Hyppää sisältöön

Helpommin lähestyttävää saneerausta taloyhtiöille

Helpommin lähestyttävää saneerausta taloyhtiöille

9.02.2021

Planera Oy:n toimitusjohtaja Jani Rintala pyrkii madaltamaan korjausrakentamisen kynnystä taloyhtiöille. Saneeraussuunnitelun lisäksi liiketoimintaan kuuluu energiatehostaminen.

Korjausrakennussuunnittelua tekevä Planera Oy uudistaa liiketoimintaansa niin, että sen keskiössä on konsulttien ja saneeraajien sijasta asiakas, eli itse asukas.

Teksti Valtteri Mörttinen  Kuva Outi Neuvonen

Taloyhtiön kokouksessa on kireä tunnelma. Korjaustarveselvitys on paljastanut, että hallituksen on korkea aika ryhtyä kilpailuttamaan saneerausta, jonka kustannukset tulevat väistämättä nousemaan kymmeniin tuhansiin euroihin osakasta kohti. Asukkaiden välillä herää välittömästi erimielisyys siitä, mitä ominaisuuksia remonttiin halutaan sisällyttää, ja palveluntarjoajat pommittavat puheenjohtajaa kukin suositellen vuorollaan omaa tuotettaan.

Helsinkiläisen Planera Oy:n toimitusjohtaja Jani Rintala on nähnyt vastaavan tilanteen urallaan lukemattomia kertoja.

– Tämän vuoksi on olemassa konsultteja, joiden tehtävä on selvittää ja kertoa asukkaille selkokielellä, mikä on kannattavaa ja mikä ei. Kilpailutamme urakoitsijat ja valvomme valitun toteuttajan työnjälkeä, Rintala kertoo.

Asukas on asiakas

Vuonna 2015 perustettu Planera on erikoistunut korjausrakennussuunnitteluun ja energiatehostamiseen. Rintala kertoo, että koronavuoden hiljaisuudessa yritys on saanut tilaisuuden kuunnella asiakaskunnalta tulevia huolia ja toiveita ja muotoilla liiketoiminta-alueensa kokonaan uudelleen.

– Korjausrakentamiseen lanseerattiin aikoinaan yhdenlainen tietty tapa toimia, joka on vallalla yhä. Mutta kyseessä on vain konsulttien rakentama malli, eikä mikään korkeampi voima käske tekemään asiaa näin, Rintala sanoo.

Epäluuloisuus ja eripuraisuus korjausrakentamisen ympärillä on hänen mukaansa kummunnut yleensä siitä, että toiminta on suunniteltu konsulttien ja saneeraajien eikä asiakkaina toimivien asukkaiden ehdoilla. Nyt Planera on haastatellut ja kuunnellut asiakkaitaan löytääkseen heidän tärkeinä kokemansa asiat.

– Käännämme suunnan niin, että otamme asiakkaan keskiöön ja muokkaamme sisäiset prosessimme sen mukaisiksi. Autamme asiakasta itseään ymmärtämään korjaustarpeita emmekä työnnä heitä mihinkään valmiiseen, ennalta suunniteltuun putkeen.

Planeran työ saneeraushankkeessa ei toki rajoitu pelkkään konsultointiin. Yrityksen palveluihin kuuluu myös rakennuttaminen ja työmaavalvonta korjausrakennustyömaalla, jotta asukkaat voivat tilauksen tekemisen jälkeen luottaa lopputuloksiin.

Saneerauksille kysyntää

Suomalaisesta kerrostalokannasta merkittävä osa on peräisin 1970-luvulta, ja nämä talot ovat nyt herättäneet valtavat saneerausmarkkinat. 50 vuotta sitten taloja tehtiin enemmän ajatuksella, että niitä ei käyttöaikansa jälkeen korjata vaan vedetään matalaksi. Mutta toisin on kuitenkin käynyt.

– Taloyhtiöt tarvitsevat sitä varten jonkun kertomaan heille, mikä oikeasti on kannattavaa ja mikä ei, Rintala toteaa.

Hedelmällisestä markkinaraosta huolimatta Planera alleviivaa, että ihmisen kotiin on osattava suhtautua kotina eikä minään teknisenä temmellyskenttänä.

– Insinöörit puhuvat mielellään putkista ja seinäpaksuuksista, mutta aika harvaa asukasta ne kiinnostavat. Yleensä lähtökohtainen odotus on, että ne asiat huolehditaan kuntoon, ja tarkemmin omassa kodissa kiinnostavat ne asiat, jotka tuntuvat seinien sisäpuolella.

Energiatehokasta säästöä

Suomen ja koko maailman päämäärä on tällä hetkellä hiilineutraalius. Erityisesti kylmässä Pohjolassa asumisen merkitys korostuu sen tavoittelussa, koska päästöjä tuottaa esimerkiksi talojen lämmitys.

Juuri tämän vuoksi Planeran liiketoimintaan kuuluu korjausrakennussuunnittelun lisäksi toinen kokonainen osa-alueensa, energiatehostaminen.

– Energiaremontti voi pienimmillään tarkoittaa esimerkiksi sähköautojen latauspistokkeiden asentamista. Isoimmillaan kyse voi taas olla siitä, että taloyhtiö siirtyy kokonaan kaukolämmöstä maalämpöön, selittää toimitusjohtaja Jani Rintala.

Useimmiten energiaremontit tehdään muiden saneerausten, kuten julkisivu- tai putkiremonttien yhteydessä, mutta Rintala korostaa, että se ei ole niiden edellytys.

– Kyse on ekologian lisäksi myös säästötoimesta. Jos taloyhtiössä on esimerkiksi juuri hiljattain tehty remontti mutta energiankulutusta ei siinä ole huomioitu, on mahdollista suunnitella energiaremontti kokonaan omana kokonaisuutenaan.

Harva isännöitsijä kuitenkaan pystyy tämänkokoista hanketta viemään omin päin maaliin. Planera tarjoaa avaimet käteen -ratkaisun laskelmia ja takuuaikaa myöten.

Haku