Hirrestä rakennettu talo sitoo hiilen seiniinsä

Kotimaisesta hirrestä rakennettu talo on sekä terveellinen että ympäristöystävällinen valinta. Tänä päivänä moderni hirsitalo on tuttu näky myös kaupunkimaisessa ympäristössä.
TEKSTI | MARJA HAKOLA KUVA | JOONA RAEVUORI
Asuntomessuilla kävijät silittivät Kontion messutalon seinää niin ahkerasti, että seinä kului siitä kohtaa.
– Puuta halutaan koskettaa, koska se on lämmin ja tuntuu miellyttävältä, kertovat Kontiotuote Oy:n diplomitalomyyjät Jyrki Lepistö ja Olavi Kujanen.
Yli 30 vuotta alalla olleita ammattilaisia on helppo uskoa, varsinkin kun keskustelua käydään Kontion tyylikkään hirsitalon suojissa Espoossa. Sisällä talossa vallitsee rauhallisen keskittynyt tunnelma, ja vaikka katto on korkealla, ei puhe kaiu lainkaan. Moderni ja valoisa talo istuu hyvin omakotitaloalueelle.
– Hirsitalo lisää tutkitusti hyvinvointia. Puu, ja erityisesti Kontion käyttämä suomalainen mänty, luo kotiin terveellisen sisäilman, estää haitallisten bakteerien kasvua ja parantaa unen laatua.
Ei siis ihme, että hirsirakentaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan. Omakotitalojen kohdalla hirren suosio ja markkinaosuus ovat kasvaneet, ja hirsiarkkitehtuuri on uudistumassa. Hirsirakentaminen on tullut myös kaupunkeihin.
Hirsitalo on hiilinielu
Mutta puu ei ole ainoastaan perinteinen ja terveellinen rakennusmateriaali. Puulla on painava rooli, kun puhutaan ympäristöstä, ilmaston lämpenemisestä ja hiilijalanjäljestä.
– Hirsitalon ostaminen on ilmastoteko. Ensinnäkin puu on sataprosenttisesti uusiutuva materiaali. Suomessa puuta riittää, sillä täällä metsä kasvaa nopeammin kuin puita kaadetaan. Lisäksi hirsitalo kestää kauan ja vanhenee kauniisti. Sen korjaamiseen ja kunnossapitoon ei kulu juurikaan energiaa, Lepistö ja Kujanen toteavat.
Elinkaarensa jälkeen hirsitalo voidaan käyttää uudelleen hyödyksi: käytetyistä hirsistä voidaan rakentaa uutta tai hirret voidaan polttaa energiaksi.
Uusi rakenne optimoi kaikki hirren hienot ominaisuudet.
Kontiotuote Oy:n diplomitalomyyjä Olavi Kujanen
Hirsitalo varaa itseensä energiaa lämpimällä ja luovuttaa sitä kylmällä ilmalla. Kesäkuumalla hirsi puolestaan viilentää huoneilmaa. Tämä vähentää huomattavasti lämmitys- ja viilennystarpeita.
Kaikkein merkittävin ominaisuus ympäristön kannalta on kuitenkin se, että puu on kasvunsa aikana sitonut itseensä hiilidioksidia ilmakehästä. Puut ovat siten erinomaisia hiilinieluja: ne sitovat hiilen runkoihinsa kymmeniksi, jopa sadoiksi vuosiksi. Hiili vapautuu vasta puiden lahotessa.
Hirsitalon seinissä hiili pysyy sitoutuneena poissa ilmakehästä, koko sen elinkaaren ajan.
– Hirsitalon seiniin on varastoitunut enemmän hiiltä kuin sen rakentamisessa vapautuu ilmakehään. Esimerkiksi 180-neliöisen Kontion omakotitalon ulkoseinissä voi olla varastoituneena jopa 25 tonnia hiilidioksidia.
Ekologista tuotantoa
Kontion tehtaan koko tuotantoketju on ekologinen: hirren matkalla metsästä taloksi syntyy yli puolet enemmän energiaa kuin kuluu. Tukki kuljetetaan tehtaalle, sahataan, kuivataan ja jatkojalostetaan.
Tuotteiden valmistuksessa syntyy hakkuujätettä, kuten kutterilastua ja sahanpurua, jotka käytetään bioenergiana. Kaatopaikkajätettä ei synny lainkaan.
Lämmitykseen ja sähköön kuluu Kontion Pudasjärven tehtaalla vain noin puolet sivuvirtojen energiamäärästä.
Kontion hirsiosaamisen ja tuotekehityksen tuloksena markkinoille on tullut uusi, aidosti painumaton hirsirakenne. Tiukkasyisestä männystä valmistettu Kontio SmartLogTM -hirsi on helposti yhdistettävissä muihin rakennusmateriaalihein, esimerkiksi lasiin, kiveen, metalliin ja betoniin.
Lepistö ja Kujanen ovat innoissaan uudesta tuotteesta ja uskovat sen inspiroivan suunnittelijoitakin.
– Uusi rakenne optimoi kaikki hirren hienot ominaisuudet. Sen avulla on mahdollista suunnitella entistä nykyaikaisempia ja kaupunkimaisemaan hyvin sopivia hirsitaloja. Eikä enää ei voi ketään pelotella sillä, että hirsitalo painuu ajan myötä, Kujanen vakuuttaa.