Hiontatyö siirtyy näytön taakse

Rankka, pölyinen ja työterveyttä vaarantava hiontatyö on mahdollista hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti tietokoneen ruudulta. Flexmill tarjoaa automaatioratkaisuja pinnan huolelliseen viimeistelyyn.
Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuva Flexmill
Valmistava teollisuus on jo ryhtynyt automatisoimaan hitsausta, leikkausta ja kappaleenkäsittelyä, mutta kynnys pinnan viimeistelyn robotisoimiseksi on vielä korkea, vaikka useat yritykset ovat kohdanneet vaikeuksia löytää ammattitaitoista työvoimaa alalle.
– Me olemme kehittäneet erilaisten pintojen viimeistelyyn ratkaisuja, jotka soveltuvat myös piensarjatuotantoon. Ratkaisut räätälöidään yrityksen tarpeisiin parhaan mahdollisen käyttöasteen saavuttamiseksi, kertoo Flexmill Oy:n myyntipäällikkö Olli-Pekka Holamo.
Yritys on toimittanut reilun kymmenen vuoden ajan järjestelmiä lentokoneiden suihkuturbiinimoottoreiden siipien hiontaan. Viime aikoina yritys on suunnannut kehitystyön pienten ja keskisuurten yritysten automaatioratkaisuihin.
– Meillä on hiontatyön prosessi hallussa ja useita lähestymistapoja, joilla robotti ohjelmoidaan luomaan uusia työstöratoja, Holamo toteaa.
Koekäyttö ennen ostamista
Yritykset voivat tuoda eri kokoisia ja mallisia kappaleita testattavaksi Flexmillin halliin Nurmijärvelle. Materiaali voi olla metallia, puuta, komposiittia, muovia tai posliinia. Tuotantosolussa tehtävä koeajo osoittaa, soveltuuko automaatio tuotteelle.
– Haluamme madaltaa yritysten kynnystä, jotta mahdollisimman moni rohkenisi siirtyä automaatioon, kertoo Flexmill Oy:n toimitusjohtaja Martti Kivelä.
Pelkästä testauksesta ei välttämättä veloiteta mitään. Valmiiden järjestelmien toimittamisesta laskutetaan aina sopimuksen mukaan.
Flexmillin järjestelmät koostuvat tuotantosoluista ja käyttöliittymistä, jotka soveltuvat useille teollisuuden aloille, kuten hitsaaville, koneistaville ja komposiitteja käyttäville yrityksille sekä puunjalostusteollisuuteen.
Flexmillillä on kyky ratkaista pinnan viimeistelyyn liittyvät ongelmat. Yritys suunnittelee itse prosessityökalut ja myös omistaa niiden patentit. Vastaava osaaminen on toimialalla harvinaista.
Parempaa tehoa ja laatua
Kansainväliset standardit asettavat hionnalle entistä tiukempia vaatimuksia, jotka automatisoitu prosessi pystyy täyttämään.
– Tarjoamme yrityksille lisää tuotantokapasiteettia ja työntekijöille työnkuvan muutosta sekä ammattitaidon digitalisoitumista, Holamo huomauttaa.
Kun pinnan viimeistelyä ohjataan tietokoneen ruudulta näppärän käyttöjärjestelmän kautta, työntekijän tehtäväksi jää ainoastaan hipaista kosketusnäyttöä ja valvoa prosessia. Flexmill huolehtii työntekijöiden koulutuksesta.
Järjestelmä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa tuotannon ja tuottavuuden kasvun myötä. Kivelän ja Holamon mielestä kotimaisten tuotteiden kilpailukykyä ja jalostusastetta pitää kasvattaa, sillä Suomi on robottitiheydessä vasta sijalla 21.
– Jos yritys haluaa kasvaa, sen pitää uskaltaa tehdä investointeja. Kapasiteettia nostamalla yritys kartuttaa asiakasmääriä, alihankintaketjujen työtä ja samalla työllisyyttä, Kivelä ja Holamo tähdentävät.