu 20:n taloyhtiössä, jossa hissiremontti käynnistettiin vuonna 2018. 

– Tärkein syy hissien uusimiseen oli ehdottomasti asukkaiden ikääntyminen. Vanhat kääntöovelliset hissit ja raskas ulko-ovi hankaloittivat kulkemista. Tämän lisäksi hissin ja rappukäytävän väliin jäi kynnys, joka puolestaan vaikeutti liikkumista pyörätuolilla, kertoo Matinkatu 20:n taloyhtiön puheenjohtaja Pekka Laaksonen

Jotta uusi hissi olisi taloudellisesti järkevä sijoitus, on sen kestettävä ajan hammasta. Myös huoltovarmuus on asia, jota kahdeksan kerrosta ja 112 asuntoa käsittävässä taloyhtiössä pohdittiin perusteellisesti. 

Hissiremontin toteuttajaksi valittiin lopulta Kone Hissi Oy. Moderneilla automaattiovellisilla hisseillä sekä Residential Flow -älyratkaisulla saatiin varmistettua esteetön ja sujuva kulku ulkoa kotiovelle saakka.

Koneen myyntipäällikkönä toimiva Riitu Kaartinen kertoo, että esteettömyys on yksi kolmesta tärkeimmästä syystä, joiden perusteella taloyhtiöt päättävät hissiremontista. 

– Esteettömyyden lisäksi hissin ikä ja sen kasvavat käyttökustannukset painavat vaakakupissa, Kaartinen lisää.

Remontin yhteydessä hissin toimintasädettä usein laajennetaan vintille ja kellariin asti. Vaivaton kulku säilytystiloihin tai esimerkiksi taloyhtiön autotalliin lisää esteettömyyden ohella myös asumismukavuutta. 

– Automaattiovet ja liiketunnistimet tekevät hissin käytöstä kaikille asukkaille mukavampaa ja turvallisempaa. Uuteen hissiin saa myös lisää tilaa, jolloin pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa kulkeminen helpottuu ja kauppakassitkin kulkevat mukana sujuvasti, Kaartinen jatkaa.

Sujuva arki on tärkeä osa asumista. Moderni ja älykäs hissi on paitsi mukavampi myös turvallisempi käyttää. 

Älykästä esteettömyyttä

Digitaalisaatio synnyttää uusia älykkään asumisen ratkaisuja, joita asukkaat voivat käyttää yksilöllisesti omiin tarpeisiinsa. Älyratkaisun avulla asukkaiden kulku ulkoa kotiovelle voidaan tehdä mahdollisimman sujuvaksi.

– Koneen älykkäässä Residential Flow -ratkaisussa asukkaan älypuhelimesta tulee ulko-oven avain. Kotirapun ovella asukas koskettaa tunnistinta, joka avaa ulko-oven ja kutsuu hissin valmiiksi odottamaan asukasta. Hissi osaa myös kuljettaa asukkaan automaattisesti oikeaan kerrokseen, Kaartinen kertoo. 

Ratkaisu voidaan mukauttaa yksilöllisesti asukkaiden tarpeisiin. Matinkatu 20:ssä otettiin lisäpalveluna käyttöön kuvayhteydellä varustettu, langaton ovipuhelinsovellus, jonka avulla vierailijan voi päästää sisään ja tilata hänelle hissin valmiiksi omasta kännykästä. 

Mutta entä jos asukas ei omista älypuhelinta? Matinkadullakin asuu useita ikäihmisiä, jotka tulevat toimeen tavallisella matkapuhelimella. 

− Se ei ole ongelma. Ovien avaamista varten saa avainlätkän, ja ovipuhelimelta voi soittaa myös äänipuhelun, Kaartinen vakuuttaa.

Matinkatu 20:ssä on nyt eletty uusien hissien kanssa toista vuotta, ja asukkaiden kokemukset ovat olleet positiivisia. 

– Remontti valmistui luvatussa aikataulussa, ja esteettömyys on selkeästi parantunut, taloyhtiön puheenjohtaja Laaksonen kiittää. 

Esteettömyystuki valtiolta

Esteetöntä asumista edistetään hissillisissä taloissa ARA:n esteettömyysavustuksen avulla. Vuonna 2018 keväällä esteettömyysavustusta laajennettiin kattamaan osia vanhojen hissien peruskorjauksista. 

Esteettömyyden kannalta oleellisia parannuksia ovat esimerkiksi kääntöovellisen hissin korvaaminen automaattiovellisella sekä hissimatkan jatkaminen kellari- tai ullakkotiloihin. 

Myös Koneen Residential Flow -älyratkaisu on esteettömyysavustusten piirissä. Keskimäärin taloyhtiöt voivat saada valtiolta avustusta noin 10 000 – 30 000 euroa per hissi, jos samalla taataan esteetön kulku ulko-ovelta kotiovelle.

– Kun taloyhtiössä aletaan miettiä hissiremontin tarvetta, kannattaa ottaa meihin yhteyttä, Kaartinen rohkaisee. 

– Teemme päätöksen pohjaksi maksuttoman kohdekartoituksen ja budjettiarvion. Siitä saa jo hyvän käsityksen remontin toteutuksesta.

Haku