Hyppää sisältöön

Hevosmatkailu tarjoaa elämyksiä

Hevosmatkailu tarjoaa elämyksiä

21.05.2021

Hämäläistä kansallismaisemaa on mahdollista ihailla ratsain vaikka Aulangon näkötornin juurelta.

Kanta-Hämeestä löytyy paljon monipuolista koettavaa ja nähtävää hevosmatkailusta kiinnostuneille ja hevosharrastajille.

Teksti Elina Jäntti  Kuva Anne Salmio

Pieni karvainen miniaasi kulkee taluttajan vieressä tottelevaisesti. Retki Lopen luonnonsuojelualueella etenee aasin kanssa kävellen, eläintä rapsutellen ja järvimaisemia ihaillen. 

Vaikkapa näin leppoisasti voi viettää kesäpäivää Kanta-Hämeessä. Seutukunta on tuttu upeista kansallispuistoistaan, mutta se on myös Suomen suurimpia hevostoiminnan keskittymiä. 

– Kanta-Hämeessä on pitkä historia hevostoiminnan ympärillä. Seudulla on lukuisia erityyppisiä hevosyrityksiä, ja myös vuosittain erilaisia hevosten ympärille rakentuneita tapahtumia, sanoo projektipäällikkö Menna Rantala Hämeen ammattikorkeakoulusta

Ratsastusleiriltä oppeja

Aasiretket ovat vain yksi esimerkki monipuolisesta hevoseläimiin liittyvästä tarjonnasta. Kanta-Hämeessä voi tehdä muun muassa hevosvaelluksia, mennä hevosaiheiselle hyvinvointikurssille, osallistua ratsastuskouluun ja -leireille tai ottaa ammattimaista kilparatsastusvalmennusta.

– Palveluita löytyy niin hevosharrastuksen aloittelijoille, pitkään harrastaneille kuin kilpaurheilijoille. Matalan kynnyksen hevoselämykset mahdollistavat monenlaista tekemistä. Hevosen kanssa voi retkeillä maastossa ilman, että täytyy lähteä vaeltamaan rinkan kanssa. Jos ei itse halua nousta hevosen selkään, voi vaikkapa mennä katselemaan laiduntavia hevosia tai opetella hevosen maastakäsittelyä kurssilla, Rantala vinkkaa. 

Kesäasukkaat, lapsiperheet, lomailijat ja matkailevat ryhmät voivat myös räätälöidä itselleen erilaisia hevosaiheisia paketteja. Aikuisten ryhmille löytyy esimerkiksi erimittaisia hevosteemaisia kursseja, joihin on lisätty kehonhuoltoa ja ruokateemoja.

HevosHämeessä järjestetään myös monenlaisia perinteisiä ratsastusleirejä, aina päivätoteutuksista liki viikon mittaisiin leireihin. Aktiiviharrastajat voivat puolestaan ottaa ratsastuksen kilpavalmennusta huippuvalmentajilta.

Erikoisempia kohteita ovat esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Korteniemen perinnetila. Forssassa Ylitokon vuonohevostilalla saa ratsastustunteja tai kuntouttavaa hevostoimintaa harvinaisten vuonohevosten kanssa, ja löytyypä seudulta myös karjapaimennukseen erikoistunut yritys.

Omasta hevosesta haaveileville Kanta-Hämeessä on myös monia mahdollisuuksia. Uusi ilmiö on hevosen kimppaomistajuus, joka on helppo ja yhteisöllinen tapa päästä kiinni hevosurheilun maailmaan. 

– Jos on kiinnostunut kimppaomistuksesta, kannattaa olla yhteydessä raviradoille.

Hevosharrastus on kasvattanut suosiotaan koronan myötä, koska se on ollut yksi harvoja tiukimmat rajoitukset välttäneitä harastuksia.

Haku